Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lut 2017, o 13:27 
Nowy

Witam,
Jest to mój pierwszy post więc nie jestem pewien czy w dobrym dziale, jeśli nie z góry przepraszam. Pierwszy ponieważ do tej pory wszystkie problemy rozwiązywałem sam korzystając z miedzy innymi z tego forum oraz oczywiście bloga kolegi Mirka. Jednak w tym momencie doszedłem do ściany i sam problemu nie rozwiążę. Zawodowo zajmuje się informatyką i programowanie w C#, więc uważam, że problem jest natury technicznej. Podczas budowy domu wymyśliłem sobie, że wszystkie źródła światła będą zasilane z jednego miejsca za pomocą przekaźników bistabilnych (cały kompletny sterowany prądem zmiennym 24V firmy f&f bis401). Jest ich około 100. Jednak przekaźniki nie są wieczne i pojawił się z nimi problem. Nie chciałem wymieniać wszystkich - postanowiłem zbudować własny system "smart home". cały system nie jest gotowy ale według mnie rozwojowy.
Niestety na samym początku lub jak kto woli na końcu projektu napotkałem na nierozwiązywalny dla mnie problem. Zbudowałem moduł zarządzający Atmega16 + 2x rejestr przesuwny połaczony z modułem 16 przekaźników.
Poniżej schemat modułu zarządzającego
Obrazek
widok przekaźnika
Obrazek
Na schemacie nie ma jeszcze rezystorów podciągających 4,7K które dodałem później. Takich zestawów jest 6. Mechanizm działania jest prosty - na wejście podawane jest 0, w pętlo program sprawdza czy na pinie jest 0 jeśli tak wysyła 2 bajty do rejestrów przesuwnych. Piny rejestrów połączone są szelką z modułem przekaźnika. Na sucho bez podłączenia prądu 230V działa zgodnie z założeniami. Niestety po podłączeniu odbiorników zaczyna się się problem. Zdiagnozowałem i dotyczy to na razie 2 odbiorników. Obojętnie czy dotknę czy podłączę do ark śrubą przewód prowadzący do światła uruchamiają się inne przekaźniki, co gorsze uruchamiają się przekaźniki w innych modułach. Załóżmy że mam 3 moduły A B C i do każdego podpięte jest 16 przekaźników. Jeżeli dotknę przekaźnika po stronie 230 tym przewodem który prowadzi do żarówki- zapalą się 3 kolejne przekaźniki w module C - 2 w module B i 1 w module. Jeśli zrobię to ponownie część zgaśnie a zapalą się nowe - zero jakiejś logiki - wszystko losowo. Nie wiem o co tutaj chodzi - czy o łuk elektryczny czy zakłócenia z cewki. Dodam, że 40 innych odbiorników nie powoduje takich zakłóceń. jak nie używam tych dwóch odbiorników wszytko działa OK.
Będę wdzięczny za każdą sugestię. jeśli coś jest niezrozumiałe proszę pytać opiszę dokładniej.

Ostatnio edytowano 6 lut 2017, o 16:22 przez lka, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2017, o 13:38 
Użytkownik

Jak długie są przewody łączące miedzy modułami wykonawczymi tymi z przekaźnikami, a samym kontrolerem z rejestrami? Wygląda na to ze zakłócają Ci się rejestry 595. A jeszcze widzę ze masz odrębny moduł rejestrów chyba... wiec i MISO MOSI masz jakieś długie?
a tak już z ciekawości co robi ten R5?

PostNapisane: 6 lut 2017, o 13:58 
Nowy

Tak wygląda płytka
Obrazek
Podciągnięcie do VCC aby można programować. Bez wyciągania atmegi.

Ostatnio edytowano 6 lut 2017, o 16:23 przez lka, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 6 lut 2017, o 14:34 
Użytkownik

Przy projektowaniu PCB byłeś bardzo oszczędny w kondensatory.
Schemat to też niezła "laurka"

A Mirek tyle się nagadał, napisał na temat tych dwóch rzeczy...

PostNapisane: 6 lut 2017, o 14:57 
Użytkownik

lka napisał(a):
Tak wygląda płytka
[img][img]https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/15221/97aa92ad299a1c25f0cf9b86edf67832.png[/img][/img]
Podciągnięcie do VCC aby można programować. Bez wyciągania atmegi.

Tak kondesatory blokujace niapiecie przy kazdym IC ale rejestry koniecznie poblokuj. Ja cwiczylem podobny sterownik ale w srodowisku wysokiej mocy W.CZ i blkowanie rejestrow jest podstwa. Nie napisales jak dlugie jest polaczenie miedzy kontrolerem a modulami wykonawczymi? Jezeli sa dlugie to dzialaja jak anteny i indukuja sie w nich zaklocenia od iskrzacych stykow przekaznikow. Ja w swoim projekcie zakladalem na te polaczenia perelki ferrytowe.
Najpierw zacznij od porzadnego blokowania zasilania szzegolnie przy rejestrach bo tam nic nie masz.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 15:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolego, z szacunku do osób oglądających Twoje schematowe "Arcydzieło" przerysuj go i wstaw ponownie. Serio. Wstyd.

