Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 00:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Poczatki nauki
PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:02 
Nowy

Witam Panstwa

Mirku dotarłem do Twojego poradnika http://mirekk36.blogspot.com/2014/05/mi ... rawki.html.
Mysle, ze wlasnie takich rzeczy brakuje tu dla poczatkujacych.
Brakuje przykładowych listingow, przykladow programów, które po prostu można by sobie skopiować i wgrac do kontrolera tak by "dzialalo", do tego przykłady jak to laczyc np. termometr + sterowanie przekaźnikiem. Pozniej dokładamy "guziczki" bu calosc "programować" w poziomu wyświetlacza.
Z doświadczenia wiem, ze wlasnie takie rzeczy zmuszają do myslenia i analizowania kodu, zagłębiania się w jego skladnie. Dopuki nie zobaczysz, ze to działa... nie uwierzysz.
Zatem może warto zalozyc watek o początkach programowania majacy ... choćby 100 stron tak by był nie poradnikiem, ale przewodnikiem po swiecie C ? Nie chcesz się uczyc no problem masz kontroler i wyświetlacz to zrobisz sobie termometr... Masz aspiracje na więcej nauczysz się laczyc poszczególne fragmenty kodu tak by osiagnac zamierzony efekt... cos w rodzaju ... Hmmm "Arduino" dla C (choć Arduino to C ;) ) takie ...powiedzmy klocki ?! :)

Co Panowie na to ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:04 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Takie rzeczy są w niebieskiej książce i trudno żeby ją tu kopiować.

PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:05 
Użytkownik

Do książek Mirka są dołączone płytki z przykładowymi projektami do każdego rozdziału. Więc nie ma problemu z wgraniem tego przed nauką samego języka.

PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:13 
Nowy

Niebieska ksiazka powiadasz .... czytales ? Nie watpie, ze tak. Wbrew pozorom nie jest to tak proste jak by się zdawalo. Thinking in C++ Bruce Eckel'a chyba jest prostrze dla poczatkujacych. Dla "pierwszaka" to nie jest takie proste... wierz mi, moja corka zarzucila "projekt" w polowie objetosci... Stad wlasnie ten post. Jeśli uważasz, ze smiece usun post !

PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:15 

Czytałem całą, praktycznie przerobiłem połowę, reszty mi się nie chce. ;-)

Może trzeba uważniej posiedzieć nad nią?

PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:29 
Nowy

"Czytałem całą, praktycznie przerobiłem połowę, reszty mi się nie chce. ;-)"

No wlasnie ;) Pisalem o tym post wyżej :)

PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:50 
Użytkownik

TIC++ jest genialne ... ale BB zawiera w sobie to co jest potrzebne do programowania mikrokontrolerów , a TIC++ jest raczej(bardzo) nakierowane na PC ...

BB przeczytałem ok 3 razy i cały czas mam obie (BB I GB) pod ręką ... nawet pisząc na Kinetisa książki te są mocno przydatne, ze względu na język i jego prostotę oraz bardzo fajne podejście do tworzenia programu z podziałem na biblioteki.

Ad rem ...

Polecam napisanie czegoś (tylko nie miganie diodą) na co poświęcisz kupę swojego czasu i pieniędzy (Mirek sam wydaje swoje ksiązki) i udostępnij to publicznie .... Pomyśl o tym.

PostNapisane: 21 lut 2015, o 23:07 
Nowy

Acid3 nie bardzo rozumie tok Twojego rozumowania... może zbyt tepy jestem.
"Polecam napisanie czegoś (tylko nie miganie diodą) na co poświęcisz kupę swojego czasu i pieniędzy (Mirek sam wydaje swoje ksiązki) i udostępnij to publicznie .... Pomyśl o tym."
Tak oczywiście myslalem o tym ... jenak nie do końca pisalem tu o Mirku ( mysle, ze powinnismy to imie pisać z dużej litery... Wszyscy). Nie bardzo Cie rozumie.... zatem wydam ksiazke zachowujac w tajemnicy to mogę po 2 godz "googlania" znalesc w necie Proszę ?!
Zatem ostatnie pytanie czy to forum ma na celu nekrecanie popularności firmy ATNEL czy ma pomagać również zoltodziobom ?!
Tak się sklada, ze mam podpisany prze kolege SunRiwer certyfikat szkolenia z "Kinetisa" :). Nie chialem nikogo dotknąć, urazic... tudzież w inny sposób "obrazić" jednak widze, ze charakter tego forum zbliza się do elektroda.pl .
Przykro mi.... Prosze moderatorow o usuniecie tamatu i usuniecie konta...
Pozdrawiam Waldek

PostNapisane: 21 lut 2015, o 23:15 

No i się obraził nie wiadomo o co...

