Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 20:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2014, o 22:35 
Użytkownik

Szanowni forumowicze

Z tego co zauważyłem, temat nie był zbytnio poruszany, macie jakieś doświadczenia w stosowaniu stabilizatorów LDO w zasilaniu mirkokontrolera i elementów peryferyjnych jak ATB-BTM-222? Czy to jest w ogóle potrzebne, gdy stosujemy układy filtrację zasilania, a układ jest zasilany z baterii? (jestem w miarę począkujący, więc proszę o wyrozumialość :) )

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2014, o 00:21 
Moderator

Proponuję ci najpierw się zastanawiać nad wydajnością prądową źródła zasilania albo nad potrzebami układu ... a nie stawiać pytanie czy potrzeba LDO gdy korzystamy z baterii ....

tzn może to oznaczać tylko to że nie wiesz pewnie co to jest LDO ...

stabilizator LDO to w uproszczeniu taki sam stabilizator jak 7805 tyle że potrzebuje niższego napięcia na wejściu aby na wyjściu osiągnąć zamierzone napięcie.

Więc jak się to ma do baterii ? nijak

tzn wszystko zależy od tego o jakiej konkretnie baterii mówisz ? ... czyli jakie ma napięcie i jaką wydajność prądową

czy to akumulator czy bateria itp itd

Poza tym nie z każdej baterii możesz zasilać BTM-222 ponieważ on wpiernicza sporo prądu do 100mA więc najzwyczajniej w świecie niektóre baterie nawet bąka nie puszczą a BTM nie ruszy

ale wiesz - na taki post to by można było pisać i pisać

ty lepiej powiedz co chcesz zrobić konkretnie - to wtedy będzie ci można coś doradzić

a tak nawiasem mówiąc jeśli masz na myśli ATB-BTM-222 to on już ma na pokładzie LDO

PostNapisane: 16 mar 2014, o 00:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
stabilizator LDO to w uproszczeniu taki sam stabilizator jak 7805 tyle że potrzebuje niższego napięcia na wejściu aby na wyjściu osiągnąć zamierzone napięcie.

A jednak ma, przy malejącym napięciu na baterii dzięki zastosowaniu LDO można "wyciągnąć" o te kilka-kilkanaście albo i więcej % energii więcej niż w przypadku "zwykłego" stabilizatora liniowego. Na ten aspekt też trzeba zwrócić uwagę.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 07:41 
Moderator

janeczqu napisał(a):
A jednak ma, przy malejącym napięciu na baterii dzięki zastosowaniu LDO można "wyciągnąć" o te kilka-kilkanaście albo i więcej % energii więcej niż w przypadku "zwykłego" stabilizatora liniowego. Na ten aspekt też trzeba zwrócić uwagę.

Oczywiście - ja raczej czekałem na to co powie autor bo pojęcie "bateria" może być tu bardzo rozległe, a jeśli np autorowi chodzi o bateryjkę 9V albo 4,5V albo jeszcze inną o zbyt małym napięciu nawet dla LDO to wtedy jak to się ma do całego pytania ?

Dlatego napisałem że LDO w uproszczeniu jest taki sam jak 7805, bo teraz (tak mi się wydaje) dla niektórych baterii i w zależności od poboru prądu i szybkości zużywania się baterii w jednych przypadkach będzie dobry LDO a w innych pewnie będzie lepsza jakaś przetwornica Step-up albo Step-down.

janeczqu --> teraz takie pytanie do ciebie, bo jeśli autor, załóżmy, planowałby zasilać coś baterii 9V to pewne jest że 100x lepiej by na tym wyszedł gdyby zastosował LDO niż 7805 .... ale jeśli by chciał z tego zasilać BTM'a, który siorbie do 100mA to chyba .... (tu pytanie do ciebie) .... i tak mała różnica byłaby w tym czy ktoś zastosuje 7805 czy LDO ? (bo wg mnie spadki napięcia na wejściu LDO będą tak duże że na wyjściu też się będzie działo szaleństwo) - dobrze myślę ?

Gdyby natomiast autor mówił o jakimś pakiecie aku np LiPo 7-8V to pewnie LDO byłby super rozwiązanie w stosunku do 7805 ale z kolei żadnym w stosunku do jakiejś dedykowanej przetworniczki dedykowanej do takich aku z kontrolą ich napięcia rozładowania.

