Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 14:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:18 
Użytkownik

Witam,
Wśród szpargałów garażowych znalazłem takie coś i pytanie czy może działać jako najzwyklejszy transformator? Tylko za nim wstawić mostek prostowniczy tak do 6A i jakieś elektrolity jak przy standardowym trafku? Szukałem jakiejś dokumentacji ale trochę ciężko.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:25 
Użytkownik

Może bo takim czymś zasilałem swego czasu wkrętarkę, która przy dużym oporze śruby potrafiła ciągnąć 10A ale żeby to w ogóle chciało zaskoczyć trzeba pobierać jakiś minimalny prąd odpowiedni dla tego transformatora. W przypadku tego zasilacza co ja używałem były to 3A. Poniżej układ dawał napięcie ale prądu żadnego.
Mój zasilacz miał 20-100W wg informacji na obudowie

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:27 
Użytkownik

Czyli generalnie do elektroniki to tak średnio się nadaje chyba, że do zasilania jakichś silników?

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

k_lukasik napisał(a):
Czyli generalnie do elektroniki to tak średnio się nadaje chyba, że do zasilania jakichś silników?

Generalnie to zgodnie z tabliczką znamionową posiada on zakres mocy od 10-60W więc powinieneś "pociągnąć" z niego minimum 0,9A

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:32 
Użytkownik

yhym dzięki za info w sumie to się nada na sterowanie jakimś krokowcem ;) dzięki za info

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:38 
Użytkownik

vaffanculo napisał(a):
Generalnie to zgodnie z tabliczką znamionową posiada on zakres mocy od 10-60W więc powinieneś "pociągnąć" z niego minimum 0,9A

I tu może pojawić się problem. Zależy jak bardzo chiński jest ten zasilacz. W moim przypadku napis głosił 20-100W 12V więc minimum powinno być 1.6A a jednak potrzebował minimum 3A żeby zastartować. Może po starcie można było pobierać te 1.6A tylko ale tego nigdy nie sprawdzałem.

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:39 
Użytkownik

To nie jest transformator, i ma niewiele wspólnego z transformatorem. Jako odbiornik polecam używać odbiorników o charakterze rezydencyjnym.

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:44 
Użytkownik

Ale kolega nie pytał się czy to jest transformator tylko czy można tego używać jako transformator. To tak jak pytanie czy bułkę można smarować tak samo jak chleb. Mimo, że bułka nie jest chlebem ma jednak coś wspólnego z chlebem. Tak samo jest w przypadku tego zasilacza.

Zasilacz LED lub halogeny. Coś jak a linku poniżej.
http://www.ebay.com/itm/1-Electronic-Tr ... 1e5fdcffef

Ostatnio edytowano 3 lut 2015, o 22:00 przez WoodPaker, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:53 
Użytkownik

To zasilacz do lamp halogenowych.

PostNapisane: 3 lut 2015, o 22:23 
Użytkownik

Napięcie na wyjściu tego urządzenia w niczym nie przypomina sinusoidy, wątpię aby było skonstruowane do obciążeń indukcyjnych. To urządzenie nadaje się do żarówek i halogenów. Osobiście oświetlenia LED też bym pod to nie podłączył.

PostNapisane: 3 lut 2015, o 22:26 
Użytkownik

Tomekk napisał(a):
. Osobiście oświetlenia LED też bym pod to nie podłączył.

Dlaczego? U mnie taśmy LEDowe na tym pięknie śmigają

PostNapisane: 4 lut 2015, o 07:19 
Użytkownik

Śmiga tylko nie wiadomo jak długo. Napięcie na wyjściu tego urządzenia jest napięciem przemiennym pewnie okresowym o wartości skutecznej 11,5 V i przebiegu napewno nie sinusoidalnym. Czym chcesz to napięcie wyprostować. Kiedyś trafił w moje ręce odtwarzacz DVD podłączony do takiego "cuda", w zasilaczu wszystkie kondensatory elektrolityczne były w strzępach.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 07:29 
Użytkownik

Podejrzewam że to sciemniacz do światła z ustawionym na sztywno konkretnym napięciem.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 09:21 
Użytkownik

Transformator elektroniczny z regulacją mocy stosowany do zasilania i regulacji jasności świecenia niskonapięciowych lamp halogenowych.
Osobiście nie zaryzykowałbym zasilania nim taśm ledowych bo jest to jak podcieranie d.... szkłem. Dedykowane zasilacze do taśm ledowych
są w tej chwili naprawdę tanie a przynajmniej tańsze od samych taśm. Wolę dać kilka złotych i mieć pewność. Kiedyś też było mi szkoda
wymienić zasilacz jak przechodziłem z halogenów na ledy i się to bardzo szybko zemściło, drogie wówczas żarówki ledowe z trzonkiem G4
poszły z dymem. Podłączenie tego jako zasilacz led będzie jak loteria a wiadomo jak jest z loteriami zdecydowana większość przegrywa ;-)

PostNapisane: 4 lut 2015, o 10:54 
Użytkownik

Tomekk napisał(a):
Śmiga tylko nie wiadomo jak długo.

