Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 22:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2015, o 10:33 
Użytkownik

Witam, borykam się z jednym problemem. W układzie z optotriakiem oraz triakiem wszystko sterowane z atmegi 328 pwm o częstotliwości równej 100Hz podłączona jako obciążenie żarówka halogenowa robi mi dyskoteke w formie przygasania(dosyć płynnego i powolnego) zjawisko cykliczne. Wedle obliczeń pwm ma równe 100 Hz, dodam jeszcze iż jeżeli wykrywam przejścia przez zero i od tego uzależniam w przerwaniu załączenia triaka to wszystko jest w porządku i bez problemu mogę sterować jasnością. Nie mam jednak ochoty na zajmowanie procesora non stop przerwaniem, dlatego dążę do wykrycia zera jednorazowo żeby wiedzieć czy idę z mocą w górę czy w dół i potem z odpowiednim opóźnieniem załączę pwm.

Z góry dziękuje za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lip 2015, o 10:59 
Użytkownik

Witam
vincenzo92 napisał(a):
...dążę do wykrycia zera jednorazowo

Sieciowe 50Hz jest tylko takie orientacyjne, dlatego też bez ciągłej synchronizacji z siecią obliczenia dla f=50Hz są niemiarodajne i zawsze będzie Ci to pływać. Zwróć uwagę, że nawet przy synchronizacji taka "głupotka" jak szerokość szpilki która wskazuje ZERO ma wpływ na płynność świecenia.

Pozdr.

PostNapisane: 12 lip 2015, o 11:37 
Użytkownik

To w takim razie dlaczego w symulacji w której częstotliwość zasilania jest wpisana idealne 50 Hz otrzymuje ten sam dziwny efekt przygasania? .... Tak bardzo chciałbym oscyloskop

PostNapisane: 12 lip 2015, o 16:10 
Użytkownik

Triak wyłącza się dopiero wtedy gdy nie płynie przez niego prąd czyli w wtedy gdy sinusoida przechodzi przez zero. Chyba, że wyłączasz triaka ujemnym napięciem wtedy ok. Nie wiem czy to jest powodem Twoich problemów, ale warto to sprawdzić.

PostNapisane: 12 lip 2015, o 17:59 
Moderator

vincenzo92 napisał(a):
Nie mam jednak ochoty na zajmowanie procesora non stop przerwaniem,

No to nic nie zrobisz ;) .... A jak nabierzesz ochoty to zrobisz ....

Zaś pomysł z jakimś tam jednorazowym wykryciem zera i PWM'em 100 Hz to pomysł iście z kosmosu na płynne sterowanie mocą

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

vincenzo92 napisał(a):
dodam jeszcze iż jeżeli wykrywam przejścia przez zero i od tego uzależniam w przerwaniu załączenia triaka to wszystko jest w porządku i bez problemu mogę sterować jasnością.

I tego się trzymaj

PostNapisane: 12 lip 2015, o 18:14 
Użytkownik

Co pan ma na myśli że jak nabiorę ochoty to zrobię?? oczywiście żadnych "delay_wymysłów" nie używam wszystko na timerku ale to wciąż dużo czasu pracy procesora, bo nie dość że wpadam w przerwanie co 10 ms wywołane zerem sieci to potem jeszcze w trakcie jego trwania kilkanaście razy wpadam w przerwania timera żeby dokładnie mieć odstępy do wysterowania triaka. Przydałby się drugi rdzeń :)

PostNapisane: 12 lip 2015, o 18:42 
Użytkownik

Ja nie wiem czy pan zauważył ale napisał mi pan że nikt mi nie broni zrobić tego co opisałem że zrobiłem... Przerwanie mam naprawdę optymalnie napisane ale jeżeli chodzi o pozostałą moc obliczeniową to musi mi ona wystarczyć dodatkowo na obsługę modułu wifi ESP8266, oraz odmierzanie czasu z pomocą kolejnego timera, także jest tego trochę.

PostNapisane: 12 lip 2015, o 21:22 
Użytkownik

Sam miałem z tym problem topic2118-30.html

Niestety nie znalazłem rozwiązania ( w sumie sterowanie było dla grzałki ) temperatura trzymała w założonych, a projekt nie był dla mnie, a koledze się spieszyło więc nie grzebałem w kodzie by znaleźć rozwiązanie.

Możesz zobaczyć, przykład w zasadzie z BB. Zresztą wszystko w w/w temacie opisane.

Strefa czasowa: UTC + 1