Tak piszę o tym wszystkim ale sam się jednocześnie podpytuję bo wciąż się uczę dobrego konstruowania zasilania bateryjnego, więc też dziękuję za wszystkie uwagi i korekty do tego co piszę.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 09:23 
Użytkownik

Szczerze powiedziawszy to na razie sam dokładnie nie wiem co chcę zrobić, bo szukam odpowiedniego efektywnego zasilania. Myślałem nad LDO i akumulatorem, jak również o zwykłych płaskich bateriach 4,5 V tylko z filtracją zasilania. Ale pojawia się problem wydajności prądowej, gdyż chcę zasilać mikrokontroler i ATB-BTM-222, zaś zrobienie oddzielnego źródła zasilania dla atb i mikrokontrolera wydaje mi się głupim pomysłem

PostNapisane: 16 mar 2014, o 10:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
janeczqu --> teraz takie pytanie do ciebie, bo jeśli autor, załóżmy, planowałby zasilać coś baterii 9V
to w przypadku poboru prądu powyżej paru mA życzę powodzenia ;) 6FF22 ma pojemność rzędu 200mAh- wniosek nasuwa się sam przy prądzie 10-cio godzinnym mamy 20mA... Spora rezystancja wewnętrzna też daje o sobie znać. Jednak w przypadku jakiegoś minimalnego poboru to jednak LDO nieco "wydłuży" nam zasilanie.

takten napisał(a):
Myślałem nad LDO i akumulatorem, jak również o zwykłych płaskich bateriach 4,5 V tylko z filtracją zasilania.

zastanów się nad ogniwami li-ion, li-po, ogromna różnica zmagazynowanej energii w porównaniu do zwykłych źródeł.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 11:00 
Użytkownik

I do tego jedna z przetworniczek/ladowarek np. Microchipa. Sa tez takie przetwotniczki co potrafia baterie (nie aku, bo to dla nich szkodliwe) rozladowac do 0.65V czyli mozna tak dokanczac stare baterie :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 11:27 
Użytkownik

Z przetwornicą i ogniwami li-ion, to może być sporo problemów, raz, że z kupnem ogniw, dwa z kupnem przetwornicy. Skłaniam się do 7805 oraz baterii 9V. Tylko generalnie nigdy nie robiłem czegoś takiego i zastanawiam się czy z jednego takiego układu dobrze zasilę BTM ze 100mA na wejściu i atmege32, która może mieć na wejściu dużo mniej mA

PostNapisane: 16 mar 2014, o 11:59 
Moderator

takten napisał(a):
Z przetwornicą i ogniwami li-ion, to może być sporo problemów, raz, że z kupnem ogniw, dwa z kupnem przetwornicy. Skłaniam się do 7805 oraz baterii 9V. Tylko generalnie nigdy nie robiłem czegoś takiego i zastanawiam się czy z jednego takiego układu dobrze zasilę BTM ze 100mA na wejściu i atmege32, która może mieć na wejściu dużo mniej mA

Panie kolego czy był sens o to pytać - dostałeś TYLE odpowiedzi i podpowiedzi a ty na końcu - pozamiatałeś wszystko, albo w ogóle nie przeczytałeś - no i wystrzeliłeś to czego się właśnie obawiałem w pierwszy swoim poście i tego o czym tłumaczyłem koledze Janeczq ;)

bateria 9V
7805
BTM-222
ATmega32

no super! ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

janeczqu napisał(a):
Jednak w przypadku jakiegoś minimalnego poboru to jednak LDO nieco "wydłuży" nam zasilanie.

to, to ja wiem ;) ale widzisz sam wyżej (nie przy takiej konfiguracji i pomyśle) - miałem dobrze przeczucia co do pomysłów autora ;), zresztą poszedł jeszcze dalej i nawet przy tej baterii zrezygnował z LDO na korzyść 7805.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 12:29 
Użytkownik

Nie mam doświadczenia w projektowaniu zasilania, dlatego przepraszam, że mówię jak potłuczony, a czytać powyższe posty to przeczytałem po kilka razy. I wniosek nasuwa się jeden - przetestuję zasilanie baterii 9V dla LDO oraz 7850 i zobaczę na oscyloskopie, co będzie lepsze. To 'super', to takie ironiczne super? :D

PostNapisane: 16 mar 2014, o 12:33 
Moderator

takten napisał(a):
To 'super', to takie ironiczne super?

