Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lut 2013, o 16:12 
Użytkownik

Witam, jako iż sezon burzowy jest za pasem, to przydałoby się zrobić odgrom i ochronę przepięciową. Mam kilka pytań w tej sprawie. Na słupie jest zamontowana przez ZE przepięciówka typu A. Jest to zaraz przed przyłączem. Potem kabel idzie razem z bednarką do ziemi, 10metrów dalej jest licznik, a po liczniku w ziemi idzie jeszcze 60m. Wychodzi dopiero w domu w rozdzielni. Tam ma być założona przepięciówka Legranda B+C. Uziom jest chyba dobry, bo elektryk mówił że jeżeli jest różnicówka i gdy włączy się żarówkę 100W między fazę a PE(uziemienie) i różnicówka odetnie prąd, to uziom jest dobry. Jak robiłem test, udało się wyłączyć różnicówkę żarówką 40W. Więc uziom jest chyba dobry. Więc pytanie nr.1 : Czy ta przepięciówka ma być podłączona do głównej szyny uziemienia(tam gdzie bolce w gniazdkach) czy trzeba robić nowy uziom dla przepięciówki. Idąc dalej zastanawiałem się nad listwą do kompa, czyli stopień D bezpośrednio przy urządzeniu. Myślałem nad taką i taką listwą. Cena nie gra tu roli, bo jest podobna w jednym i drugim przypadku. Jeżeli jest coś lepszego, to napiszcie co ;). Idąc tym tropem, przydała by się również przepięciówka do skrętki (ponad 70m na zewnątrz). Zastanawiałem się nad takim cudem. Czy opisana przeze mnie modyfikacja instalacji ma jakiś sens? Cena zbytnio nie gra roli, moi rodzice wolą raz wydać 2-3tys. zł, niż wymieniać potem całą instalację albo jeszcze gorzej. Mam nadzieję że znajdą się na tym forum ludzie, którzy mają jakieś pojęcie o tego typu instalacjach ;). Z góry dziękuję za odpowiedzi.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lut 2013, o 16:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Napisz że żartujesz z tym testem RCD za pomocą żarówki, proszę....

PostNapisane: 21 lut 2013, o 16:30 
Użytkownik

Wiem że powinien być zrobiony pomiar rezystancji, ale tak mówił elektryk z ZE... Tata też się z tego śmiał, ale z ciekawości zrobiliśmy :D. Tata sam robił instalacje i ma uprawnienia do 1kV, tylko sprzętu brak :D

PostNapisane: 21 lut 2013, o 16:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pomiar rezystancji czego? Uziomu, izolacji? Zatrudnijcie porządnego elektryka bo ktoś życie może stracić.

Cytuj:
ale tak mówił elektryk z ZE... Tata też się z tego śmiał

uściśnij mu rękę ode mnie- i życz mu powodzenia w takim "radosnym" podejściu do swojego i innych życia. No chyba że jest absolutnie pewny swojej instalacji- ale wtedy dlaczego pytasz się o ochronę?

Cytuj:
Uziom jest chyba dobry, bo elektryk mówił że jeżeli jest różnicówka i gdy włączy się żarówkę 100W między fazę a PE(uziemienie) i różnicówka odetnie prąd, to uziom jest dobry. Jak robiłem test, udało się wyłączyć różnicówkę żarówką 40W.

Cytuj:
Tata sam robił instalacje i ma uprawnienia do 1kV, tylko sprzętu brak

PostNapisane: 21 lut 2013, o 16:54 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):

Mi taki sposób pomiaru wydaje się sensowny. Tylko są źle dobrane wartości żarówki.
P=100W
I=P/U=100/230=0,4347.. = 434mA

Zakładając, że "różnicówka" powinna wywalać przy 20mA, powinno się zastosować żarówkę o innej mocy.
Jeżeli by się zastosowało żarówkę o mocy 5W, wówczas:
I=5/230 ~=21,7 mA

Czyli coś, może być w tej "chłopskiej" metodzie badania wyłącznika różnicowo-pradowego.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 16:55 
Użytkownik

Powiem Ci że nie raz mnie smyrnęło z tej RCD. Tata raczej "radośnie" do tego nie podchodzi. Po prostu tak kazał zrobić elektryk z ZE...