PostNapisane: 21 lut 2015, o 23:20 
Użytkownik

qgxd zrozumiałem, że chcesz żeby Mirek udostępnił znakomitą część swojej książki ot tak po prostu "dla ludu" ... i do tego się ustosunkowałem .....

PostNapisane: 21 lut 2015, o 23:45 
Nowy

"że chcesz żeby Mirek udostępnił znakomitą część swojej książki ot tak po prostu "dla ludu" ... i do tego się ustosunkowałem ....."

Zdecydownie nie myslalem o Mirku (i o zdradzaniu wiedzy "tajemnej"), ale o wymianie "doswiadczen" pomiędzy super-poczatkujacymi... Aktualnie bez znaczenia :)
Acid3... "C" nie jest tajemnica Mirka... Mysle, ze On sam Tobie to powie :) Mirek jest nauczycielem, a czy wiedza nauczyciela jest zagwarantowana tylko dla Niego ? Jeśli tak by było to nie mieli byśmy poradnikow video, książek i całej reszty dostępnej na youtube.com tudzież na blogu Miroslawa Kardasia ;) Temat zakonczylem, moderatorow... jak wyżej proszę o usuniecie tematu, chyba nie powinien się pojawić sadzac po Waszych reakcjach, wszak "każdy kod to tajemnica" :)

PostNapisane: 21 lut 2015, o 23:48 
Użytkownik

Strasznie nerwowo reagujesz .... ale jak uważasz ... i chciałem coś jeszcze napisać ale już się boję ataku ... :(

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

ale przeciez poczatkujacy (i nie tylko ) caly czas wymieniaja jakies swoje doswiadczenia ... i nie tylko ... pytaja ... odpowiadają ...

PostNapisane: 22 lut 2015, o 00:18 
Użytkownik

Kolego qgxd z całym szacunkiem stwórz język progr. np ZX++ i wtedy udostępnij "tak dla ludu"
Jeżeli mając BB. coś nie "ten teges" to ja Ciebie kompletnie nie rozumie!
Ech.... już nie wiem co pisać bo wyjdzie OT albo jeszcze gorzej.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 22:21 
Nowy

Waldek_jb napisał(a):
Kolego qgxd z całym szacunkiem stwórz język progr. np ZX++ i wtedy udostępnij "tak dla ludu"
Jeżeli mając BB. coś nie "ten teges" to ja Ciebie kompletnie nie rozumie!
Ech.... już nie wiem co pisać bo wyjdzie OT albo jeszcze gorzej.

Masz racje kolego nie mow już nic więcej, z Twojej wypowiedzi wynika, ze Mirek opracowal jezyk C ;) Zajmij się czytaniem w kolko BB może będzie cie stać na GB jak zamrugasz dioda "sponsorowi".

Wiem chyba już WSZYSTKO co chciałem wiedzieć prowokując dyskusje w tym poscie.... :lol:, a i nie tylko ;) bo i PW się uaktywnilo

Z całym szacunkiem... również jestem prywatnym przedsiebiorca :), jednak chyba mentalność nie "TA", a może tylko o mentalność "wspolpracownikow" chodzi ?! Niewazne !!!

"C" jest jak lacina to uniwersalny jezyk informatykow. Mysle, ze wybor Eclipse jako środowiska tez nie był przypadkowy prawda SunRiver ? Wszak CodeWarior to tak naprawdę "Eclipse" ?! ;) Jestem szczęśliwym posiadaczem pelnej wersji zakupionej wraz z CyclonePRO :)

Pozdrwiam Towarzystwo Wzajemnej Adoracji :twisted:

PS. Wkradl w mój post się blad... mój certyfikat freescale został podpisany przez Pana Michala Walaszek (Freescale), nie zas jak napisałem wcześniej przez Pana Andrzeja Gromczynskiego. Za pomylke przepraszam. :) Swoja droga szanuje Was i podziwiam... Wszystkich razem i ..każdego z osobna :)

PostNapisane: 22 lut 2015, o 22:31 
Moderator

qgxd napisał(a):
Brakuje przykładowych listingow, przykladow programów, które po prostu można by sobie skopiować i wgrac do kontrolera tak by "dzialalo", do tego przykłady jak to laczyc np. termometr + sterowanie przekaźnikiem. Pozniej dokładamy "guziczki" bu calosc "programować" w poziomu wyświetlacza.
Z doświadczenia wiem, ze wlasnie takie rzeczy zmuszają do myslenia i analizowania kodu, zagłębiania się w jego skladnie. Dopuki nie zobaczysz, ze to działa... nie uwierzysz.

