Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 16:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2013, o 23:46 
Użytkownik

Hej jeszcze raz :)
Juz sie chyba na stale w tym dziale zaszylem :P No ale mi tu lepiej niz w lochach z szynszyla :)

No dobra, posluchajcie :P Jutro zaczynam zabawe z wentylatorem do lazienki (cos takiego jak Intre zrobil). U mnie w lazience nie ma doprowadzenia kabli do szybu wentylacyjnego, jednak sa wyprowadzone kable z sieci. Wychodza one nad lampa lazienkowa, co oznacza ze te wyprowadzone kable sa polaczone z oswietleniem. Od szybu do lampy jest okolo 1.5m.

Zastanawiam sie teraz jak doprowadzic zasilanie od szybu do lampy. Jak moznaby sie spodziewac najlepiej byloby doprowadzic kable w korytkach, jednak ja za bardzo nie wwiem czy to jest dopuszczalne w swiecie elektrykow.
Moznaby polozyc kable pod tynkiem, ale jednoznaczna odpowiedz mamy to : "NIE". :P

Tak wiec, moglibyscie powiedziec mi, jak to jest z tymi korytkami w pomieszczeniu? Wiem jedynie ze takie rozwiazania sluza do doprowadzenia pradu do np. garazu czy piwnicy.

Teraz druga sprawa... sterownika.
Dla mnie najlatwiej lutuje sie elementy smd. Dodatkowo nie mam duzej ilosci rezystorow przewlekanych, poniewaz ich nie uzywam.

Chcialbym uzyc elementow smd w moim sterowniku wentylatora, ale boje sie o zwarcia poprzez wilgoc. Najprosciej, a moze i najtrudniej byloby uzyc obudowy, tylko ze taka obudowa tez zajmuje miejsce przez co moze mi sie nie zmiescic w wentylatorze.
Moje pytanie brzmi:
Jaki jest dobry sposob na zabezpieczenie plytki przed zwarciami poprzez wilgoc? Wliczjac juz w to obudowy i uszczelki (jak to ktos mi na czacie podpowiedzial).

Pisane z telefonu

Pozdrawiam
Log

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2013, o 00:40 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie płytki PCB, to widziałem "taką jakby folie". Taka wielka koszulka termokurczliwa na PCB, kiedyś tego szukałem po sklepach ale nie znalazłem :) Wyglądało to tak jakby położyli folie na płytkę i podmuchali na nią ciepłym powietrzem.

Jeżeli chodzi o listwy PCV to moim zdaniem można w nich układać przewody 230V. Jak ja wykonuję elektrykę to na projektach często mam napisane układać w rurkach PCV, listwach. Co prawda zawsze to jest na strychu w piwnicach tak jak pisałeś. W mieszkaniach wydaje mi się, że jedyny powód dla którego nie jest stosowane takie rozwiązanie to estetyka. Nie chciał bym mieszkać w mieszkaniu w którym jest dużo korytek lub rurek PCV.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 00:48 
Użytkownik

Cytuj:
W mieszkaniach wydaje mi się, że jedyny powód dla którego nie jest stosowane takie rozwiązanie to estetyka. Nie chciał bym mieszkać w mieszkaniu w którym jest dużo korytek lub rurek PCV.

Aha, czyli mozna walnac takie korytka. Co do estetyki to chyba ten 1m listwy nie bylby az tak widoczny.
Dzieki za odpowiedz. Teraz zostaje tylko zapytac inwestora - mamy :P

A co do tych folii to zaraz cos poszukam

PostNapisane: 18 lis 2013, o 01:14 
Użytkownik

Witam
łazienka to specyficzne pomieszczenie gdzie są strefy bezpieczeństwa i jakiekolwiek montowane urządzenie winno mieć izolację przynajmniej iP44
Tu masz pokazane strefy:
http://www.fachowyelektryk.pl/

