Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 7 cze 2025, o 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 14 lip 2015, o 08:13 
    Użytkownik

Zastanawiam się jaka jest trwałość wyświetlaczy graficznych OLED, tych popularnych, tanich, od Chińczyków. :)
    Planuję dodać taki wyświetlacz do jednego ze swoich projektów. Urządzenie mierzy kilka wartości, zapisuje je na karcie SD i wysyła na serwer przez ENC28J60. Chciałbym jednak dodać możliwość bezpośredniego podglądu obecnego stanu.
    Teraz zastanawiam się, czy taki ekran może być cały czas włączony? A może jednak powinienem użyć przycisku, którego naciśnięcie powodowałoby wyświetlenie odpowiedniej "planszy" przez kilka sekund? Chodzi mi nawet nie tyle o oszczędność energii, co o trwałość wyświetlacza. Nie dojdzie np. do "wypalenia" pikseli albo blaknięcie obrazu?

Jeśli OLED-y są pod tym względem problematyczne, to czy jest jeszcze jakaś inna (względnie tania) alternatywa, poza wyświetlaczami od Nokii na SPI? Przyznam, że preferuję rozwiązania opierające się na TWI/I2C.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 14 lip 2015, o 08:20 
    Moderator

Problematyczne to jest podejście do tematu, które tu opisujesz ;) .... wymyśliłeś wszystko poza jednym prostym rozwiązaniem ....

przy tego typu wyświetlaczach po prostu stosuje się wygaszacz ekranu, rzecz prosta, stara jak świat i używana WSZĘDZIE (zresztą nie tylko do oledów ale i np do wyświetlaczy lampowych nixie itp) .... dlaczego nie widzisz więc tego rozwiązania ? .... wszystkie telfony, smarwatch'e, zegarki i inne tego typu gadżety to robią - i wcale nie tylko dlatego żeby oszczędzać energię - chociaż to też, bo wiadomo mili amper do mili ampera i zbierze się MEGAWAT :lol:

PostNapisane: 14 lip 2015, o 08:47 
    Użytkownik

Niestety już po kilku godzinnych testach jeżeli jest stale na tym samym miejscu coś wyświetlone to zostaje duch. Jedynie jak Mirek mówi, wygaszacz.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 08:59 
    Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
    Problematyczne to jest podejście do tematu, które tu opisujesz ;) .... wymyśliłeś wszystko poza jednym prostym rozwiązaniem ....

No i właśnie o tym pisałem, może tylko niezbyt precyzyjnie dobierając słowa. Czyli jednak będę musiał dodać przycisk, bo przecież układ sam z siebie nie może stwierdzić, że ktoś na niego patrzy. To znaczy niby można by dodać jakiś sensor zbliżeniowy, ale to już byłby zdecydowany przerost formy nad treścią. :)

PostNapisane: 14 lip 2015, o 09:01 
    Użytkownik

Atlantis napisał(a):
    No i właśnie o tym pisałem, może tylko niezbyt precyzyjnie dobierając słowa. Czyli jednak będę musiał dodać przycisk, bo przecież układ sam z siebie nie może stwierdzić, że ktoś na niego patrzy. To znaczy niby można by dodać jakiś sensor zbliżeniowy, ale to już byłby zdecydowany przerost formy nad treścią.

U mnie miały robić jako wyświetlacze do Miernika/sensora, ale niestety w tym przypadku odpadły w przedbiegach, bo napisy potem robią cień.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:28 
    Moderator

Atlantis napisał(a):
    Czyli jednak będę musiał dodać przycisk, bo przecież układ sam z siebie nie może stwierdzić, że ktoś na niego patrzy. To znaczy niby można by dodać jakiś sensor zbliżeniowy, ale to już byłby zdecydowany przerost formy nad treścią.

