Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 10:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 11:41 
Użytkownik

Hej,

Szukam do projektu gdzie do puszki podsufitowej bede chcial umiescic maly uklad sterujacy 230V. Projekt zaklada uzycie jak najmniejszej ilosci komponentow ( atmega , triak , potencjalnie wifi lub BT ).

Jako , ze bede musial operowac z napieciem 230V szukam trafo na 12 lub 9V o malych rozmiarach do uzycia.

Gdyby ktos mugl polecic jakies sprawdzone modele bylbym wdzieczny

Pozdrawiam
Raf

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 12:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ja proponuje:

http://www.hlktech.net/product_detail.php?ProId=54

plus układ detekcji zera z BB. wi-fi i BT potrafią pociągnąć trochę prądu więc trafko musiałoby być spore. Jak pewnie wiesz moc transformatora jaką może przenieść z uzwojenia pierwotnego na wtórne zależy m.in. od przekroju rdzenia i częstotliwości. Dlatego dla 50Hz i większych mocy rdzenie muszą być spore. Fizyki nie oszukasz.

Na forum był kiedyś taki układ: topic14140.html

Jak widzisz trafo jest spore. W proponowanym przezemnie rozwiązaniu masz o wiele większą moc (600mA ciągle a 1000 przez krótki czas) i bardzo kompaktowe wymiary. Zdecyduj sam. Dodam tylko że przetwornica z linku jest izolowana.

PostNapisane: 10 kwi 2016, o 12:21 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
ja proponuje:

http://www.hlktech.net/product_detail.php?ProId=54

plus układ detekcji zera z BB. wi-fi i BT potrafią pociągnąć trochę prądu więc trafko musiałoby być spore. Jak pewnie wiesz moc transformatora jaką może przenieść z uzwojenia pierwotnego na wtórne zależy m.in. od przekroju rdzenia i częstotliwości. Dlatego dla 50Hz i większych mocy rdzenie muszą być spore. Fizyki nie oszukasz.

Na forum był kiedyś taki układ: topic14140.html

Jak widzisz trafo jest spore. W proponowanym przezemnie rozwiązaniu masz o wiele większą moc (600mA ciągle a 1000 przez krótki czas) i bardzo kompaktowe wymiary. Zdecyduj sam. Dodam tylko że przetwornica z linku jest izolowana.

Dzieki za info - pomierze jeszcze raz swoje puszki i zobacze ile bede mogl zmiescic ale trafo ktore podrzuciles wyglada fajnie.

PostNapisane: 10 kwi 2016, o 12:24 
Moderator

RafPe napisał(a):
Jako , ze bede musial operowac z napieciem 230V szukam trafo na 12 lub 9V o malych rozmiarach do uzycia.

Ja wielokrotnie o tym pisałem ale jeszcze raz podpowiem bo pewnie to zwykle każdemu umyka.

Gdy ja coś takiego mam zrobić ( a robiłem już co najmniej kilkakrotnie ) .... to kupuję na byle portalu aukcyjnym NAJTAŃSZĄ i NAJMNIEJSZĄ ładowareczkę do telefonu komórkowego. Taką nawet na najmniejszy prąd 500 mA albo nawet i na 350 mA .... to i tak jest BARDZO DUŻA wydajność jak na takie urządzenie, a w tedy elektronika tzn PCB z elektroniką w takich ładowareczkach jest TAK MAŁA, że ... hmmm moim skromnym zdaniem - nie dość , że nie znajdziesz nigdzie mniejszego i wydajnego trafka, to jeszcze robiąc to na takiej MINI przetwornicy - masz dużo większe bezpieczeństwo, pewność a przy okazji ? ... co?

to co NAJWAŻNIEJSZE ;) ... stabilne +5V i po zawodach. Dzięki temu to ja nawet sobie ATNEL-WIFI232-T zasilam i bez mrugnięcia okiem to działa .... Niedługo zresztą pokażę fajny projekt w tym zakresie w DIY i poradniku wideo ;)

