Witam.
Nie znam się na Arduino ale wg. mnie trochę dziwnie wygląda u ciebie wysyłanie danych do rejestru.
Ja zrobiłem to troszkę inaczej. Nie w Arduino tylko w C.
Do celów testowych zmontowałem sobie układ z dwóch rejestrów podłączonych kaskadowo. Do wyjść podłączyłem diody LED włączane stanem wysokim na wyjściach rejestrów.
Do obsługi rejestrów napisałem trzy proste funkcje
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Pierwsza funkcja wysyła bajt do rejestru ale nie powoduje wyświetlania danych na wyjściu, druga wysyła bajt (za pomocą tej pierwszej funkcji) i wyświetla go na wyjściu, trzecia wysyła dwa bajty i również je wyświetla.
Poniżej prosty programik, który wyświetla przesuwający się punkt na 16 diodach LED (dwóch rejestrach)
język c
stachu napisał(a):
Czy to normalne, że po podłączeniu na wszystkich wyjściach jest stan wysoki ?
U mnie włączeniu zasilania na wyjściach rejestrów pojawiały się przypadkowe stany.
Dlatego na początku programu wysyłam zera na wszystkie wyjścia
język c
a dopiero potem załączam wyjścia rejestrów stanem wysokim na pinie OUTPUT ENABLE
język c
.
Dzięki temu po starcie programu wszystkie diody mam zawsze wygaszone.