Kolega musi jednak jeszcze popracować nad nauką tworzenia dobrych UI ;) .... bo dobry UI nie wymaga żadnych detektorów czy user patrzy czy nie ;) ... owszem w nowych smartfonach są takie gadżety - ale to nadal tylko gadżety i na dodatek słabo się sprawdzają, zwykle się je wyłącza po krókiej zabawie ;)

Jak projektujesz UI to po pierwsze możesz stwierdzić ile mniej więcej czasu potrzeba na patrzenie się w jakiś parametr na wyświetlaczu, to pierwsza sprawa. Po drugie wygaszacz można uzależnić od wciskania jakichkolwiek przycisków, pilota, josticka - no czegokolwiek - czyli gdy operator urządzenia wykonuje jakąś operację to timeout czasu wygaszacza się zeruje - no ale to aż szkoda pisać o tak prostych metodach - znasz je przecież chociażby z windowsa ;)

A mając procka pod ręką można jeszcze inne metody resetowania timeouta stosować - czyli gdy np ktoś włącza jakiś proces, który musi potrwać kilka ładnych minut i wymaga to obserwacji tego co się dzieje na wyświetlaczu to już można w zależności od tego resetować timeout ... Boże no pomysłów jest pełno a ogranicza cię tylko twoja własna wyobraźnia

Nie wspominając już na końcu - że można dać userowi jedno dodatkowe pole w MENU urządzenia w którym będzie mógł sobie oczywiście sam regulować czas włączenia wygaszacza - co za problem ... ?

Tak samo w mierniku można milion sposobów wymyślić żeby pracować wygodnie z wygaszaczem ;)

eeeeh - jak patrzę i czytam takie problemy egzystencjonalne i pomysły na czujki pasywne podczerwieni albo inne ... Na prawdę da się i bez tego ;) na prawdę

PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:38 
    Użytkownik

Ja to doskonale rozumiem. Tyle tylko, że zgodnie z pierwotnymi założeniami urządzenie ma pracować w tle, bez konieczności angażowania użytkownika w jego obsługę. Raz konfigurujemy je przez UART i potem już działa samo. Cyklicznie synchronizuje sobie czas z NTP, wykonuje pomiary, zapisuje ich wyniki na karcie SD i wysyła na serwer (Graphite).
    Wyświetlacz miał być tylko i wyłącznie dodatkiem, umożliwiającym szybkie zerknięcie na urządzenie i sprawdzenie bieżącej wartości, bez konieczności odczytywania jej z serwera albo karty.

Oczywiście jest też inna możliwość, np. użycie programowego timera, który cyklicznie zmieniałby zawartość ekranu na zasadzie:
    1) Wyświetlaj wartość 1 przez 3 sekundy
    2) Wyświetlaj wartość 2 przez 3 sekundy
    3) Wyświetlaj wartość 3 przez 3 sekundy
    4) Wygaś ekran na 6 sekund

PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:40 
    Użytkownik

Atlantis napisał(a):
    Tyle tylko, że zgodnie z pierwotnymi założeniami urządzenie ma pracować w tle, bez konieczności angażowania użytkownika w jego obsługę

No dokładnie tak jak u mnie, niestety nie ma opcji by wyświetlacz był gaszony w trakcie działania urządzenia nawet na chwilę, bo taka jest po prostu specyfika urządzeń pomiarowych, że wyświetlać muszą cały czas (przynajmniej u mnie). Nie ma opcji by użytkownik musiał być angażowany w wyświetlanie wyniku, czy np. czekać minutę aż się coś pojawi na wyświetlaczu.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 11:24 
    Użytkownik

A próbowaliście ze zmniejszeniem na maxa jasności oleda? Ja przy ciągłym wyświetlaniu przy minimalnej jasności nie zauważyłem niepokojących wypalenie i zmian na ekranie. Jasność zwiększam na moment obsługi urządzenia i po chwili znów na minimum. Przy czym nawet na minimum jasności ekran nadal jest doskonale czytelny.