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 lis 2013, o 01:36 
Użytkownik

dreamcastq napisał(a):
Witam
łazienka to specyficzne pomieszczenie gdzie są strefy bezpieczeństwa i jakiekolwiek montowane urządzenie winno mieć izolację przynajmniej iP44
Tu masz pokazane strefy:
http://www.fachowyelektryk.pl/

Co do tych stref, to te miejsce na wentylator jest chyba w drugiej strefie bezpieczenstwa.
A co do tych izolacji, to za bardzo nie rozumiem co chcesz powiedziec :D Moj sterownik na pewno nie bedzie miec tego stopnia izolacji.

Ehhh juz pozno, lepiej pojde spac ;)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 01:41 
Użytkownik

No tak są strefy w niektórych strefach nie może być napięcie 230V:
Strefa 0 napięcie nie wyższe niż 12V
W strefach 1,2,3 nie może być łączników, puszek 230V....

Według H. Markiewicza:
wanna strefa 0;
0,6 metra od wanny Strefa 2;
0,6+2,4 od wanny Strefa 3;
itd.

Polecam książkę Henryka Markiewicza "Instalacje elektryczne" znajdziesz tam taki fajny rysunek wanna i napisane odległości co gdzie można montować.

Jeżeli ten wentylator jest bezpośrednio nad wanną to raczej tam 230V nie powinno być, przynajmnij według Markiewicza. Powinien on być na 12V o IP7.. i źródło zasilania poza strefą 0.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 01:51 
Użytkownik

Ten wentylator jest w miejscu gdzie niczego nie ma :) Zlew w odleglosci 1.7m, pralka 2m, a prysznic jeszcze dalej. Pod wentylatorem jest tylko koszyk :) .... czyli to chyba nie 2 strefa :D

Chcialbym uzyc lacznika. Sa takie biale kostki o zasadzie dzialania podobnej do ARK. Zlacza srubowe dzieki ktorym mozna "przedluzyc" przewod w sieci. W jeden otwor wklada sie przewod, a po drugiej stronie gniazda wklada sie inny przewod i zaciska srubami (tak lopatologicznie) Jak sie cos takiego nazywa? Sorki, bo. nawet zdjec nie moge wstawic, a w grafice nie wyszukam bo nie znam nazwy :(

PostNapisane: 18 lis 2013, o 02:03 
Użytkownik

Są specjalne puszki z kostkami. Po zrobieniu połączenia zalewasz taką puszkę żywicą i uzyskujesz IP7..- najwyższe. Kabelki znajdują się w takiej galarecie. Koszt takiej puszki z żywicą to około 50,oo PLN. Ale moim zdaniem to przesada w dodatku, że ten wentylator znajduje się "daleko" od wanny. Ja bym połączył kabel na zwykłe kostki i zabezpieczył to izolacją:

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDAQ9QEwAA

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

O takie kostki Ci chodziło:
https://www.google.pl/search?q=kostki+e ... 66&bih=666

PostNapisane: 18 lis 2013, o 02:07 
Użytkownik

Ooo wlasnie o takie kostki mi chodzilo :) To sie nazywa kostka laczeniowa?

Edit:

A no tak o te ;) Widze teraz ich nazwe.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 02:11 
Użytkownik

Tak :) Oprócz takich kostek popularne są szybkozłączki WAGO. Dla każdego elektryka co innego jest lepsze, ile elektryków tyle zdań.
Ja wole kostki elektryczne na śruby.
Tu masz porównanie WAGO kontra kostki:
http://www.youtube.com/watch?v=ior1uILAlsg

PostNapisane: 18 lis 2013, o 08:03 
Użytkownik

Dzieki wielkie za pomoc. Chyba zdecyduje sie na te srubowe kostki.

To jeszcze od razu zapytam.
Jaki powinienem kupic kabel jedonzylowy do sieci domowej?