To nie było ironiczne i jeśli tak to odebrałeś to przepraszam ....

napisałem to "super" z mega zdziwienia - bo z jednej strony sam mówisz że nie masz doświadczenia, ok ... no kiedyś trzeba się nauczyć to nie wstyd. Można zapytać zawsze - PEWNIE, no ale cały wątek padają odpowiedzi a ty na końcu masz to wszystko w takim razie "w poważaniu" .... to i super, nie wiem tylko po co zakładałeś wątek ? To był tylko wyraz zdziwienia a nie ironii

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

takten napisał(a):
przetestuję zasilanie baterii 9V dla LDO oraz 7850 i zobaczę na oscyloskopie, co będzie lepsze

Dokładnie - przetestuj - tylko że oscyloskop tutaj to jak strzelanie z armaty do komara. Wystarczy ci zwykły woltomierz i sprawdzenie co się będzie działo z napięciem na baterii i za stabilizatorem .... nie będziesz musiał nawet długo czekać na efekty. Bo jak rozumiem pomimo tego jakie słowa tu padły i cenne podpowiedzi:

janeczqu napisał(a):
to w przypadku poboru prądu powyżej paru mA życzę powodzenia 6FF22 ma pojemność rzędu 200mAh- wniosek nasuwa się sam przy prądzie 10-cio godzinnym mamy 20mA... Spora rezystancja wewnętrzna też daje o sobie znać

oraz:

janeczqu napisał(a):
Jednak w przypadku jakiegoś minimalnego poboru to jednak LDO nieco "wydłuży" nam zasilanie.

ty idziesz testować 7805 ;) w takim układzie - więc wybacz - to nie ironia - tylko to mniej więcej tak jakbyś w ramach testu próbował skoczyć z 10 piętra żeby sprawdzić czy sobie nóg nie połamiesz.

A szkoda że nie zadasz np dodatkowych pytań - do tych podpowiedzi nawet jeśli ich nie zrozumiałeś do końca - wtedy można byłoby coś wyjaśnić.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 12:45 
Użytkownik

Oczywiście, że nie mam w głębokim poważaniu :) Po prostu nie rozumiem do końca kwestii związanych z poborem prądu, chociażby tej wskazówki którą Pan przytoczył - odnośnie sporej rezystancji wewnętrznej i poboru prądu powyżej kilku mA. Zrozumiałem to, iż przy większym poborze prądu - 100 mA, bateria będzie działać krócej

PostNapisane: 16 mar 2014, o 12:56 
Moderator

takten napisał(a):
Zrozumiałem to, iż przy większym poborze prądu - 100 mA, bateria będzie działać krócej

No właśnie nie o to chodzi że krócej - w związku z rezystancją wewnętrzną ... gdy spróbujesz z niej zassać 100mA na potrzeby BTM'a ... to czy tego chcesz czy nie chcesz napięcie TRAGICZNIE ci spadnie na baterii do takiego poziomu że nawet LDO nie utrzyma na wyjściu swojego napięcia. A co dopiero mówić o 7805.

Efekt będziesz miał taki - że się napracujesz, złożysz układ, jeszcze pewnie PCB a na końcu okaże się - że przy próbie odpalenia BTM'a nagle wszystko siada, BTM się rozłącza albo wyłącza w ogóle w diabły. Albo wszystko się włącza i wyłącza co chwilę - taki PWM ....

Dlatego na samym początku mówiłem o doborze źródła zasilania do zapotrzebowania na prąd ...

no i też DLATEGO na początku od razu przewidziałem jak widzisz że pewnie masz na myśli baterię 9V .... jasnowidz jakiś jestem czy jak ? .... nie - nie jestem jasnowidz - uwierz mi że takimi pomysłami jak tutaj piszesz jest cały internet usiany ... gdzie początkujący biorą bateryjkę 9V bo wydaje im się że:

1. a to będzie bezpieczne napięcie
2. a to nie będzie trzeba filtracji bo bateria to nie zasilacz z 230V
3. a to że będzie fajne bateryjne małe urządzonko
4. przetwornice są trudne i to nie dla początkującego
5. przetwornice są drogie

itp itd

po czym po zbudowaniu mają zderzenie jak ze ścianą - bo im nie chce to w ogóle działać albo działa 5 minut a potem dziwnie się zachowuje

a zajrzyj sobie tymczasem do PDF'a takiego scalaczka jak LM2675

zobacz! masz w tym PDF NAWET wzór projektu PCB, to tylko KILKA elementów i wcale nie trudno samemu zbudować i cena niewielka

A z kolei do akumulatorków Li-on czy Li-po masz gotowe fajne scalaczki microchipa jak wspomniał kolega micky

dlaczego nie zajrzysz - nie poczytasz o tym - tylko brniesz w ten 7805 z tą baterią ?

PostNapisane: 16 mar 2014, o 13:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

takten napisał(a):
Bateria 6F22 "uklęknie" momentalnie przy 100mA. No chyba że jako zasilanie 9V użyjesz 2 baterii 3RL12. Tylko zastanów sie czy nie lepiej bezie kupić np. taki pakiet: http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=36260 posiada on płytkę zabezpieczającą oferuje dużą pojemność no i po kilkudziesięciu ładowaniach zwraca się. A żywotność to kilkaset cykli ;)

PostNapisane: 16 mar 2014, o 15:47 
Moderator

PKoz napisał(a):
Jeżeli więc zamierzasz zasilać zestaw dorywczo, to zasilanie z baterii o napięciu 4,5V jest dobrym pomysłem

albo z baterii 6F22 gdzie układ ma pobierać 100mA albo więcej to jest dobrym pomysłem tak ?

PostNapisane: 16 mar 2014, o 17:00 
Użytkownik

Panowie, nic tak nie uczy jak własne błędy i doświadczenie - niech kolega Takten zacznie od realizacji swoich przemyśleń. A nóż mu to wystarczy. Ja osobiscie bym zrobil przetworniczke na 2x R6 lub LiPo :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 17:36 
Moderator

micky napisał(a):
Panowie, nic tak nie uczy jak własne błędy i doświadczenie

Pewnie, że tak ale .... dlatego chciałem kolegę autora naprowadzić najpierw na sprecyzowanie pytania albo żeby wprost powiedział co zamierza zrobić - bo wg mnie łatwiej byłoby pomóc i naprowadzić, dlatego pisałem wprost:

mirekk36 napisał(a):
ale wiesz - na taki post to by można było pisać i pisać
ty lepiej powiedz co chcesz zrobić konkretnie - to wtedy będzie ci można coś doradzić

i sugerowałem - że nie w każdym przypadku LDO będzie miał duże zalety ... chodziło mi konkretnie o to jaki prąd będzie pobierał ... a niestety domyślałem się poniekąd, skoro mowa była o ATB-BTM-222 że nie będzie to mniej niż 100mA ... no i że jak mowa o baterii to być może kolega wymyśli jakąś baterię ze słabą wydajnością prądową. A w takim przypadku nie ważne czy LDO czy 7805 czy nawet przetwornica .... No i co się okazało na końcu ?

takten napisał(a):
Skłaniam się do 7805 oraz baterii 9V

od tego wg mnie warto było zacząć - ale ok - od tego miejsca też można już precyzyjniej wyjaśnić autorowi co i jak - o co chodzi z tym zasilaniem i co z czego wynika ....

a koledzy Pkoz i futaba - zaparli się że tu jakaś druga elektroda ;) .... wiem i wierzę że wiedzę mają sporą, dużo większą od mojej w tym zakresie - ale z dzieleniem się nią w przyjazny sposób mają spore kłopoty ;) ... próbując się przyczepić zapewne do mojego zdania:

mirekk36 napisał(a):

i po tym wszystkim powtórzę to - że ma się nijak - przy tak zadanym pytaniu jak na samym początku.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 17:43 
Nowy

Musiałem się wtrącić pomimo, że specem nie jestem.