Przepraszam za off-top.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 15:18 
Nowy

Połączenie pomiędzy kontrolerem a modułem wykonawczym 10cm. Taśma 20 żyłowa. Co Kolega rozumie przez blokowanie rejestrów?

PostNapisane: 6 lut 2017, o 15:27 
Użytkownik

Blokowanie zasilania rejestrów. Generalnie zasada jest taka ze każdy IC musi mies kondensatory blokujące jak najbliżej pinu VCC. najlepiej jakiś 100n (0,1uF) i możne w tym przypadku tez jakieś 4,7n ze względu na zakłócenia elektromagnetyczne. To jest wazne zeby kondensatory blokujące były możliwie jak najbliżej pinu VCC. 10cm to mało, wiec samo blokowanie VCC powinno znacznie poprawić prace tego układu.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 15:49 
Nowy

Czy oprócz dodania kondensatorów powinienem dodać coś jeszcze - czytałem jeszcze o diodach schottky, ale to już chyba sam przekaźnik ma. Nie mogę zrozumieć jak przekaźnik w jednym module może wpływać na rejestry w drugim module. Czy to wszystko przez to że mają wspólne GND?

PostNapisane: 6 lut 2017, o 15:52 
Użytkownik

lka napisał(a):
Czy oprócz dodania kondensatorów powinienem dodać coś jeszcze - czytałem jeszcze o diodach schottky, ale to już chyba sam przekaźnik ma. Nie mogę zrozumieć jak przekaźnik w jednym module może wpływać na rejestry w drugim module. Czy to wszystko przez to że mają wspólne GND?

Najprawdopodobniej właśnie przez zakłócenia masz te wszystkie cyrki.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 15:57 
Użytkownik

Ja również wsadziłem do tablicy F&F'y bistabilne. Wywaliłem wszystkie jak się połowa z nich wysypała z powodu przegrzania elektroniki. Nie polecam. Obecnie mam podobne do twojego rozwiązanie ale na parach MOC3041+BT136 sterowane z mikrokontrolera. Zdarzają mi się rozbłyski na sąsiednich kanałach ale gdy chodzą obciążenia indukcyjne. Brama garażowa lub elektryczne rolety. Nie mam gasików (przy BT136 to jest błąd). Na przyszłość wstawiłbym triaki snubberless. Co do twojego problemu być może obciążenie które załączasz generuje silne zakłócenia, które wyzwala wyjścia rejestrów przesuwnych lub jeszcze dalej - na linii procesor<->rejestry mogą powstawać quasi transmisje do rejestrów łącznie z wyzwoleniem latcha. Pierwsze co to zmień obciążenie. Silnik czy kiepska żarówka energooszczędna mogą nieźle siać przy rozruchu. Drugie to porządna filtracja zasilania procka. Kondensatory filtrujące powinny być przy pinach VCC a nie gdzieś tam na płytce. Dorzuć elektrolit 4-10uF przy procku może nawet dławik. Każdy z rejestrów powinien mieć również własny kondensator 100nF+4,7uF. Kolejne to wstawiłbym silniejsze podciągania linii I/O zewnętrznymi rezystorami. Skróciłbym maksymalnie ścieżki i kable wewnętrzne. Płytkę da się przeprojektować tak żeby skrócić ścieżki. Długie ścieżki działają jak antena. Jeżeli wysterujesz wyjście a potem podłączysz obciążenie i zapala ci się choinka, to wysteruj wejścia karty przekaźników ale bez udziału kontrolera. Stawiam że nic się nie będzie działo co świadczy o tym że raczej rejestry szaleją. Gdyby jednak bez mikrokontrolera byłaby choinka to odpowiedź masz oczywistą - wyrzuć karty przekaźników i zrób swoje własne.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 16:03 
Użytkownik

Diody masz juz w samych driverach przekaznikow (w przekaznikach nie ma zadnych diod). Z tego co widze to stosujesz gotowe moduly z przekaznikami ktore nawet sa separowane transoptorami. Co do zaklocen elektromagnetycznych od iskrzenia to nic dziwnego ani niezwyklego. Bardzo powszechny problem, i na przyszlosc konstruujac cos z przekaznikami a szczegolnie przelaczajacymi AC 230V koniecznie dawaj kondensatory na linni zasiania... Miedzy innymi wlasnie dla tego konieczne jest dobre blokowanie linii zasilajacej za pomoca kondensatorow.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 16:08 
Moderator

lka napisał(a):

Albo szanowny KOLEGA poprawi swoje obrazki wyżej w postach zgodnie z instrukcją na forum

topic44.html

albo wątek zostanie usunięty a kolega dorobi się pierwszego Warna na forum

PostNapisane: 6 lut 2017, o 16:26 
Nowy

Posty poprawione. Tak na marginesie pisałem, że to mój pierwszy post - ale dziękuję za korektę.

