Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 14:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lut 2016, o 23:56 
Nowy

Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi (elektronikiem nie jestem :) - ale się uczę) jaką rolę spełnia w tym układzie rezystor zaznaczony na czerwono?
Empirycznie sprawdziłem, że jego brak powoduje to, że wiatrak się kręci mimo, że przy tym samym położeniu potencjometru się z tym rezystorem się nie kręcił. Na oko - nie jestem w stanie stwierdzić, czy bez tego rezystora reguluje obroty wiatraka.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lut 2016, o 01:15 
Użytkownik

Ten rezystor R3 służy do ograniczenia prądu bazy tranzystora BD135, który pracuje w tym układzie jako klucz tranzystorowy. Rezystor ten dobiera się na podstawie datasheet danego tranzystora, tak, aby nastąpiło całkowite otwarcie tego tranzystora (w przeciwnym wypadku tranzystor ten będzie się nadmiernie grzał).
Oprócz tego, zapobiega uszkodzeniu układu generatora PWM (w tym przypadku układu NE555, w innym będzie to ochrona portu mikrokontrolera).

PostNapisane: 29 lut 2016, o 09:14 
Użytkownik

Witam
Dodam jeszcze tak "po chłopsku": złącze baza/emiter możemy potraktować jako diodę, a zastanów się co by się stało gdybyś wyjście które podaje napięcie połączył bez rezystora do masy.
Oczywiście jak wspomniał kol.anshar wartość tego rezystor liczymy, ja tylko podałem dlaczego nie można "bez".

Pozdr.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 20:43 
Użytkownik

Ja się tylko zapytam ?? czytac nie umie ??
jaki to dział jest ?? DIY !! a gdzie tu DIY ??
tym razem przeniosę , ale następnym razem wątek unicestwię ...

topic2779.html takie coś jest w każdym dziale przyklejone
radze czytać ....

PostNapisane: 29 lut 2016, o 21:16 
Użytkownik

dambo napisał(a):
co to za fajna książka

...w której nie podają, że do silnika powinna być zaporowo podpięta dioda? :)

PostNapisane: 29 lut 2016, o 22:50 
Nowy

dzięki za wyjaśnienie! przydałoby mi się jeszcze bym mógł powiedzieć, że umiem pomóc w tym gdzie i jak to dość łopatologicznie odczytać z datasheet'u - tak, żeby gdzieś kiedyś móc samemu dobrać ten właściwy (zarówno rezystor jak i tranzystor).

Książka autorstwa Krzystofa Góskiego "Timer 555...". To, że są jakieś elementy pomijane "dla prostoty rozwiązania jest dla mnie akceptowalne" - chociaż warto byłoby wspomnieć o tym. Szkoda tylko, że dość rzadko spotyka się wyjaśnienie po co dany element w całym układzie jest.

@SunRiver: dzięki za przeniesienie w bardziej właściwe miejsce :) Aczkolwiek... długo bym nie wpadł na szukanie go w "warsztacie".

PostNapisane: 1 mar 2016, o 00:09 
Użytkownik

Witam
mbbmw napisał(a):
...dość łopatologicznie odczytać z datasheet'u - tak, żeby gdzieś kiedyś móc samemu dobrać ten właściwy (zarówno rezystor jak i tranzystor).

Głównymi parametrami którymi musisz się zająć przy doborze tranzystora są: prąd kolektora, max napięcie na jakim może pracować i jego wzmocnienie - choć to ostatnie nie jest takie krytyczne.
I tak w wielkim uproszczeniu: masz silnik, który pobiera 0,5A - szukasz tranzystora którego "Collector Current" jest większe od Twojego wymaganego ( BD135 - 1,5A ), sprawdzasz czy może pracować przy danym napięciu "Collector-Emitter Voltage" (BD135 - 45V ) - czyli wydoli.
Czasem warto zobaczyć w GOOGLE/grafika - bez liczenia zawsze znajdzie się podobny układ połączeń - patrzymy co jest zasilane, z jakiego napięcia, jaki tranzystor, jakie rezystory. Po jakimś czasie podstawowe elementy będziesz brał "na czuja". Nie twierdzę że błędem jest dokładne liczenie poszcz. elementów ale też nie musimy tak kurczowo tych obliczeń się trzymać. Podkreślam, że chodzi o proste układy wykonawcze typu silnik czy przekaźnik.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1