jaman7 napisał(a):
Nie piszesz nic o zasilaczu sterownika, a zasilanie na poziomie 5V na kabelku plus brak filtracji lini zasilającej oraz brak filtracji każdego IC też może dodatkowo zakłócać, zakładam że masz osobne zasilacze do modułów przekaźników, sprawdź jak przebiega łączenie masy miedzy modułami a sterownikiem.
Jako zasilacz całego układu użyłem zasilacz komputerowy 700W. Wyprowadziłem z niego 5V na IC oraz 12V na moduły przekaźników. Na sucho, bez podłączenia 230V, zasilacz bez problemu trzyma 96 włączonych przekaźników przez 24h. Czy jeżeli zasilacz komputerowy ma wszystkie potrzebne, to czy moduł sterujący, który podłączony jest do niego 90 centymetrowym przewodem 1mm musi również mieć coś jeszcze oprócz kondensatorów? Co to znaczy brak filtracji linii zasilającej?
jaman7 napisał(a):
Czemu AREF podpięte do +5V a nie blokowanie kondensatorem do masy.
Teraz też nie wiem czy to duży problem?
SP2LUB napisał(a):
Diody masz juz w samych driverach przekaznikow (w przekaznikach nie ma zadnych diod). Z tego co widze to stosujesz gotowe moduly z przekaznikami ktore nawet sa separowane transoptorami. Co do zaklocen elektromagnetycznych od iskrzenia to nic dziwnego ani niezwyklego. Bardzo powszechny problem, i na przyszlosc konstruujac cos z przekaznikami a szczegolnie przelaczajacymi AC 230V koniecznie dawaj kondensatory na linni zasiania... Miedzy innymi wlasnie dla tego konieczne jest dobre blokowanie linii zasilajacej za pomoca kondensatorow.
Nie bardzo wiem gdzie mam te kondensatory wstawić.