Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 16:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:19 
Moderator

Tak sobie myślę - czy jest sens przygotowywać taki poradnik?
Obrazek

"stawianie serwera HTTP na procku AVR przy użyciu ATNEL-WIFI232_t"

czy znajdzie taki poradnik widzów ? .... może się zdziwicie że o to pytam no ale patrząc na poziom zainteresowania ostatnimi moimi poradnikami na temat WIFI na YT .... to jest on tak nikły .... pomimo to że mowa w nim także o fajnej komunikacji RS232/UART. Tak nikły ... że być może ten poradnik - przecież nawet ciut bardziej zaawansowany - to znajdzie chyba też tylko "kilku" widzów/chętnych ? :( .... a no co tu dużo mówić - roboty przy takim jednym poradniku jak wiecie jest kupa ... Przyznam szczerze, że dziwi mnie tak małe zainteresowanie .... tzn dziękuję wszystkim, którzy tam się na YT wpisali i dali znać - ale pewnie sami widzicie - że to tak jakoś ... no mało
Obrazek
tak sobie na razie głośno teraz myślę ... a może by tak widzowie, którzy już to obejrzeli, którym to oczywiście się podobało i coś pomogło - mogli pomóc w zorganizowaniu jakiejś akcji informacyjnej - że właśnie na kanale YT "mirekk36" czy tam na jego blogu - trwa teraz jakiś fajny cykl poradników? ... zastanawiam się tylko jak można takie akcje pomóc organizować ? - a może wy macie jakieś pomysły ?

poniżej przykładowy wygląd strony www, jaka może pracować na serwerku HTTP postawionym na najzwyklejszej biednej 8-bitowej ATmedze ... jak widać, są i teksty i kolorowe obrazki, jest informacja na bieżąco wyświetlana wprost z procka AVR (licznik wyświetleń strony - siedzi on w ATmedze i widać go zawsze ładnie na stronie) ... ale jest też niżej dostępny formularz tak żeby można było wysłać jakieś swoje dane przez tę stronkę do procka ... (na dole strony) ....
Obrazek

a tu widać że ten licznik obejrzeń stron też ładnie się wyświetla na LCD ;)
Obrazek
tylko, że tak siedzę i siedzę (tyłek już boli, kręgosłup boli - oczy pieką .... jeszcze nie skończyłem przygotowywać się w 100% do poradnika - dopiero jakieś 50-70% ... i takie mnie właśnie myśli naszły - czy ktoś będzie tym zainteresowany ? tzn czy większa rzesza ?

czy może wrócić do poradników bardziej dla początkujących na temat - jak na jeszcze inne sposoby mrugać diodami LED i robić tam sobie różne fajne efekty

co wy na to ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:33 
Użytkownik

No panie Mirku ja kupiłem Atnel WiFi z myślą, że taki poradnik na 100% powstanie i nie będzie takich dylematów. Druga sprawa co mnie interesuje to komunikacja UDP na tym module.

Pozdrawiam i z utęsknieniem czekam na najważniejszy dla mnie poradnik (o dawcy czasu też bym posłuchał) :)

PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:37 
Nowy

Ja jestam bardzo zainteresowany i ostatnie poradniki ogladam z wielkim zainteresowaniem i co chwilę zaglądam czy już coś nowego na yt. Może to sezon ferii jest winny małą ilością oglądnięć, w każdym razie z poradników leci niesamowita wiedza. Jeszcze raz dziękuję za te i następne poradniki i na pewno odwdzięcze się zakupami w sklepie.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:49 
Użytkownik

Pewnie, że się przyda. Zainteresowanie może być trochę mniejsze, bo też taki okres, że osoby uczące się mają różne egzaminy i mało czasu.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:50 
Nowy

Panie Mirku wiem, że to bardzo dużo pracy i czasu trzeba włożyć w nakręcenie poradnika
ale świat idzie do przodu a My będziemy stać w miejscu i migać diodami?
Ja w swoim imieniu proszę o nowości bo chcę zagospodarować tą wiedzę którą Pan przekazuje w poradnikach.