Bede wlasnie musial polaczyc te kable wystajace z tymi co kupie. Za bardzo sie nie przygladalem, ale te kable wystajace wygladaja na jednozylowe.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 09:17 
Użytkownik

Zniknal moj post. Powtorze. Pewny jestes ze masz 230 w lampie? Sadze ehh ze we wlaczniku masz 230v a do lampy idzie i wraca tylko neutralny. Do wiatraka 230V musialbys brac przed wlacznikiem lub z gniazda ale nie z lampy bo tam 230 w sensie fazy i neutralnego nie masz.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 18 lis 2013, o 09:24 
Użytkownik

różnie to bywa, kilka razy spotkałem się z sytuacją że faza na lampie była na stałe :shock: ale tak czy owak pod wyprowadzenie na lampę "można" podłączyć dowolny odbiornik tyle że będzie odcinany wyłącznikiem . Zależy co kolega ma na myśli pisząc że "są wyprowadzone kable z sieci" ?
Co do kabla to najczęściej YDYp 3x1,5

PostNapisane: 18 lis 2013, o 09:39 
Użytkownik

A no to mnie zaskoczyliscie. Dzis sprawdze czy mam faze na tych wyprowadzeniach. Jesli nie too... bedzie ciezko.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 10:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeśli chodzi o zabezpieczenie płytek, to po uruchomieniu układu najlepiej jest ją "polakierować".
Ja używam żywicy poliestrowej, dwuskładnikowej wolnoschnącej, taka która jest przez dobę jeszcze lepka.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 18 lis 2013, o 10:46 
Użytkownik

Dobra, fazy nie mam jak sprawdzic, bo nie moge znalezc testera, ale widze kabel niebieski i czarny. Niebieski to neutralny, a czarny to zapewne fazowy. Wiec raczej nie powinno byc problemu.

Natomiast dziwna jest izolacja tych kabli. Jest ona strasznie krucha. Dalem rade zdjac ja nozem do papieru.

Piszac "sa wyprowadzone kable z sieci" mam na mysli kable wyprowadzone nad lampka. Wisza one zaizolowane przez caly czas.

Ta zywica jest przezroczysta? Cos takiego jak kalafonia?
W zwiazku z tym ze jest malo odpowiedzi na temat zabezpieczenia plytki to po prostu dam wszystko do obudowy, ktora umieszcze w scianie, a nie w wentylatorze. Ale jeszcze zobaczymy ;)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 10:53 
Użytkownik

majster napisał(a):
Zniknal moj post. Powtorze. Pewny jestes ze masz 230 w lampie? Sadze ehh ze we wlaczniku masz 230v a do lampy idzie i wraca tylko neutralny. Do wiatraka 230V musialbys brac przed wlacznikiem lub z gniazda ale nie z lampy bo tam 230 w sensie fazy i neutralnego nie masz.

Wysłane z telefonu

Co ty opowiadasz?

Kolego do lampy zawsze idzie faza i neutralny. Wyłącznik montuje się zawsze na przewodzie fazowym żeby w przypadku prowadzenia prac przy lampie odłączyć fazę. Co do zastosowana korytka w łazience nie ma żadnych przeciwwskazań. Wystarczy że pod lampą zrobisz rozgałęzienie za pomocą wymienionych już w poście kostek łączeniowych. Następnie poprowadzisz przewód do wentylatora. Jeśli będziesz robił własnej konstrukcji sterownik pwm do wentylatora to musisz go umieścić w puszce nad tynkowej (jeśli nie będziesz kuł ) o klasie ochrony IP44. To w zupełności wystarczy. Oczywiście możesz płytkę PCB polakierować aby zabezpieczyć przed wilgocią.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 11:07 
Użytkownik

Dzieki kolego matekogon.
Akurat pwm'a nie bede robil, bo chyba sie nie da na triaku i optotriaku. A o ta puszke poprosze w leroy. Moze mi cos znajda ;)

W jaki sposob wprowadza sie przewody do wnetrza takich puszek?