Ech... Nie czytacie obywatelu, nie czytacie. Przeca nawet dałem link, że to jest coś podobnego do zasilaczy LED. Podałem nawet informacje, że jest to albo do LED albo do halogenów. Ja używam takiego do LED i wierz mi,że śmiga jak należy już 3-ci albo 4-ty rok.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 11:33 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Ja używam takiego do LED i wierz mi,że śmiga jak należy już 3-ci albo 4-ty rok.

A co jeśli kolega podepnie swoją taśmę o innych parametrach lub krótszy odcinek i pójdzie mu z dymem?

PostNapisane: 4 lut 2015, o 11:41 
Użytkownik

Kolego WoodPaker na obudowie twojego przetwornika AC/AC widać napis "Converter NV-Halogenlampen" dopiero w opisie jest napisane "Good for NV-Halogenlampen, LED lamp". Pierwsze słyszę aby ledy podłączać pod przebieg przemienny (~11,5V), można ale to naprawdę nie wskazane.

Poza tym pytanie było "czy może działać jako najzwyklejszy transformator " odpowiedz brzmi NIE.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 11:51 
Użytkownik

Nie będę się kłócić bo nie ma sensu ale gwoli wyjaśnienia.
1) To był przykładowy link, a nie dokładnie to co ja mam.
2) Z powodzeniem używałem takiego zasilacza jako zasilacza do wkrętarki (oczywiście po wyprostowaniu i nie tego samego co używam do LEDów).

Wszystko zależy do czego nasz kolega chciałby użyć tego zasilacza. Aczkolwiek najlepiej do zasilania halogenów bo do tego został stworzony.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 12:06 
Użytkownik

Spróbuj zrobić regulacje PWM na takim zasilaniu, albo zasilacz dwupołówkowy. Życze powodzenia.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 12:19 
Użytkownik

Nie no. Tego się nie da użyć do takich celów co zresztą zostało wyjaśnione już w wątku :). Ale do zasilania żarówek, silników wiertarek, wkrętarek czy jakichś części mechanicznych nie wymagających konkretnego przebiegu się nada. Do bardziej zaawansowanych rzeczy lepiej kupić zasilacz dedykowany. Do zasilania elektroniki nie nadaje się nic,a nic. No chyba, że przed układem będzie układ prostująco-wygładzająco-stabilizujący, który pewnie w przypadku chińskich zasilaczy musiałby mieć powierzchnie zajmowaną przez komputer odra :D

PostNapisane: 4 lut 2015, o 12:28 
Użytkownik

A czym Chcesz wyprostować ten przebieg w celu zasilania wkrętarki, bo chyba nie mostkiem Graetza.

To ustrojstwo nadaje się tylko do obciążenia rezystancyjnego. Wymyślone zostało by zastąpić drogie, dobre transformatory toroidalne. Zaletami tego urządzenia jest cena, i rozmiar i to wszystko.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 14:20 

Tomekk napisał(a):
A czym Chcesz wyprostować ten przebieg w celu zasilania wkrętarki, bo chyba nie mostkiem Graetza.
Bo dlaczego nie? ;>

PostNapisane: 4 lut 2015, o 14:44 
Użytkownik

A co wyjdzie z przebiegu przemiennego nie sinusoidalnego wyprostowanego mostkiem Graetza. Poza tym ten układ nie jest przystosowany do obciążenia indukcyjnego. Gdy sterujemy przekaźnikiem za pomocą tranzystora zabezpieczamy tranzystor diodom. u=-Ldi/dt

PostNapisane: 4 lut 2015, o 14:59 

Upraszczając sprawę wyjdzie "moduł" z tego przebiegu - a co niby ma wyjść innego? Obciążenie rezystancyjne ok zgadzam się... dobrze że już nie "rezydencyjne" jak napisałeś wcześniej ;) Pytanie - jaki charakter (z punktu widzenia tej przetwornicy) będzie miał mostek 4D obciążony rezystancją?

Tomekk napisał(a):
zabezpieczamy tranzystor diodom
Albo diodą... co kto woli ;P Tylko co to ma wspólnego z tym przypadkiem? Skąd tu nagle ma się wziąć duże di/dt?