pozdrawiam wszystkich forumowiczów robert

PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:56 
Użytkownik

Mirku - ja na przykład czekam na poradnik dotyczący korzystania z dawcy czasu (prawidłowego przechodzenia w tryb AT i z powrotem), w następnej kolejności dopiero stawiania serwera (strony konfiguracyjnej urządzenia) na AVR. Jak kolejność będzie odwrotna to też dobrze.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:05 
Użytkownik

Mirku oczywiście, ze warto nakręcić ten poradnik.Właśnie to jest jedna z tych rzeczy na którą bardzo czekam, wiec było by szkoda gdyby miało go nie być :)

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:07 
Nowy

Panie Mirosławie proszę nagrywać dalej te poradniki. Jestem wiernym ich widzem, choć nigdy nic nie pisałem do Pana.
Na święta pod choinkę zażyczyłem sobie 2 szt HM-TRP-869S oraz drugie wydanie zielonej ksiązki (niebieską i perwsze wydanie zielonej posiadam od dawna). Po pierwszych poradnikach dotyczących WiFi dokupiłem jeszcze 2 szt ATNEL-AIR i 2 szt ATNEL-WIFI232-T.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 4 lut 2015, o 17:10 przez Kabaczek21, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:09 
Użytkownik

Co do poprzednich poradników, to bardzo dziękuję za nie.

A co do małej ilości oglądania poradnika - są ferie i większość ludzi ma wolne więc to jest pewnie powód małego zainteresowania poradnikiem.

Jeżeli chodzi o poradniki - to poprzednie były (według mnie) w większości dla początkujących gdyż omawiałeś parsowanie danych - oczywiście pomijając fakt konfiguracji modułów bluetooth oraz wifi.

Serwer http na AVR to bardzo ciekawe zagadnienie i wielu użytkowników pewnie czeka na omówienie przez Ciebie tego tematu- ja z resztą też. Więc jestem zainteresowany tym poradnikiem.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:12 
Użytkownik

Super sprawa, stronka www na procku 8bit. Ja wlaśnie na taki poradnik czekam z niecierpliwością :P

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:21 
Użytkownik

Ja oglądnąłem wszystkie Twoje poradniki odnośnie wifi i z niecierpliwością czekam na kolejne poradniki.

Na pewno się przyda taka seria poradników odnośnie stawiania serwera http ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

"bezprzewodowy serwer http na avr" to może być fajne :D

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:33 
Nowy

Witam, jest to co prawda mój pierwszy wpis, ale na forum często zaglądam i dowiaduję się ciekawych rzeczy, zwłaszcza z Pana poradników. Dlatego każdy filmik jaki się ukazuje oglądam bardzo chętnie. Nie ukrywam też, że informacje w nich zawarte coraz bardziej nakłaniają mnie na zakup modułów Wifi i nie tylko. :-)

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:54 
Użytkownik

Ja co prawda posiadam jeden moduł WiFi, ale jak to się sprawdzi tak jak se myślę to na pewno zakupię więcej takich modułów. Najpierw muszę poznać technologię potem sprzęt i nie mam na myśli "chinoli" tylko sprawdzony "polski produkt" z świetnym wsparciem w postaci poradników, forum i ekstra programów dedykowanych do urządzenia. Ja myślę, że dopiero serwer http czy na drugim miejscu komunikacja UDP stanie się prawdziwym motorem marketingowym dla tego urządzenia. Nie jeden użytkownik marzy o własnym serwerku a na ENC28J60 dla początkujących zbyt proste to nie jest. W tej chwili bardzo ważne podstawy przez wielu są ignorowane. Wielu powie a po co tam będę kupował moduł za $$$ by jakieś znaki na terminalu wyświetlać, a programowanie przez wifi to tylko dla zaawansowanych, ale strona WWW na atmedze? Sam się nie mogę doczekać.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 17:57 
Nowy

Dzisiaj zamówiłem ATNEL WIFI zafascynowany Pana poradnikami . Pańska misja naprawdę dociera do "ludu".