PostNapisane: 21 lut 2013, o 17:04 
Użytkownik

IUVOit napisał(a):
janeczqu napisał(a):

Mi taki sposób pomiaru wydaje się sensowny. Tylko są źle dobrane wartości żarówki.
P=100W

Zakładając, że "różnicówka" powinna wywalać przy 20mA, powinno się zastosować żarówkę o innej mocy.
I=5/230 ~=21,7 mA

Czyli coś, może być w tej "chłopskiej" metodzie badania wyłącznika różnicowo-pradowego.

Niby tak, ale.. jest to wtedy test RCD a nie uziomu/uziemienia jak sugerował elektryk.

A co do pytania, to: tak do głównej szyny PE, czyli szyny na której spotyka się uziom z punktami uziemienia. Żeby zabezpieczenie było skuteczne należy odpowiednio dobrać przekrój przewodu PE między szyną a przepięciówką.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 17:10 
Użytkownik

RCD jak wiadomo, reaguje na różnicę potencjału między fazą a PE. Czyli trzeba żarówkę trzeba wpiąć między PE a fazę. I chodziło mi o rezystancję uziemienia bo do przepięciówek trzeba maks. 10 Ohm.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 17:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sorry ale do 1 kwietnia jeszcze trochę zostało.

Cytuj:
Cytuj:
janeczqu napisał(a):

P=100W

I=5/230 ~=21,7 mA

Dokładnie, "coś" ponieważ nie uwzględniłeś paru bardzo ważnych aspektów takiego pseudo pomiaru:
-rezystancja zimnego włókna jest dużo mniejsza od ciepłego (właśnie z tego powodu żarówki zwykle przepalają się podczas włączania- to nie przypadek) więc jak sprawdzisz jaki rzeczywisty prąd wywołał reakcję RCD?
-należy wziąć pod uwagę rezystancje izolacji przewodów w obwodzie oraz ich reaktancję pojemnościową- w końcu to instalacja prądu zmiennego
- przy prawidłowych pomiarach brany jest też pod uwagę czas zadziałania zabezpieczenia różnicowo-prądowego- mierzycie stoperem?
-pomiary powinna wykonywać osoba posiadająca odpowiednie kompetencje (niestety, serwisy typu spryciarze czy też majsterkowo nie są źródłami rzetelnej wiedzy)

Cytuj:
RCD jak wiadomo, reaguje na różnicę potencjału między fazą a PE. Czyli trzeba żarówkę trzeba wpiąć między PE a fazę. I chodziło mi o rezystancję uziemienia bo do przepięciówek trzeba maks. 10 Ohm.
Dziwne, zawsze myślałem że różnicówka reaguje zgodnie z nazwą na prąd różnicowy...

Pawle; piszesz w pierwszym poście:
Cytuj:
Cena zbytnio nie gra roli, moi rodzice wolą raz wydać 2-3tys. zł, niż wymieniać potem całą instalację albo jeszcze gorzej.

Wydaj więc, razem z twoim szanownym ojcem 1/10 tej kwoty na elektryka z odpowiednimi uprawnieniami oraz narzędziami który dokładnie sprawdzi całą instalację, oraz doradzi co należy dodać lub poprawić. Uwierz mi, że nie jeden z chęcią przyjdzie w sobotę na parę godzin za te pieniądze- i wtedy będziecie mogli spać spokojnie.

Z mojej strony wszystko w tym temacie, co zrobicie już zależy od was.

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 21 lut 2013, o 17:19 przez janeczqu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 lut 2013, o 17:17 
Użytkownik

PawelGaj napisał(a):
RCD jak wiadomo, reaguje na różnicę potencjału między fazą a PE. Czyli trzeba żarówkę trzeba wpiąć między PE a fazę.