PostNapisane: 18 lis 2013, o 11:49 
Użytkownik

Jak dobrze zrozumiałem to ma to być tak zrobione: łacznik->punkt oświetlenia->wentylator wraz ze sterownikiem ? Jeżeli tak chcesz to połączyć to sterownik wentylatora będzie zasilany, tylko jak będzie włączone oświetlenie.

Moim zdaniem to trochę bez sensu, ponieważ wentylator będzie jedynie pracował jak będzie włączone oświetlenie. Gotowe wentylatory mają w sobie proste sterowniki. Które mogą sterować wentylatorem w następujący sposób: po wyłączeniu oświetlenia "kręcą" wentylatorem przez np 5 minut. Wentylator nie jest włączany jak pali się oświetlenie. Jest włączany dopiero jak zgaśnie oświetlenie. Są również bardzij rozbudowane sterowniki na podstawie wilgotności same się załączają oprócz tego można ustewić im proste harmonogramy, funkcje według których mają się włączać.

Ale aby takie sterownie wykonać musisz doprowadzić do wentylatora YDY4x1,5 Jedna faza na stałe zasilająca sterownik, druga "faza przerywana" informująca, kiedy jest zapalone a kiedy zgaszone oświetlenie. Na podstawie napięcia na "fazie przerywanej" sterujesz wentylatorem.

Ale aby coś takiego zrobić musisz do łącznika doprowadzić przewód YDY4x1,5 (L1,L2,N,PE) a nie do odbioru (czyli lampy). Jak będziesz miał na stałe doprowadzone napięcie do sterownika to będziesz miał o dużo więcej możliwości sterowania.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 11:55 
Użytkownik

Tak, dobrze rozumiesz moje zamiary. A mi wlasnie zalezalo na tym by wentylator pracowal przy wlaczonym swietle.
Sterownik bedzie mial DHT11. Wentylator bedzie sie wlaczal przy pewnej wilgoci. No a przeciez duzej wilgoci przy wylaczonym swietle nie ma, bo nie uzywamy wody :)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:06 
Użytkownik

Z tego co ja zrozumiałem to kolega chce wykorzystać wyprowadzony już punkt oświetleniowy bez kucia ścian więc jak najbardziej powinno to zdać egzamin pod warunkiem że faza pojawia się tam z głównego włącznika

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:08 
Użytkownik

Obaj Panowie dobrze mnie rozumiecie :)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:20 
Użytkownik

Ale fajny scalak !!!
LogTeam napisał(a):
No a przeciez duzej wilgoci przy wylaczonym swietle nie ma, bo nie uzywamy wody :)

Chyba tak do końca nie jest. Jak długo się kąpiesz, np 20 min to wydaje mi się, że mimo to, że wentylator będzie chodził przez cały czas to wilgotność powietrza po wyłączeniu oświetlenia nadal będzie duża.

Moim zdaniem algorytm sterowania powienien być taki:
- Jak masz zapalone ośiwtelnie włączaj wentylator
- Jak masz zgaszone oświetlenie i wilgotność przekracza zadany próg też włączaj wentylator

Można by się również bawić w najprostszy sterownik proporcjonalny, im większa wilgotność wentylator pracuje na większych obrotach. Mniejsza wilgotność wentylator pracuje na mniejszych obrotach. Czyli szybkość obrotów jest proporcjonalna do wilgotności powietrza.

Nie zawsze te wentylatory pracują cicho, wiec jeżeli jest zapalone oświetlenie to może pracować na niższych obrotach. Dlatego większość wentylatorów ze sterownikami do WC jest załączanych po wyjściu (zgaszeniu oświetlenia) z WC na określony czas.