Na początku myślałem jak Ty, wziąłem baterie 9V do tego LM7805 i myślałem, że zbudowałem takie zasilanie bateryjne które przeżyje mnie, moje dzieci, wnuki, prawnuki i wogóle całą ludzkość. Po podłączeniu dwóch multimetrów (jeden w celu pomiaru napięcia a drugi prądu) okazało się, że to ledwo dociągnie do końca tygodnia.
Później zaczęło się czytanie i kombinowanie, przerobiłem wszystko nt. oszczędzania energii no i ogarnąłem jak położyć procek spać żeby mniej prądu pobierał jednak dalej prądu jadło to za dużo.
Z tego powodu, że potrzebowałem mieć zasilanie 3.3V dla nRF2401 to cała płytka stała się zasilana takim napięciem i dziarsko podreptałem do sklepu po LM1117-3.3, bo naczytałem się że jest taki mega oszczędny i cudowny. Nadmienię, że w tym momencie zrezygnowałem z baterii 9V i przeszedłem na 3xAA. Miernik w łapy i zawód na twarzy, dalej za dużo.
Na jakimś forum, jedno zdanie - MAX604. Szybkie zamówenie sampla z MAXIMa i cud - okazało się że można zrobić zasilanie bateryjne które podczas trybu powerDown uC pobiera z baterii 135uA (mierzone przed stabilizatorem). Jak będziesz miał jakieś pytania to pytaj śmiało - ja do tego musiałem dojść w mękach ale satysfakcja jest.

PS.
max604 może mieć na wyjściu 3.3V lub 5V

PostNapisane: 16 mar 2014, o 19:28 
Użytkownik

Witam
Co mowicie na scalaka MCP73871 ma funkje Integrated System Load Sharing and Battery Charge Management

PostNapisane: 16 mar 2014, o 19:43 
Moderator

kuba napisał(a):
Witam
Co mowicie na scalaka MCP73871 ma funkje Integrated System Load Sharing and Battery Charge Management

No właśnie tak dużo jest w dzisiejszych czasach takich scalaków fajnych - że warto takie rozwiązania polecać

PostNapisane: 16 mar 2014, o 21:19 
Użytkownik

Kurczę, jaki odzew, dzięki za wszystkie podpowiedzi! Zostanie też przynajmniej dla potomności :) Poczytałem, zrozumiałem. Czyli zastosowanie takiej baterii litowej 1200 mAh (http://multisort.pl/product/Bateria-lit ... tAod-UkAdA) i do tego jakiś scalaczek, było by już lepszym pomysłem? A i jeszcze jedna kwestia, podpięcie mikrokontrolera i ATB-BTM-222 do jednej linii zasilania, nie spowoduje tego, że atmega spłonie? Pozdrawiam serdecznie!

PostNapisane: 16 mar 2014, o 21:28 
Moderator

takten napisał(a):
Czyli zastosowanie takiej baterii litowej 1200 mAh (http://multisort.pl/product/Bateria-lit ... tAod-UkAdA) i do tego jakiś scalaczek, było by już lepszym pomysłem?

Dokładnie...

takten napisał(a):
A i jeszcze jedna kwestia, podpięcie mikrokontrolera i ATB-BTM-222 do jednej linii zasilania, nie spowoduje tego, że atmega spłonie?

A dlaczego miałby procek spłonąć ? powiedz ? ... przecież procek pobierze swój prąd a BTM swój prąd - ciebie jako konstruktora interesuje głównie to aby zabezpieczyć takie źródło zasilania, które potrafi podać sumę tych prądów plus jakiś zapas

PostNapisane: 16 mar 2014, o 21:46 
Użytkownik

Jeszcze jedno pytanie, ktoś z was, szanowni forumowicze korzystał ze scalaka LM2574? Wybór na niego padł ze względu na cenę i szybkość zakupienia, no i nie jest w technologi smd

PostNapisane: 16 mar 2014, o 21:54 
Moderator

takten napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie, ktoś z was, szanowni forumowicze korzystał ze scalaka LM2574? Wybór na niego padł ze względu na cenę i szybkość zakupienia, no i nie jest w technologi smd

troszkę stary scalak, pracuje na stosunkowo niskiej częstotliwości przez co trzeba dość sporej indukcyjności dławik zastosować. No ale na szczęście to tylko wydajność 0,5A i zakładając że ci to wystarczy a chyba wystarczy do procka i BTM'a plus zapas ;) .... to i dławik taki na 500mA pewnie gdzieś dostaniesz

hmmm tylko ja nie jestem pewien czy ona jest dobra do zastosowań bateryjnych - ale to ktoś może inny się jeszcze wypowie (trzeba by sprawdzić min napięcie wejściowe) ... A jeśli z kolei zastosujesz akumulator litowy, to szukaj takiego o jakim pisał Janeczqu - żeby miał wbudowane sprzętowe ograniczenie przed maksymalnym rozładowaniem, bo inaczej może być nie dobrze