Nie na różnice potencjału a na prąd upływu - różnice pradów (np. N od PE).
Między innymi fazą i PE, lecz nie tylko RCD sprawdza i reaguje na każdy prąd upływu L do PE czy N do PE oraz wszelkie kombinacje połączeń czegokolwiek prze i po różnicówce, lub po dwóch różnych różnicówkach.
---------------
Edit:
To tak jak sugeruje przedmówca najlepiej jak by ktoś to zmierzy i podał Ci wartość rezystancji uziemienia.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 17:51 
Użytkownik

Spytałem się taty i faktycznie elektryk był i sprawdzał, ale ja tego nie pamiętałem bo bylem jeszcze mały :smile:

PostNapisane: 21 lut 2013, o 18:28 
Użytkownik

Każdy kiedyś był (ja podobno też) ;) To skoro jest dobry uziom to montuj :) Szczególnie, ze masz dłuższy odcinek w ziemi to nie jesteś narażony zbytnio na wyładowania, ponieważ typ A w złączu na słupie powinien wyłapać. co innego jak ktoś (np. ja) ma przyłącz napowietrzny, to ryzyko jest juz większe.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 19:05 
Użytkownik

Bednarka dookoła fundamentów jest, tylko podłoże piaszczyste. Postaram się załatwić elektryka żeby to sprawdził. Na pewno sprawdzi to przy sprawdzaniu ogromu.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 20:37 
Użytkownik

A wypowiedział by się ktoś na temat tych listw zasilających z przepięciówka? Wiem ze sama taka listwa nie ma żadnego sensu przy braku przepięciówek B+C.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 21:01 

Zamontuj sobie dodatkowo na listwie ochronniki są do dostania w TME. Ważniejsze tak naprawdę jest podczas burzy, zabezpieczenie na LAN, i przewodach małosygnałowych
Zasilanie to pikuś ;). Bo zastosujesz warystor, ochrnonnik przepięciowy (szklana rurka z elektrodami), potem jakieś jeszcze diody PK6E i o zasilacz możesz być spokojny. Jak ci grzotnie po LANie, albo lin-out in to nawet 10zabezpieczeń na zasilaniu nie pomorze.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 21:03 
Użytkownik

No najbardziej boję się o LAN właśnie, ale jak zawszę idę spać czy gdzieś jadę to odłączam kompa i LAN, przezorny zawsze ubezpieczony. Myślałem żeby kupić jakąś przepięciówkę do LANa żeby ten prąd (wyindukowany czy piorunowy) miał gdzie uciec. Ten kabel jest na zewnątrz, ale tylko 5m jest nad ziemią. Reszta zakopana (i w domu :D).

PostNapisane: 21 lut 2013, o 21:04 
Użytkownik

Ja mam w domu listwy przepięciowe Legranda. Rok temu w szafce licznikowej na zewnątrz wypięło mi się zero(szafka podłączana przez "radosnych" elektryków z ZE) i uratowały mi większość sprzętu w domu. A wracając do "radosnych" elektryków to naprawdę weź wezwij jakiegoś prawdziwego elektryka i niech ci zrobi porządne pomiary bo z prądem naprawdę nie ma żartów. Ja straciłem przez ten incydent płytę główną w kotle gazowym, dwa laptopy, dekoder satelitarny, expres do kawy i wszystkie zasilacze podłączone do prądu. Na szczęście energetyka za wszystko zapłaciła :lol: .

PostNapisane: 21 lut 2013, o 21:17 
Użytkownik

Pisałem przecież. Mimo że mój tata sam montował całą instalację, to elektryk i tak był to sprawdzić (nie, nie ten od żarówki 100W :lol:). Były robione pomiary. I również będą robione po montażu odgromu (w pierwszej kolejności). Niestety mój tata nie pamięta dokładnych wartości, ale pamięta że jest dobrze. Zresztą przez 10lat pracy tej instalacji ani razu nie wybiła sama RCD czy główna 4-polówka. Faktycznie, taka listwa może być przydatna, bo awaria trafo czy nawet upalenie zera może stać się zawsze, nie tylko w burze.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 21:22 

Idzie burza - wyłaczaj z prądu i z instalacji telefonicznej - najlepsze zabezpieczenie ;)
Przecież 1h bez internetu czy tv itp mozn wytrzymac :lol:

PostNapisane: 21 lut 2013, o 21:27 
Użytkownik

No tak, tylko te B+C i tak musi być, bo jak trafi nie daj Boże w linię, to instalacja do wymiany :?