Pomijam już fakt, że taniość że tak brzydko powiem takiego rozwiązania o którym mówię jest porażająca ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Nefarious19 napisał(a):

To oczywiście też są fajne rozwiązania no bo co tu dużo mówić również gotowa przetworniczka ;) ... i super .... tylko jak mówię - warto też zwrócić uwagę na stosy często niewykorzystanych mini ładowarek nawet po domach się walających po kątach

PostNapisane: 10 kwi 2016, o 12:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Gdy ja coś takiego mam zrobić ( a robiłem już co najmniej kilkakrotnie ) .... to kupuję na byle portalu aukcyjnym NAJTAŃSZĄ i NAJMNIEJSZĄ ładowareczkę do telefonu komórkowego. Taką nawet na najmniejszy prąd 500 mA albo nawet i na 350 mA .... to i tak jest BARDZO DUŻA wydajność jak na takie urządzenie, a w tedy elektronika tzn PCB z elektroniką w takich ładowareczkach jest TAK MAŁA, że ... hmmm moim skromnym zdaniem - nie dość , że nie znajdziesz nigdzie mniejszego i wydajnego trafka, to jeszcze robiąc to na takiej MINI przetwornicy - masz dużo większe bezpieczeństwo, pewność a przy okazji ? ... co?

Mirku :) zgadzam sie jak najbardziej - mam bodajze nawet kilka takich wlasnie ukladzikow z lamp led ktore kupilem ktore daja z 230V 15-25V DC . Jednak zainwestuje tez wlasnie czas w podane rozwiazanie przez Nefarious19 i moze cos ciekawego z tego wyjdzie.

A drugie pytanie ... to skad biora Ci tworcy tych ladowarek tak fajne male komponenty ?! To mnie zawsze ciekawi

PostNapisane: 10 kwi 2016, o 12:41 
Użytkownik

A może takie gotowe zasilacze do druku.Są różne wersje,niedawno była o nich mowa https://www.elmark.com.pl/producenci/sk ... ez-obudowy oraz http://www.tme.eu/pl/details/irm-05-5/z ... mean-well/

PostNapisane: 10 kwi 2016, o 13:15 
Moderator

Humanoid napisał(a):
A może takie gotowe zasilacze do druku.Są różne wersje,niedawno była o nich mowa https://www.elmark.com.pl/producenci/sk ... ez-obudowy oraz http://www.tme.eu/pl/details/irm-05-5/z ... mean-well/

No te z drugiego linku szczególnie fajnie wyglądają i jeśli nie bebechy z ładowarki to też bym szedł w tym kierunku

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

RafPe napisał(a):
to skad biora Ci tworcy tych ladowarek tak fajne male komponenty ?! To mnie zawsze ciekawi

Ale oni raczej nie robią tego w oparciu o typowe transformatory tylko właśnie specjalizowane przetwornice z 230V

PostNapisane: 10 kwi 2016, o 13:39 
Użytkownik

Rzeczywiście ciekawe te rozwiązania :) dzięki za linki - zamówię z ciekawości sprawdzenia tego w boju

Sent from my GT-I9506 using Tapatalk

PostNapisane: 10 kwi 2016, o 15:44 
Użytkownik

Zawsze można też zrobić to na tny26x/tny27x lub innych podobnych. Gotowe trafka do kupienia w tme lub ferysterze i ruszają od kopa. Wychodzi też troszkę taniej niż gotowe przetwornice

PostNapisane: 11 kwi 2016, o 19:45 
Użytkownik

Tak przy okazji ;) Korzystał już może ktoś z tych przetworniczek Hi-Link HLK-PM01/PM12? Mam takich kilka na stanie ale zastanawiam się jak z trwałością takich przetworniczek?
One są zalana jakimś wypełnieniem (zresztą w przetwornicach z LED też jest takie wypełnienie), ciekawe jak z odprowadzaniem ciepła - boje się o kondensatory elektrolityczne.

Strefa czasowa: UTC + 1