Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 13 lip 2025, o 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 27 sie 2014, o 14:01 
    Nowy

Witam

Chciałbym przedstawić swój projekt sterownika elektrozaworów, który komunikowałby się za pomocą transceiver'a z układem master (na początku pewnie byłaby to płytka uruchomieniowa ATB z dołączonym bliźniaczym transceiver'em (RFM12). Ponieważ jest to mój pierwszy projekt, zanim zacznę go składać i pisać oprogramowanie, chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych, czy ta płytka ma prawo działać (najlepiej bezawaryjne ;) ).
    Krótki opis:
    - Płytka zasilana z trafo 230/2x12. Dwa poziomy napięcia DC +5V do zasilania uC, +3,3V do zasilania Transceiver'a;
    - Możliwość sterowania do 4 elektrozaworów zasilanych 24V AC poprzez układy optotriak - triak; Przełączniki S2-S5 byłyby typu ROCKER do manualnego załączania elektrozaworów;
    - Komunikacja uC - Transceiver poprzez bufor 74LVC125;
    Dodatkowo wykorzystywane byłyby piny przetwornika ADC w uC do podłączenia czujników analogowych (brak tego na rys.).

W związku z tym, że dopiero raczkuje, mam parę pytań / wątpliwości:
    - Czy takie połączenie uC - Transceiver jest ok? Czy podczas programowania (+5V z USBASP) nie uszkodzę modułu RFM ( Chodzi o linię MISO)?
    - Czy można wszystko zasilić z 3,3V tak, żeby programator niczego nie uszkodził (znów moduł RFM).

Pozdrawiam
    Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 27 sie 2014, o 16:08 
    Użytkownik

Piotrek G napisał(a):
    W związku z tym, że dopiero raczkuje, mam parę pytań / wątpliwości:
    - Czy takie połączenie uC - Transceiver jest ok? Czy podczas programowania (+5V z USBASP) nie uszkodzę modułu RFM ( Chodzi o linię MISO)?

Siedzę nad modułami RFM i Ci powiem, ze może nie uszkodzisz... ale nie zaprogramujesz często... Ja jak pisze teraz kod do obsługi tych modułów za każdym razem muszę kable od modułu odłączać, bo niby się programuje a program działa co najmniej dziwnie (tak jakby się w połowie tylko zaprogramował). I to w moim przypadku nie wystarcza bo trzeba jeszcze odciąć zasilanie(modułu rfm) i dopiero wtedy się uC poprawnie programuje.

Podsumowując: Linia MISO i VCC od modułu powinno byc odłączone na czas programowania, Mirek na blogu pisał o problemach SPI i ISP .
    http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/avr-isv-vc-spi-co-wolno-czego-nie-wolno.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 sie 2014, o 17:08 
    Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Wyciągnij jeszcze piny zasilania 74LVC125AD i podłącz do 3,3V. W obecnym schemacie układ się uszkodzi.
    Sterowanie układem 74LVC125AD odłącz od masy i połącz z CS i podciągnij rezystorem do +5V. Jak wyjścia tego układu są wyłączone, a będzie tak jak przerobisz schemat to możesz na nie podać 5V bez obaw uszkodzenia (na wejścia spokojnie możesz podać 5V w każdym przypadku).

PostNapisane: 27 sie 2014, o 17:37 
    Użytkownik

Kurczaki pieczone... programuję swoje dwa sprzęty z RFM69 za pomocą USBASP 5V Only - oczywiście VCC odłączone i (jeszcze) się nic nie uszkodziło... ale lepiej dmuchać na zimne.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 20:52 
    Nowy

Dzięki za odzew.
    Filmik Mirka faktycznie dużo mi wyjaśnił.
    Odnośnie zasilania 74LVC125 to wyciągnąłem piny zasilające i podłączyłem je pod 3,3V - na rys. może słabo widać, bo nie ma przy nich nazwy układu.
    Dzisiaj już nie mam za bardzo jak, ale jutro naniosę poprawki (podciągnięcie CS rezystorem do VCC i sterowanie 74LVC125 z linii CS) i umieszczę poprawiony schemat. Być może ktoś będzie miał jeszcze jakieś dobre uwagi, dzięki którym jeszcze więcej się nauczę :)
    Pozdrawiam

PostNapisane: 28 sie 2014, o 09:18 
    Nowy

Witam
    Naniosłem poprawki. Czy tak poprowadzona linia CS jest ok?
    Pozdrawiam
    Obrazek

PostNapisane: 28 sie 2014, o 19:00 
    Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Dokładnie o to mi chodziło.

Zwróć jeszcze uwagę na kondensatory 100nF i elektrolity. To co jest przy stabilizatorach jest w porządku i na płytce takie kondensatory powinny być blisko tych układów, ale dla procesora dodaj dodatkowo 100nF i 47uF oraz dla 74LCV125AD kondensator 100nF i umieść przy tych scalakach.

Strefa czasowa: UTC + 1