Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 2 maja 2025, o 00:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 6 sie 2013, o 14:23 
    Użytkownik

Cześć.
    Zamierzam zrealizować projekt związany z automatyką domową. Ma to być oparte o komunikację radiową. Chciałbym to zrobić w ten sposób, że wykonam jakiś pilot do sterowania ukladami wykonawczymi i jeden taki układ. Moje pytanie brzmi: czy polecacie jakieś moduły do komunikacji RF? Od której strony zabrać się za wybór modułów?
    Ogólnie to z komunikacją radiową nie miałem do czynienia. Kolejne dylematy to:
    - wybrać Zigbee? minus: drogie moduły (min. 70zł Telegesis), plus: gotowy protokół, skalowalność i automatyczna rekonfiguracja sieci. Ktoś walczył z ZigBee? Patrzyłem też na ZigBity od ATmela i BitCloud, ale z tego co widzę, to raczej ciężko ich dostać w Polsce (chyba nie są tu zbyt popularne)
    - jeśli nie Zigbee, to jakie moduły/jakie częstotliwości? Trzeba by tu wtedy pewnie pisać jakiś własny protokół komunikacyjny.
    Wszelkie sugestie mile widziane :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 6 sie 2013, o 15:26 
    Użytkownik

Moim zdaniem taki kład powinien być niezawodny . I to na pewno zapewniają moduły Xbee
    popatrz na moduły od microchipa ... są względnie w dobrych cenach albo zrób jak swoje SunBEE zrobiłem oparte o SOC TExasa

a jak chcesz tanio to pobaw sie układami Hoperfa lub popularnym na alletanio nrf24

PostNapisane: 6 sie 2013, o 20:56 
    Użytkownik

dzięki za odpowiedzi.
    Zastanawiałem się nad transmisją PLC, ale zrezygnowałem z niej na rzecz transmisji radiowej, bo w automatyce domowej możnaby użyć różnych czujników, np. oświetlenia i trochę nieeleganckie jest podłączanie tego do sieci energetycznej lub innego okablowania.
    To co podałem w pierwszym poście, czyli pilot + urządzenie wykonawcze to tylko zalążek, w założeniu miałby być to system, który obsługuje wiele urządzeń/czujników.
    Warunek, żeby moduły widziały się wzajemnie jest raczej niemożliwy, nie chcę, żeby mi to działało w obrębie tylko jednego pokoju :)
    Komunikacja musi być dwustronna, np. do odczytywania stanu urządzeń.

Strefa czasowa: UTC + 1