PostNapisane: 14 lip 2015, o 11:33 
    Użytkownik

U mnie niestety musi być na 3/4 albo max z względu na oświetlenie zastane, przyciemniony jest zbyt mało czytelny. Tj. w sumie nie różni się wtedy za bardzo czytelnością z dobrej jakości LCD, więc skórka za wyprawkę.

Wiedziałem, że oledy nie są tak trwałe jak LCD, ale za to np. lepiej działają w niższych temperaturach. Ewentualnie są jeszcze wersje przemysłowe Oledów, ale ich jeszcze nie testowałem.

PostNapisane: 15 lip 2015, o 07:24 
    Użytkownik

Tak BTW czy gdzieś jest dostępna jakaś biblioteka do obsługi tych wyświetlaczy pod AVR-ami?
    Nie mam wielkich wymagań. Wystarczy mi prosty tryb tekstowy, bez polskich znaków.

PostNapisane: 15 lip 2015, o 07:49 
    Użytkownik

Pewnie ze jest. I to jeszcze pisana na żywca z pełnymi objaśnieniami co jak i dlaczego.
    http://mirekk36.blogspot.com/2014/08/wyswietlacz-oled-c-library-part-01a.html?m=1
    Lepsze to niż wklejanie biblioteki do swojego kodu nie wiedząc do końca co o jak.
    jest tryb tekstowy, obsługa grafiki i nawet polskie fonty.
    jak chcesz to tekst to szybko ci pójdzie z tymi poradnikami.

PostNapisane: 15 lip 2015, o 08:11 
    Użytkownik

Hmm... Nie neguję wartości edukacyjnej, jednak mam rozumieć, że na chwilę obecną jedyną opcją jest wpisanie tego kodu samodzielnie, w oparciu o treść tego tutoriala? Czy też dostępny jest kod źródłowy w ostatecznej postaci? Bo nigdzie nie widzę żadnego odnośnika.
    A co do samych filmów, to widziałem większość z nich. Staram się na bieżąco śledzić nowości pojawiające się na kanale pana Mirka. Z tym, że wtedy nie miałem możliwości, żeby jednocześnie wprowadzać kod w Atmel Studio...

Jeśli sytuacja wygląda w ten sposób, to pewnie dopiero przez weekend znajdę czas, żeby usiąść nad tymi poradnikami. Bo nie wątpię, że jest warto. :)

Widzę, że jest też coś takiego jak u8glib. Tyle tylko, że na pierwszy rzut oka biblioteka sprawia wrażenie mocno skomplikowanej (przez uniwersalność kodu, pisanego od razu z myślą o wielu platformach) a dokumentacja jest dość skromna...

PostNapisane: 15 lip 2015, o 08:20 
    Użytkownik

Na forum znajdziesz już w 70% wpisany kod, bez dodatkowych ficzerów

PostNapisane: 15 lip 2015, o 10:33 
    Moderator

Wiele osób nie rozumie niestety - że te poradniki na temat OLED nie są wcale tylko poradnikami jak zrobić konkretnie bibliotekę pod OLED ale w ogóle dają przede wszystkim pojęcie jak budować sobie tego typu biblioteki graficzne do DOWOLNEGO wyświetlacza graficznego i wiele osób w ten sposób już z nich skorzystało ....

a nie tak jak mają niektórzy - że .... aaaa nie oglądam tych poradników o OLED'ach bo mi potrzebna biblioteka do jakiegoś tam wyświetlacza np TC9543 .... no i człowiek się buja po internecie szukając różnych dziwnych kombajnów ug8lib'ów albo innych jeszcze

zamiast usiąść - zrozumieć i na podstawie poradników o OLEDACH trachnąć sobie samemu

PostNapisane: 15 lip 2015, o 12:15 
    Użytkownik

I zapewne właśnie w ten sposób to zrobię.
    Po prostu pytam na wszelki wypadek, żeby uniknąć sytuacji, w której miałoby się okazać, że wyważyłem już otwarte drzwi.

Strefa czasowa: UTC + 1