PostNapisane: 4 lut 2015, o 15:37 
Użytkownik

Ów „moduł” będzie miał idealny przebieg do zasilania silnika wkrętarki. A zabezpieczenia kluczy półprzewodnikowych które znajdują się w tym przetworniku o niesamowitych parametrach idealnie poradzą sobie z indukcyjnym obciążeniem zasilanym tym wspaniałym idealnie stałym przebiegiem.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 15:51 

Tomekk napisał(a):
wspaniałym idealnie stałym przebiegiem.
Takim jak z prostowanego sinusa? Czy ja coś pisałem o wkrętarkach ;P Prąd rozładowania energii z indukcyjności (dajmy na to wkrętarki) nie zamknie się czasem przez diody prostownika za przetwornicą?

PostNapisane: 4 lut 2015, o 15:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tomekk napisał(a):
Ów „moduł” będzie miał idealny przebieg do zasilania silnika wkrętarki. A zabezpieczenia kluczy półprzewodnikowych które znajdują się w tym przetworniku o niesamowitych parametrach idealnie poradzą sobie z indukcyjnym obciążeniem zasilanym tym wspaniałym idealnie stałym przebiegiem.

Kolego, nie spinaj się tak. To jak ktoś używa tej przetwornicy to jego sprawa. Najwyżej jemu szpilki tranzystory poprzebijają, nie Tobie. To samo tyczy się tego czy napięcie z tej przetwornicy można prostować. Pewnie ze można. Jak się je kondkiem wygładzi to co za problem żeby taśmę led tym zasilić? Normalnie wrzucasz na to urządzenie jakby Cie jakoś skrzywdziło. Wszystko zależy co z tym sprzętem chcesz robić. Ja nie wiem czemu tak wszyscy wrzucają na te przetwornice. Technika idzie do przodu, czas się z tym pogodzić.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:13 
Użytkownik

Nie mam nic do przetworników AC/AC AC/DC itp. tylko tego sprzętu trzeba używać zgodnie ze specyfikacją producenta, a nie pisać, że przetwornik do żarówek halogenowych nadaje się do diod LED albo do wkrętarki. Może i się nada ale po przerobieniu.

Koniec już się więcej nie odzywam dziękuje i przepraszam.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 19:33 
Użytkownik

A kto powiedział, że ja zasilam z tej przetwornicy LEDy bezpośrednio czy wkrętarkę bezpośrednio bez żadnych wygładzeń? Raczej każdy wie ( z naciskiem na raczej), że wkrętarki nie da się wprost zasilać prądem zmiennym. Ech... Nie czytacie obywatelu, nie czytacie :)
Chciałbym zauważyć, że zwykły transformator też się nie nadaje do zasilania wkrętarek czy ładowania baterii, a jednak ludzie używają transformatorów do ładowania baterii, akumulatorów (które też są na swój sposób bateriami) bo dokładają do nich odpowiednie peryferia umożliwiające to. Także jak najbardziej tego czegoś o czym mowa w wątku można używać do w/w rzeczy. Ba, jakby ktoś się uwziął to nawet może spróbować teściowej masaż pięt tym zrobić.
Tak naprawdę w wielu przypadkach co do wykorzystania czegokolwiek (w tym tego zasilacza) ogranicza nas tylko wyobraźnia i brak pieniędzy

Właśnie z tego forum nauczyłem się jak i co zrobić żeby móc używać takiego zasilacza do wkrętarki. I wiecie co? Dało radę. Dziękuję Mirku za forum, dziękuję Panie Jaglarz za pokazanie forum. Dziękuję forumowicze za pomoc.

Koniec pieklenia się. Czas na piknik!

PostNapisane: 5 lut 2015, o 07:01 
Użytkownik

Kolego WoodPaker miałem się nie odzywać ale pozwolę sobie na ostatnią ripostę.

1)Wcale nie jestem pewien że uniwersalny silnik prądu stałego nie można zasilać prądem przemiennym. Powiem więcej można i będzie działał.
2)W przypadku obciążenia powyższej przetwornicy ~15,5V 5A obciążeniem RL chodzi mi tylko o u(t)=-Ldi(t)/dt (te tranzystory na dłuższą metę tego nie wytrzymają) .
3)Chętnie zobaczę dobry schemat stabilizowanego zasilacza impulsowego 12V DC 5A wykonanego z tej przetwornicy wszak koszt tylko 6$.
Piszę to tylko dlatego żeby nikt nie pomyślał że za 6$ można kupić tak wszechstronne urządzenie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1