Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 sty 2026, o 09:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2013, o 14:23 
Użytkownik

Cześć.
Zamierzam zrealizować projekt związany z automatyką domową. Ma to być oparte o komunikację radiową. Chciałbym to zrobić w ten sposób, że wykonam jakiś pilot do sterowania ukladami wykonawczymi i jeden taki układ. Moje pytanie brzmi: czy polecacie jakieś moduły do komunikacji RF? Od której strony zabrać się za wybór modułów?
Ogólnie to z komunikacją radiową nie miałem do czynienia. Kolejne dylematy to:
- wybrać Zigbee? minus: drogie moduły (min. 70zł Telegesis), plus: gotowy protokół, skalowalność i automatyczna rekonfiguracja sieci. Ktoś walczył z ZigBee? Patrzyłem też na ZigBity od ATmela i BitCloud, ale z tego co widzę, to raczej ciężko ich dostać w Polsce (chyba nie są tu zbyt popularne)
- jeśli nie Zigbee, to jakie moduły/jakie częstotliwości? Trzeba by tu wtedy pewnie pisać jakiś własny protokół komunikacyjny.
Wszelkie sugestie mile widziane :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 15:26 
Użytkownik

Moim zdaniem taki kład powinien być niezawodny . I to na pewno zapewniają moduły Xbee
popatrz na moduły od microchipa ... są względnie w dobrych cenach albo zrób jak swoje SunBEE zrobiłem oparte o SOC TExasa

a jak chcesz tanio to pobaw sie układami Hoperfa lub popularnym na alletanio nrf24

PostNapisane: 6 sie 2013, o 20:56 
Użytkownik

dzięki za odpowiedzi.
Zastanawiałem się nad transmisją PLC, ale zrezygnowałem z niej na rzecz transmisji radiowej, bo w automatyce domowej możnaby użyć różnych czujników, np. oświetlenia i trochę nieeleganckie jest podłączanie tego do sieci energetycznej lub innego okablowania.
To co podałem w pierwszym poście, czyli pilot + urządzenie wykonawcze to tylko zalążek, w założeniu miałby być to system, który obsługuje wiele urządzeń/czujników.
Warunek, żeby moduły widziały się wzajemnie jest raczej niemożliwy, nie chcę, żeby mi to działało w obrębie tylko jednego pokoju :)
Komunikacja musi być dwustronna, np. do odczytywania stanu urządzeń.

Strefa czasowa: UTC + 1