PostNapisane: 21 lut 2013, o 21:57 

1m kabla na eth, to już w 99% śmierć dla karty ;), Są specjalne przejściówki zabezpieczające.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 22:01 
Użytkownik

Prostsza opcja. Router wifi i karta wifi na śledziu do stacjonarki ;)
Jak coś się upali to router :D
Tylko jak ktoś ma więcej sprzętów, to słabiej, bo wtedy jeszcze TV, kino domowe i resztę też po wifi by się przydało :/

PostNapisane: 21 lut 2013, o 22:02 
Użytkownik

Hmm, chyba czas przesiąść się na Wi-Fi :D :D Ruter mam, także kupię sobię kartę za 30zł jakąś. Już od dawna myślałem nad tym, jest to dużo wygodniejsze ;)

-- 6 minutach --

Aa, i jeszcze jedno pytanie. Jak wiadomo, przy uderzeniu pioruna powstaje całkiem potężny impuls elektromagnetyczny. Czy podczas uderzenia w sprawny piorunochron ten impuls jest równie duży co np. w drzewo? Wiem że pytanie może wydać się głupie, ale zawsze się nad tym zastanawiałem bo przy odgromniku piorun ma gdzie uciec, więc chyba impuls EMP nie powinien być tak duży jak w przypadku uderzenia np. w drzewo, gdzie energia ma większy opór do pokonania i nadmiar zostaje przekształcony w jej inne formy. Wiem ze moje rozumowanie może się wydać dziwne :D

PostNapisane: 21 lut 2013, o 23:56 
Użytkownik

Ja tylko chciałem powiedzieć że RCD ma taki przycisk TEST się nazywa i warto by go wcisnąć od czasu do czasu zamiast tej żarówki.

PostNapisane: 22 lut 2013, o 00:43 
Użytkownik

Ta żarówka to tylko raz była użyta. Przeczytaj temat, to wymysł pana z ZE... Wiem ze taki przycisk istnieje i ma się dobrze :smile:

PostNapisane: 22 lut 2013, o 01:00 
Użytkownik

Lepiej zastosować żarówkę, niż wciskać przycisk TEST. Przycisk test testuje jedynie lokalnie różnicówkę - sprawdza jedynie jej mechanizm działania. Jeżeli taką żarówkę przyłoży się na końcu obwodu i różnicówka wyskoczy to możemy stwierdzić, że różnicówka jest w 30% sprawna hehe.
Jeżeli chodzi o takie amatorskie metody pomiaru, to lepiej zamiast tej "żarówki" pomiędzy "PE" a "L" włożyć potencjometr (odpowiedniej mocy) i powolutku nim kręcić, mieć podłączony miernik i patrzyć przy jakim prądzie wyskoczy "różnicówka". Jedyny parametr jakiego byśmy nie zmierzyli to czas po jakim ona wyskakuje. Nigdy tak nie próbowałem, ale wydaje mi się, że jest to dość wiarygodny test.
janeczqu napisał(a):
-rezystancja zimnego włókna jest dużo mniejsza od ciepłego (właśnie z tego powodu żarówki zwykle przepalają się podczas włączania- to nie przypadek) więc jak sprawdzisz jaki rzeczywisty prąd wywołał reakcję RCD?
-należy wziąć pod uwagę rezystancje izolacji przewodów w obwodzie oraz ich reaktancję pojemnościową- w końcu to instalacja prądu zmiennego
- przy prawidłowych pomiarach brany jest też pod uwagę czas zadziałania zabezpieczenia różnicowo-prądowego- mierzycie stoperem?
-pomiary powinna wykonywać osoba posiadająca odpowiednie kompetencje (niestety, serwisy typu spryciarze czy też majsterkowo nie są źródłami rzetelnej wiedzy)

Zgadzam się z Twoimi uwagami, masz rację.
Ale lepiej wykonać amatorski pomiar żarówką, niż żadnego pomiaru.

