Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 23:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 cze 2013, o 12:46 
Nowy

Cześć,
jestem tutaj pierwszy raz i od razu z dużym problem, jednakże liczę na to, że w tym miejscu otrzymam odpowiedź na ten problem.
A więc postanowiłem skonstruować sobie bezprzewodowy nadajnik i odbiornik do sterowanie bramą garażową.
Do tego celu zakupiłem nadajnik i odbiornik firmy TELECONTROLLI (polecił mi je kolega, gdyż on z nich korzystał i był zadowolony, jednakże kodował gotowymi układami scalonymi) , a dokładniej nadajnik: RT40 i odbiornik RR4. Napisałem program do prostej obsługi m.in klawiszy i wszystko szło można by powiedzieć idealnie, aż do momentu gdy postanowiłem wysłać dane z drugiego pokoju. Okazało się że nadajnik i odbiornik działają, ale tylko do ok 1m, powyżej już się ze sobą nie łączą. Podłączyłem dodatkowe kondensatory filtrujące(ceramiczny 100nF i elektro. 22uF), anteny zrobiłem ze skrętki miedzianej (zdjąłem całą izolację) o długości 17cm, wartość pół bitu w mikrosekundach ustawiałem na różne wartości m.in raz próbowałem na 150, potem 200, 500, 1800 i niestety nic nie pomagało, ba powyżej 800 mikrosekund już się ze sobą nie łączyły nawet na biurku (oczywiście wartości pół bitu zarówno w nadajniku jak i odbiorniku zawsze były takie same). I właśnie dlatego postanowiłem napisać na tym forum, gdyż już męczę się któryś dzień, próbuję różnych "sztuczek", ale pewnie z braku doświadczenia przeoczyłem jakiś prosty szczególik i wierzę, że Wy mi pomożecie go znaleźć, za co będę niezmiernie wdzięczny. W załączniku przesyłam noty katalogowe nadajnika i odbiornika, schemat połączeń oraz zdjęcia rzeczywiste moich wypocin:)
Bardzo proszę o pomoc i z niecierpliwością czekam na odpowiedź:)

ObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

ObrazekObrazekObrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 13:30 
Użytkownik

Z czego to zasilasz ?? nadajniki mają swoje wymagania i może tu leży problem ??

PostNapisane: 6 cze 2013, o 14:17 
Nowy

Zasilam to z programatora, najlepsze jest też to, że gdy mam to samo zasilanie zarówno w nadajniku i odbiorniku to działają jak są blisko siebie, gdy dam inne zasilanie na nadajnik np z baterii, a z programatora USBASP na odbiornik to już nic nie działa, nawet jak są blisko siebie

PostNapisane: 6 cze 2013, o 14:36 
Użytkownik

Rozumiem że 'przewodowo' transmisja Ci działa?
Czy nadajnik zasilany jest 'non stop' czy kluczujesz portem PC7?

PostNapisane: 6 cze 2013, o 15:51 
Nowy

Nadajnik zasilam kluczowo, ale próbowałem non stop i ten sam efekt. Co do połączenia przewodowego, domyślam się, że chodzi Ci mikroprocek -> mikroprocek za pomocą kabla? Tak też robiłem i wszystko śmiga, mówię, nadajnik i odbiornik łączą się ze sobą ale maks do jednego metra

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

być może nie pasują do siebie, ale nie wiem jak to sprawdzić? czy są ze sobą zgodne? kumpel mówił że mu działało

PostNapisane: 10 cze 2013, o 09:41 
Nowy

Czy ktoś wie, co z tą parą mam dalej robić? Bo nie mam żadnych pomysłów:)

PostNapisane: 10 cze 2013, o 10:04 
Moderator

Myślę, że przydałoby się abyś to wrzucił na oscyla jeśli masz gdzieś dostęp - i sprawdził co się dzieje na wyjściu odbiornika podczas nadawania , jak wyglądają ramki itp .... bo może być ciężko tak zdalnie pomóc dalej ....

ale może ktoś jeszcze wpadnie na jakiś pomysł ? ...

Strefa czasowa: UTC + 1