To coś źle szuka kolega w necie ... (już padła ta odpowiedź wcześniej ale powtórzę) ... ARDUINO, zobacz, wpisz w googla i uwierzysz. Masz nie dziesiątki, nie setki, nie tysiące .... a miliony gotowych przykładów.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 23:12 
Nowy

A jednak sondaże nie klamia, 70% Polakow ma problem w czytaniem ze zrozumieniem :) Czy ja pisałem cokolwiek o projektach na Arduino ? Proponuje ponownie przesledzic tekst uwzgledniajac interpunkcje i "cudzysłowy"

Panie "mokrowski" może sprostuje Pan swój post !! Nie uważam, ze obraziłem kogokolwiek, każdemu oddalem należny szacunek, wręcz uważam, ze ja zostałem potraktowany jak idiota, który chce odebrać "zysk" Capo di tutti capi.

Nie dziekuje, żeby nie zapeszyć ;)

To już ostatni post... mysle, ze jesteście wdzięczni ;)

PostNapisane: 22 lut 2015, o 23:14 
Moderator

qgxd napisał(a):
mysle, ze jesteście wdzięczni

Bardzo - dziękujemy za cenne uwagi. Pozdrawiam Mirek.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 23:42 
Użytkownik

czytam sobie czytam i ....

--to kim niby ja tu jestem nie początkującym ??? - tak początkującym

--jestem tu miesiąc a nauczyłem się naprawdę sporo podstaw programowania ? - pomogła mi w tym książka BB jak i użytkownicy

--zasiadałem do nauki programowania kilku krotnie ale dopiero teraz czuje, że mam dobre źródło nauki jak i pomoc użytkowników forum

-- niech pisze córka na forum jak jest jeszcze niżej niż ja w programowaniu to chętnie pomogę

-- co do sprzedaży książki zestawu itp ? --- szczerze to i tak w tym sklepie atnel powinny być chodź by diody kondensory małe silniczki itp. kontakt z człowiekiem jest naprawdę na wysoki poziomie

-- przecież tą książkę co raz można wygrać w konkursie organizowanym na forum, trochę chęci tylko trzeba mieć

Kiedyś ktoś mi powiedziała " Wiesz kiedy ktoś jest naprawdę w czymś dobry? Jak już zaczyna się tym bawić"

dobranoc.

P.S. Tak jutro do pracy <--- praca którą lubię i za którą mi płacą

PostNapisane: 23 lut 2015, o 17:42 
Użytkownik

mokrowski napisał(a):
sensowne propozycje traktujesz... ,,analnie"

Ładniej zabrzmiałoby per rectum ale czy bardziej zrozumiale?

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No przeczytałem wątek i normalnie "załamka" :(.
Skąd się biorą tak roszczeniowi ludzie :?:
W sumie miałem kilka "spięć" tu na forum, które czasem uważałem za bezsensowne, ale chyba ktoś taki po prostu przesadza i ciężko dyskutować z kimś nadpobudliwym kto na dodatek zakłada, że wszyscy są przeciwko niemu? Kojarzy mi się to z naszymi politykami ;).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 24 lut 2015, o 22:09 
Nowy

Tak a'propos "pogardzanego" przez Was Arduino
http://trippylighting.com/teensy-arduin ... tallation/ :ugeek: :twisted:
Zagniezdzilo się "toto" w Waszym srodowisku :o :shock: :( :lol:

Ugh ... ;) :rofl:

PostNapisane: 24 lut 2015, o 22:18 
Moderator

qgxd napisał(a):
Ugh ... :rofl:

Kolega powinien więcej czytać, zdecydowanie więcej czytać .... na naszym forum już nie jeden raz koledzy poruszali ten temat, stworzyli nawet fajne poradniki o tym jak korzystać z Arduino żeby można było używać Eclipse ale nie tylko bo także Atmel Studio ... i to wszystko po polsku - nie trzeba więc nawet sięgać na zagraniczne strony .... A wszystko na tym forum ... więc masz kolego rację .... można się tarzać ze śmiechu (bo to oznacza :rotfl: , którego to nawet nie potrafisz dobrze napisać) ... można się tarzać ze śmiechu z twoich tekstów:

qgxd napisał(a):
Tak a'propos "pogardzanego" przez Was Arduino

Przez Was? kogo masz na myśli ? bo na tym forum nie dość że nikt nie pogardza Arduino to wręcz jest dział Arduino i mnóstwo ludzi z tego korzysta .... tylko ty się zapierasz kopytami - gdy się tobie radzi żebyś sięgnął po Arduino ....

Po kolejnym tego typu wpisie zastanawiam się czy aby wszystko z tobą w porządku ? ile razy jeszcze będziesz pisał takie bzdety ?

Ponieważ masz poważne problemy z samym sobą to proszę - rozumiem to, mam sporo współczucia i empatii dla ciebie - podaję ci pod twój szanowny nos - nasze polskie, nawet nasze forumowe linki:
topic9355.html

topic1113.html

chcesz jeszcze ? ... nie nie .... skończ ze swoim lenistwem i weź się sam do roboty zamiast wciąż narzekać ;)

pozdrawiam cię serdecznie drogi przyjacielu

Strefa czasowa: UTC + 1