Najlepiej wezwać elektryka który zmierzy to certyfikowanym, homologowanym miernikiem. Uważam, że są to sprawy od których może zależeć życie, więc nie ma co się bawić w amatorskie rozwiązania :)

O ochronie przeciwprzepięciowej polecam stronkę:
http://bezel.com.pl/index.php?option=co ... Itemid=132

O wyłącznikach różnicowoprądowych polecam:
http://bezel.com.pl/index.php?option=co ... Itemid=134

PostNapisane: 22 lut 2013, o 08:42 
Użytkownik

Czytałem że ten przycisk Test właśnie sprawdza różnicówkę przez rezystor 10K.

PostNapisane: 22 lut 2013, o 09:08 

Taka jeszcze jedna uwaga, zastosuj, osobno różnicówkę, oraz zabezpieczenia nadprądowe i przepięciowe.
U nas podobno fachowiec, zrobił instalację w naszym "warsztacie" na różnicówkach bezpośrednio podpiętych pod bezpiecznik główny, bez żadnych nadprądowych po drodze. Założył zwykłe różnicówki ;) przez co po 2latach ich używania albo wybijały przy załączeniu prądu, albo nie wybijały wcale ;).
Najlepsze jest to, że to elektryk z 20letnim doświadczeniem i w ogóle super spec ;). Dupa i tyle, pozakładał idiota tak instalację, że teraz to jak załączamy na magazynie na dole coś "mocniejszego" to na warsztacie mamy 200VAC :P.

PostNapisane: 22 lut 2013, o 10:00 
Użytkownik

PawelGaj napisał(a):
Czytałem że ten przycisk Test właśnie sprawdza różnicówkę przez rezystor 10K.

Tak zgadza się. Ale sprawdza ją lokalnie. I=U/R=230/10k=23mA. Jak byś dał taki rezystor na końcu obwodu, przyłożył go pomiędzy "L" i "PE" to przy pomiarze uwzględniona była by upływność przewodów. Taki pomiar by na pewno potwierdził, że wszystko dobrze połączyłeś. Czy działa dobrze różnicówka w 100%, takiej odpowiedzi byś nie dostał, ponieważ nie będziesz wiedział w jakim czasie ona wyskoczy oraz przy dokładnie jakim prądzie.Ale takie zabawy mogą być niebezpieczne, bo to jednak 230~V :).

Byś musiał zrobić sobie taką specjalną wtyczkę w której jest zwarcie PE z L za pomocą rezystora 10K. Idąc dalej wstawiając uP można by mierzyć czas zadziałania oraz prąd. Umieszczasz na obudowie dwie diody czerwona i zielona. zielona OK - różnicówka wywaliła przy odpowiednim prądzie i ramach czasowych.

Ale to też by nie było chyba do końca OK, ponieważ mierniki zmniejszają liniowo rezystancję (to by było chyba najtrudniejsze do zrobienia w sposób całkowicie zautomatyzowany), mierzą prąd i czas zadziałania.

Jak masz około 2 000,oo PLN na stanie to możesz sprawić sobie profesjonalny miernik : http://metris.abc24.pl/default.asp?kat=55047&pro=661719

PostNapisane: 22 lut 2013, o 12:32 
Użytkownik

To 2-3tys jest na odgromówkę i przepięciówkę, a nie na miernik :D. Rezasurmar, nie widzę sensu podpinania RCD przez dodatkowy bezpiecznik nadprądowy. Przecież RCD ma w sobie zabezpieczenie nadprądowe. Chyba że chodziło Ci że spec podpinał prosto pod BMa. U mnie jest przed BMem jest jeszcze Fael 4polowy na 20A. Czasami jak się jakieś zwarcie (nie tak samo z siebie) zrobi to spada różnicówka, czasem różnicówka i ten 4polowy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1