Jeżeli robisz ten wentylatorek dla zabawy, to torchę można sobie powymyślać różnego typu algorytmów sterowania ;)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:23 
Użytkownik

tyle że jak kolega gasi światło to traci zasilanie sterownika :), trzeba by kombinować z jakimś akumulatorem i obwodem ładowania podczas załączenia oświetlenia :)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:28 
Użytkownik

Cytuj:
Chyba tak do końca nie jest. Jak długo się kąpiesz, np 20 min to wydaje mi się, że mimo to, że wentylator będzie chodził przez cały czas to wilgotność powietrza po wyłączeniu oświetlenia nadal będzie duża.

O właśnie dlatego robię ten projekt :P

Cytuj:
Moim zdaniem algorytm sterowania powienien być taki:
- Jak masz zapalone ośiwtelnie włączaj wentylator
- Jak masz zgaszone oświetlenie i wilgotność przekracza zadany próg też włączaj wentylator

Osobiście wolałbym, aby sterownik był ciągle zasilany, ale niestety nie mogę tak po prostu rozwalać ścian. Musiałbym wywalać kafelki, potem wszystko składać do całości... ahhh za dużo roboty, a za mało doświadczenia.

Cytuj:
Można by się również bawić w najprostszy sterownik proporcjonalny, im większa wilgotność wentylator pracuje na większych obrotach. Mniejsza wilgotność wentylator pracuje na mniejszych obrotach. Czyli szybkość obrotów jest proporcjonalna do wilgotności powietrza.

Jak już pisałem. Nie mogę zrobić sterowania obrotami na triaku i optotriaku (chyba że o czymś nie wiem :P )

Hmmm, jeśli przewody wyprowadzone od lampki są z jakiegoś powodu połączone w przełączniku, to mógłbym przerobić to w taki sposób, że zamiast łaczenia wyprowadzeń z oświetleniem, połączyłbym je wprost do sieci. No ale nie wydaje mi się żeby tato prowadził kable do włącznika światła.

Z drugiej strony są wentylatory (np ten co ja mam) które wypda podłączyć pod zasilanie oświetlenia ;)

Edit: Znalazłem schemat do sterowania silnikiem AC. http://forum.elportal.pl/download.php?id=4935
Ale nie wiem czy to zastosuję.
Skoro będzie to działać tylko przy włączonym świetle to lepiej żeby od razu dał z kopa i szybko się zaczął pozbywać wilgoci.

EDIT2:
Chwila chwila :P
Przecież Mirek robił ściemniacze na triaku i optotriaku :)

Ostatnio edytowano 18 lis 2013, o 12:59 przez LogTeam, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:42 
Użytkownik

Zle sie wyrazilem chodzilo mi o to ze jak zgasi swiatlo to klapa bo sterownik przestanie dzialac.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:44 
Użytkownik

Jak przewody z wlacznika nie sa pociagniete do lampy to niby jak wlaczasz swiatlo?

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:51 
Użytkownik

majster napisał(a):
Jak przewody z wlacznika nie sa pociagniete do lampy to niby jak wlaczasz swiatlo?

Wysłane z telefonu

Niczego takiego nie powiedziałem.

Cytuj:
No ale nie wydaje mi się żeby tato prowadził kable do włącznika światła.

Pewnie ten fragment namieszał :)
Chodziło o kable wyprowadzone od oświetlenia, a nie od lampki.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 13:49 
Użytkownik

Witam
Widzę ze temat się rozwija
Piszesz że od lampy wy staja ci przewody z jakąś lichą kruszącą się izolacją to zdemontuj tą lampę
i sprawdzi przewody bezpośrednio do lampy podłączone bo może izolacja też jest słaba i trzeba wymieniać całkowicie bez względu na to co powie mama.
Ewentualnie załorzyć na te przewody koszulki termo kurczliwe ale to już musi elektryk zdecydować
Jak dawno była robiona instalacja elektryczna w łazience?

PostNapisane: 18 lis 2013, o 14:01 
Użytkownik

No kable maja okolo 16 lat. Te wystajace kable maja okolo 10lat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1