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:00 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
tylko, że tak siedzę i siedzę (tyłek już boli, kręgosłup boli - oczy pieką .... jeszcze nie skończyłem przygotowywać się w 100% do poradnika - dopiero jakieś 50-70% ... i takie mnie właśnie myśli naszły - czy ktoś będzie tym zainteresowany ? tzn czy większa rzesza ?
weż witaminę C, D(zamiast słońca) i przegoń te czarne chmury, bo my czekamy i codziennie sprawdzamy czy już jest, rzesza się sama znajdzie, ale najważniejsza jest jakość a nie ilość :)

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:05 

Zainteresowanie jest, Mirku machina ruszyła więc spokojnie "Róbmy swoje" jak to śpiewał Młynarski.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:06 
Moderator

tzn nie zrozumcie mnie źle - to nie o to chodzi - że chcę zrezygnować z poradników albo i z tego poradnika ...

po prostu ostatnio zająłem się tylko wifi, myśląc że sporo osób na to czeka ... a tu zdziwienie lekkie ... i pomyślałem czy nie wrócić na razie do poradników dla początkujących ... a później znowu za jakiś czas wrócić do wifi.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:28 
Użytkownik

rób poradniki dla początkujących na bazie wifi, takie konkretne zastosowania najbardziej wciągają,
np. komunikacja z telefonem

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:39 
Nowy

Pewnie że jest zainteresowanie. Jak dla mnie to teraz pora właśnie na "trudniejsze" czyt. ciekawsze materiały. Chociaż osobiście to jeszcze modułu nie podłączyłem (zawsze brak czasu nawet oled prądu nie widział) ale poradniki obejżane. Ja np. rzadko coś komentuje i udzielam się na forum ale to wcale nie znaczy że nie ma zainteresowania. Myśle, że jest tu dużo osób, które zamiast napisać coś głupiego wolą milczec. Tak mi się wydaje. Może dlatego mało jest komentarzy.
Tak na marginesie to robi Pan świetną robotę. Pozdrawiam.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:45 
Użytkownik

Mirku, jest koniec semestru zimowego na większości uczelni są egzaminy, Osobiście chciałbym obejrzeć taki poradnik, bardzo mi się przyda w bieżącym projekcie. Ale póki co sesja...

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:49 

Sesje, egzaminy, matura ;). Zawsze styczeń, luty, marzec to taki martwy okres.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:50 
Użytkownik

Panie Mirku.
Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł jak i cały cykl RS232/WiFi.
Jestem przekonany, że mnóstwo osób jest zafascynowanych poradnikami i możliwościami tychże modułów, ale może część osób (tak jak np. ja) niekoniecznie teraz od razu planuje zająć się tymi tematami.
Ja jestem zdania, że trzeba powoli małymi krokami pochłaniać wiedzę i przebrnąć najpierw przez może mniejsze, prostsze projekty, aby później w pełni świadomie sięgnąć po takie rodzynki jak WiFi czy nawet serwer WWW na AVR.

Podsumowując moim zdaniem pomysł rewelacyjny na cały cykl, ale może faktycznie warto przeplatać trochę tematykę poradników. Raz coś dla zupełnie zielonych, potem coś dla bardziej zaawansowanych po czym coś już zupełnie dla Mistrzów itd.
W ten sposób każdy znajdzie coś dla siebie i będzie większa różnorodność bo jak ktoś np. na razie nie myśli o RS232/WiFi to przez dłuższy czas nie będzie miał motywacji do działania, a proszę mi wierzyć, że potrafi Pan poradnikami tak zanęcić, że niejedna noc już nieprzespana :D

Może ciekawym pomysłem byłoby zrobienie króciutkiej ankiety. Np. 5 tematów zróżnicowanych pod kątem poziomu zaawansowania i myślę, że w kilka dni okaże się jaki temat i z jakiego poziomu cieszy się największym zainteresowaniem.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 18:53 
Użytkownik

Odnośnie czekania na poradniki - to powiem po sobie - niektóre poradniki obejrzałem raz, tematy znałem z GB. Czekam z niecierpliwością na użycie praktyczne - o bootloaderze i Wifi-rs232 już trzy razy puszczałem i jeszcze kilka razy obejrzę. Próbowałem sił z clientem http, ale lipa. Czas wolny poświęciłem innej rzeczy - o czym niedługo na forum napiszę.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:01 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Tak sobie myślę - czy jest sens przygotowywać taki poradnik?