PostNapisane: 16 mar 2014, o 22:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ja nie wiem...
Mirku- każdy używa to co ma pod ręką
Taken: zobacz przy jakich prądach ma sens wykorzystanie tego układu
Kuba: każdy taki układ ma swoje specyficzne aplikacje

Panowie, proponuję groch rozsypać i na kolana pod kąt :P

przy 1mA żadna przetwornica nic nie da- niestety- takie fakty
Przy takim obciążeniu lepiej liniowego LDO dać, natomiast przy odbiornikach typu BT- no sory - jest to samo co przy GSM- szarpnięcia prądu są tak wysokie że trzeba albo przetwornice zastosować albo "sztywny" liniowy- i nic tego nie zmieni- chyba że odbiornik ma szeroki zakres napięć zasilających- dlatego ustalcie najpierw jakie napięcia są potrzebne, jakie prądy, a dopiero później jakie zasilanie, ok? Mirek, ciebie też to dotyczy :P

PS. nawet na zasilaniu impulsowym mogą być cyrki, dlaczego? Bo okaże się że wydajność prądowa w szczycie prądowym będzie za mała- i w tedy standardowe filtrowanie (10uF +100nF) nie nadaje się :P A 470uF z zasilacza impulsowego daje radę. Dlaczego? To Mirek ma oscyloskopy żeby pokazać ;)

PostNapisane: 17 mar 2014, o 00:04 
Użytkownik

Ok, dzięki wielkie za odpowiedź!

PostNapisane: 18 mar 2014, o 21:46 
Użytkownik

Szanowni koledzy, zmajstrowałem schemat, czy byłby ktoś na tyle miły aby rzucić okiem? ;) bateria 1200 mAh, kondesatory tantalowe, zgodnie z notą producenta. Czy nie pomieszałem nic z plusami/minusami? Schemat może tak nie powinien wyglądać, ale stworzyłem go tak, jakbym go widział na płytce uniwersalnej.

Obrazek

PostNapisane: 18 mar 2014, o 22:16 
Moderator

takten napisał(a):
Szanowni koledzy, zmajstrowałem schemat

taka dobra porada - proszę cię - obejrzyj sobie ten cykl poradników ok ? bo ta ilość kropek ... ale nie tylko ... myślę że sporo ci się wyjaśni też. Ok ?

PostNapisane: 19 mar 2014, o 00:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://multisort.pl/product/Bateria-lit ... tAod-UkAdA nie wierzę, przykro mi, normalnie taka bateria ma pojemność w granicach 200mAh- ale skoro taką masz to z chęcią wezmę ją na miernik i sprawdzę rzeczywistą pojemność ;)

takten napisał(a):
Szanowni koledzy, zmajstrowałem schemat, czy byłby ktoś na tyle miły aby rzucić okiem? bateria 1200 mAh, kondesatory tantalowe, zgodnie z notą producenta. Czy nie pomieszałem nic z plusami/minusami? Schemat może tak nie powinien wyglądać, ale stworzyłem go tak, jakbym go widział na płytce uniwersalnej.

1. jedno zero za dużo w nazwie stabilizatora :P
2. Wziąłeś pod uwagę: VDROP Dropout Voltage TJ = +25°C, IO = 1 A 2.0 V?
3. Rezystancja wewnętrzna takiej baterii jest tak duża że jak nie dasz sporej pojemności na wejściu stabilizatora to przy krótkim impulsie prądowym napięcie skoczy sporo w dół...

PostNapisane: 21 mar 2014, o 22:25 
Użytkownik

Wziąłem pod uwagę Dropout Voltage. Mirek - przeczytałem, pooglądałem poradniki wszystko się wyjaśniło. Dziękuję wam bardzo. Parametry wyjściowe - 5 V i 400 mA. Jednak mikrokontroler nie chce współpracować i wysyłać nawet po kablu danych, może kondensatory za daleko rozmieściłem? ......

Strefa czasowa: UTC + 1