PostNapisane: 6 lut 2017, o 17:11 
Użytkownik

Nie piszesz nic o zasilaczu sterownika, a zasilanie na poziomie 5V na kabelku plus brak filtracji lini zasilającej oraz brak filtracji każdego IC też może dodatkowo zakłócać, zakładam że masz osobne zasilacze do modułów przekaźników, sprawdź jak przebiega łączenie masy miedzy modułami a sterownikiem. Pomierz napięcie zasilania +5V na sterowniku czy za bardzo nie odbiega. Czemu AREF podpięte do +5V a nie blokowanie kondensatorem do masy.

schemat mógłby być bardziej czytelny..

przykład jak mógłby wyglądać schemat
Obrazek

PostNapisane: 6 lut 2017, o 19:10 
Nowy

jaman7 napisał(a):
Nie piszesz nic o zasilaczu sterownika, a zasilanie na poziomie 5V na kabelku plus brak filtracji lini zasilającej oraz brak filtracji każdego IC też może dodatkowo zakłócać, zakładam że masz osobne zasilacze do modułów przekaźników, sprawdź jak przebiega łączenie masy miedzy modułami a sterownikiem.

Jako zasilacz całego układu użyłem zasilacz komputerowy 700W. Wyprowadziłem z niego 5V na IC oraz 12V na moduły przekaźników. Na sucho, bez podłączenia 230V, zasilacz bez problemu trzyma 96 włączonych przekaźników przez 24h. Czy jeżeli zasilacz komputerowy ma wszystkie potrzebne, to czy moduł sterujący, który podłączony jest do niego 90 centymetrowym przewodem 1mm musi również mieć coś jeszcze oprócz kondensatorów? Co to znaczy brak filtracji linii zasilającej?
jaman7 napisał(a):
Czemu AREF podpięte do +5V a nie blokowanie kondensatorem do masy.

Teraz też nie wiem czy to duży problem?

SP2LUB napisał(a):
Diody masz juz w samych driverach przekaznikow (w przekaznikach nie ma zadnych diod). Z tego co widze to stosujesz gotowe moduly z przekaznikami ktore nawet sa separowane transoptorami. Co do zaklocen elektromagnetycznych od iskrzenia to nic dziwnego ani niezwyklego. Bardzo powszechny problem, i na przyszlosc konstruujac cos z przekaznikami a szczegolnie przelaczajacymi AC 230V koniecznie dawaj kondensatory na linni zasiania... Miedzy innymi wlasnie dla tego konieczne jest dobre blokowanie linii zasilajacej za pomoca kondensatorow.

Nie bardzo wiem gdzie mam te kondensatory wstawić.

PostNapisane: 8 lut 2017, o 22:31 
Użytkownik

możesz kondensatory 100nF przylutować od spodu płytki bezpośrednio do nóżek zasilających procka i rejestry oraz do masy po sztuce na każdy scalak, oraz dodatkowo jakiś elektrolit np 47uF plus 100nF na gniazdo zasilania płytki +5V.
Obrazek

w zasadzie lepiej byłoby zrobić zasilacz 5V na płytce sterownika z lini 12V, gdyż 5V z zasilacza komputerowego może być dość mocno zaśmiecone
Obrazek
czy nawet jakiś moduł zasilacza 5V wpinanego do płytki

PostNapisane: 9 lut 2017, o 23:03 
Nowy

jaman7 napisał(a):
możesz kondensatory 100nF przylutować od spodu płytki bezpośrednio do nóżek zasilających procka i rejestry oraz do masy po sztuce na każdy scalak, oraz dodatkowo jakiś elektrolit np 47uF plus 100nF na gniazdo zasilania płytki +5V.
Obrazek

w zasadzie lepiej byłoby zrobić zasilacz 5V na płytce sterownika z lini 12V, gdyż 5V z zasilacza komputerowego może być dość mocno zaśmiecone
Obrazek
czy nawet jakiś moduł zasilacza 5V wpinanego do płytki

Wlutowałem 5 kondensatorów zgodnie z rysunkiem. Odłączyłem AREF od VCC i podpiąłem do GND przez 100nF. Problem znacząco się zmniejszył jednak dalej występuje. Jeżeli dotykam przewodem odbiornika prądu obojętnie jakiej cewki w module przekaźnika - jest choinka. Jednak jak podłączę już do ARK to już to ustępuje i mogę włączać źródło światła czego wcześniej nie dało się zrobić. Jeżeli włączam cewkę zwierają GND z odpowiednim ARK przy procku 20 cm przewodzikiem na 20 razy zapali się również inna cewka. Jednak jeżeli uruchomię ARK procka przewodem z włącznika (GND) jakieś 20 metrów to niestety znowu pojawia się choinka taka jak przy dotykaniu nóżek cewki przewodem odbiornika 230V.
Na tej płytce nie mam podciągania ARK do GND przez rezystor tylko podciąganie jest w procesorze. Jeżeli mam podciągnąć to jakim rezystorem - 10K?

PostNapisane: 11 lut 2017, o 11:21 
Nowy

Po dodaniu rezystorów podciągających 10K, problem znowu się zmniejszył. Teraz po podaniu 0 na pin raz na pięć razy zapali się inny przekaźnik lub ten problematyczny zapali się i sam zgaśnie. Czy teraz iść w kierunku zmiany zasilania?

Strefa czasowa: UTC + 1