Jeżeli o mnie chodzi to jak najbardziej tak, tak, tak.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:08 
Użytkownik

kilka razy dziennie wchodzę na bloga z nadzieją na obejrzenie nowego poradnika:)
Na poradnik o serwerze http czekam jak na nadejście wiosny :D Że tak się wyrażę.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:33 
Użytkownik

Jeśli o mnie chodzi to jak najbardziej jestem zainteresowany poradnikiem o serwerze HTTP na jakimś tam AVRku i szczerze powiedziawszy od samego pojawienia się modułu w Twojej firmie Mirku, głównie na tę tematykę czekam.
Dlaczego obecnymi poradnikami z udziałem modułu Atnel WIFI jest małe zainteresowanie?
Trudno powiedzieć może część ludzi, gdy zobaczyła pierwszy poradnik zawiodła się albo zniechęciła i stwierdziła: "Kurde co ten Kardaś tu pokazuje miganie diodą i to jeszcze z modułem za ponad sześć dych, pomigać to ja se mogę i bez takiego modułu." Może właśnie potrzeba takiego poradnika jak ten o serwerze http, czegoś wystrzałowego, aby pobudzić ludzi ...
Tylko z drugiej strony obawiam się czy na takim wystrzałowym poradniku jakaś część nie wyłoży się ostro , bo właśnie oleje tak ważne podstawy które były pokazane w obecnych poradnikach z diodą led i modułem WiFi.
A może tak jak piszą koledzy po prostu taki czas, sesje, egzaminy, ferie, urlopy...

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:40 
Użytkownik

Mirku oczywiście że chcemy więcej. Z niecierpliwością czekam na kolejny cykl poradników. Będę oglądać nawet te dla całkowicie początkujących bo już nie raz się złapałem i czegoś nowego się dowiedziałem.
Jak zobaczyłem te zdjęcia o http to teraz już chyba co chwilę będę zaglądać na yt czy nie ma poradnika.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:51 
Użytkownik

PITERK napisał(a):
Jak zobaczyłem te zdjęcia o http to teraz już chyba co chwilę będę zaglądać na yt czy nie ma poradnika.

Ja już tak mam :lol: Chcemy więcej! :)

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:54 
Użytkownik

Do Mirka: :)
A może takie pytanie o zasadność tego poradnika zadać na YouTube w postaci trailera? Na forum wszyscy chętni (łącznie ze mną) :D , ale wiem że wpisy na YT to dla Ciebie bardzo ważna sprawa. Jeżeli masz już jakiś materiał przygotowany, to może tak spróbować i zobaczyć jaki będzie odzew.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 20:09 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Mirku jakikolwiek poradnik zrobisz każdy jest bardzo mile widziany :)
Takie tempo narzuciłeś, że Ty jeszcze funkcjonujesz.
Ja jestem za by ten poradnik jak i inne dla początkujących ujrzały
światło dzienne.
I nie ważne kiedy to nastapi ja zawsze zaczekam bardzo cierpliwie.

Ja mam tylko nadzieje że ilość ogladaczy bedzie stale rosnac a co najwazniejsze przełoży się na coraz wieksze rozpropagowanie Twej działalności.

Jak już wczesniej pisalem Twoje ksiazki powinny byc jako lekura obowiazkowa na uczelniach technicznych.

Super ze pojawil sie ten modul Atnel Wifi i poradniki o UART. Mysle ze wiele osob ma greenboka i nie zagladalo do niego. pewnie ten poradnik przyczynil sie do otwarcia ksiazki i poczytania o parsowaniu danych.
Temat z pewnoscia nurtuje wielu poczatkujacych.
Takze ja prosze o wiecej poradnikow na bazie moduł+ksiazka+biblioteki z dvd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1