takten napisał(a):
Zrozumiałem to, iż przy większym poborze prądu - 100 mA, bateria będzie działać krócej
No właśnie nie o to chodzi że krócej - w związku z rezystancją wewnętrzną ... gdy spróbujesz z niej zassać 100mA na potrzeby BTM'a ... to czy tego chcesz czy nie chcesz napięcie TRAGICZNIE ci spadnie na baterii do takiego poziomu że nawet LDO nie utrzyma na wyjściu swojego napięcia. A co dopiero mówić o 7805.
Efekt będziesz miał taki - że się napracujesz, złożysz układ, jeszcze pewnie PCB a na końcu okaże się - że przy próbie odpalenia BTM'a nagle wszystko siada, BTM się rozłącza albo wyłącza w ogóle w diabły. Albo wszystko się włącza i wyłącza co chwilę - taki PWM ....
Dlatego na samym początku mówiłem o doborze źródła zasilania do zapotrzebowania na prąd ...
no i też DLATEGO na początku od razu przewidziałem jak widzisz że pewnie masz na myśli baterię 9V .... jasnowidz jakiś jestem czy jak ? .... nie - nie jestem jasnowidz - uwierz mi że takimi pomysłami jak tutaj piszesz jest cały internet usiany ... gdzie początkujący biorą bateryjkę 9V bo wydaje im się że:
1. a to będzie bezpieczne napięcie
2. a to nie będzie trzeba filtracji bo bateria to nie zasilacz z 230V
3. a to że będzie fajne bateryjne małe urządzonko
4. przetwornice są trudne i to nie dla początkującego
5. przetwornice są drogie
itp itd
po czym po zbudowaniu mają zderzenie jak ze ścianą - bo im nie chce to w ogóle działać albo działa 5 minut a potem dziwnie się zachowuje
a zajrzyj sobie tymczasem do PDF'a takiego scalaczka jak LM2675
zobacz! masz w tym PDF NAWET wzór projektu PCB, to tylko KILKA elementów i wcale nie trudno samemu zbudować i cena niewielka
A z kolei do akumulatorków Li-on czy Li-po masz gotowe fajne scalaczki microchipa jak wspomniał kolega micky
dlaczego nie zajrzysz - nie poczytasz o tym - tylko brniesz w ten 7805 z tą baterią ?
www.youtube.com/mirekk36 ]