Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 29 mar 2020, o 22:17


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2017, o 22:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2012
Posty: 777
Lokalizacja: Karpicko k. Wolsztyna
Pomógł: 197

Witam.

Kuzyn mojej żony postanowił się zająć programowaniem procków. Zaproponowałem mu Arduino. Aby nie być gołosłownym i mieć jakieś tam pojęcie o tym co mu zaproponowałem, postanowiłem troszkę liznąć to Arduino.

No więc pobrałem Arduino 1.8.1. Napisałem prościutki programik
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wybrałem płytkę Arduino Nano z procesorem Atmega328. Program próbowałem wgrać za pomocą ATB-USBASP 4.1. Kompilacja programu przeszła poprawnie ale przy probie wgrania wsadu dostałem komunikat
Kod:
avrdude: Warning: cannot query manufacturer for device: No such file or directory
avrdude: Warning: cannot query product for device: No such file or directory
avrdude: error: could not find USB device with vid=0x16c0 pid=0x5dc vendor='www.fischl.de' product='USBasp'
avrdude: error: could not find USB device with vid=0x16c0 pid=0x5dc vendor='www.fischl.de' product='USBasp'

Przypomniałem sobie, że posiadam stary programator USBTINY, który to jest również obsługiwany przez Arduino.
No i za pomocą USBTINY wsad udało się wgrać i dioda zamigała.

I tu mam pytanie dla znawców. Dlaczego avrdude nie widzi ATB-USBASP? W mkAVRCalculatorze i w Eclipse programator działa dobrze.

Podejrzewam, że problem leży po stronie avrdude w Arduino ale nie bardzo mam pomysł jak go rozwiązać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2017, o 22:10 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1438
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 149

wgraj AVRdude z mkAVR Calculatora. zakładka USTAWIENIA.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2017, o 22:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1537
Pomógł: 267

http://forum.atnel.pl/topic17232.html


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 20:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2012
Posty: 777
Lokalizacja: Karpicko k. Wolsztyna
Pomógł: 197

ATB-USBASP już mi ładnie śmiga :-)

Wystarczyło wgrać Avrdude z mkAVRCalculatora do katalogu C:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr\bin
i dodatkowo plik avrdude.conf z tego katalogu przenieś do C:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr\etc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 16:16 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

Cześć mam identyczny problem jak w temacie. Poprzez programator można wykryć arduino w mkAVRc i można zaprogramować gołą ATmege w eclipsie ale w arduino IDE wyskakuje błąd: avrdude: error: could not find USB device with vid=0x16c0 pid=0x5dc vendor='www.fischl.de' product='USBasp'. Usunąłem pliki z folderu arduino/hardware/tools/avr/bin i wgrałem tam avrdude przez mkAVRc. Plik conf przeniosłem również. Błąd dalej się wyświetla. Ktoś ma jakiś pomysł?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 20:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 870
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 164

W swoim arduino ide wejdź w Plik -> preferences
odszukaj opcje "Pokaż szczegółowe informacje podczas:" i postaw ptaka przy opcji "wgrywania"
Następnie zatwierdź i zamknij okno.
Odpal Narzędzia i wybierz programator "USBasp", po czym spróbuj wypalić bootloader.
Po tej operacji w oknie konsoli na samym początku (na górze - trzeba przewinąć) wyświetli Ci się ścieżka do piliku avrdude oraz jego konfiguracji - znajdują się w różnych lokalizacjach. Czasem nawet lokalizacja avrdude nie jest w samym katalogu arduino a siedzi gdzieś w systemie.
Tym sposobem co podałem sprawdzisz dokładnie gdzie siedzą pliki avrdude z których ide korzysta.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 21:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 320
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 8

@karol15: Zacznijmy od tego jaki masz programator??



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 23:39 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2019
Posty: 2
Pomógł: 0

Mam programator USBASP V2.0.
@xentis miałeś racje avrdude szło z innego folderu. Podmieniłem te avrdude wgrywając nowe z mkAVRc. Arduino Mega straciło po tym zabiegu możliwość programowania przez usb wyświetlając błąd:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Próba zaprogramowania przez USBASP kończy się napisem ładowanie zakończone ale program się nie wykonuje i wyskakuje następujący komunikat:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Sterowniki usbasp instalowałem z użyciem mkAVRc. Próba aktualizacji kończy się komunikatem że wersja jest najbardziej aktualna.

Z drugiej strony arduino leonardo udało się zaprogramować przez USB. Co więcej udało się też przez USBASP ale zwariowały diody TX i RX na arduino leonardo i nie można było już programować przez usb. Udało się jednak wgrać bootloader do leonardo i komunikacja po USB wróciła.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 wrz 2019, o 07:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 870
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 164

Cytuj:
Mam programator USBASP V2.0.
Ale ATB_USBasp 2.0 od Mirka czy chiński? Bo taki komunikat:
karol15 napisał(a):
Próba zaprogramowania przez USBASP kończy się napisem ładowanie zakończone ale program się nie wykonuje i wyskakuje następujący komunikat:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp

avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.

GeSHi
wskazuje raczej na chiński z bardzo starym firmware (nie wiedzieć czemu chińczyki ciągle wgrywają jakiś stary soft choć na oficjalnej stronie USBasp jest nowszy, choć ostatnio coraz częściej spotykane są programatory które nie są rasowym USBasp tylko jakimś USBisp który działa zupełnie inaczej i wymaga chińskiego programu do obsługi), aczkolwiek kilka razy taki komunikat udało mi się wymotać także na mirkowym progsie ;)

A płytki arduino masz oryginały czy klony na jakiś CH340?

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

karol15 napisał(a):
Co więcej udało się też przez USBASP ale zwariowały diody TX i RX na arduino leonardo i nie można było już programować przez usb.
Musisz pamiętać jedną rzecz: jeśli wrzucasz do płytki arduino program poprzez zewnętrzny programator to zawsze w ten sposób skasujesz bootloader i komunikacja poprzez USB przestanie działać. Tak to działa. Bootloader to też program który siedzi na końcu pamięci procka w płytce arduino, i jak programujesz poprzez USB i bootloader to on sam siebie nie nadpisze, natomiast jak wrzucisz skecz poprzez zewnętrzny programator, to ten już nadpisze całą pamięć łącznie z bootloaderem, nawet gdy skecz jest mały i nie zajmuje dużo pamięci - poprostu przed wgraniem programu jest czyszczona pamięć.
Używanie bootloadrea jest wygodne, ale tracisz przez to trochę pamięci procka w arduino, no i nie masz pełnej kontroli nad prockiem bo bootloaderem nie przestawisz fusebitów procka, używanie programatora zewnętrznego jest upierdliwe bo trzeba go dodatkowo podłączać ale wtedy masz do dyspozycji całą pamięć flash procka płytki i masz nad nim pełną kontrolę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO