Tomekk napisał(a):
Kolego WoodPaker miałem się nie odzywać ale pozwolę sobie na ostatnią ripostę.
1)Wcale nie jestem pewien że uniwersalny silnik prądu stałego nie można zasilać prądem przemiennym. Powiem więcej można i będzie działał.
2)W przypadku obciążenia powyższej przetwornicy ~15,5V 5A obciążeniem RL chodzi mi tylko o u(t)=-Ldi(t)/dt (te tranzystory na dłuższą metę tego nie wytrzymają) .
3)Chętnie zobaczę dobry schemat stabilizowanego zasilacza impulsowego 12V DC 5A wykonanego z tej przetwornicy wszak koszt tylko 6$.
Piszę to tylko dlatego żeby nikt nie pomyślał że za 6$ można kupić tak wszechstronne urządzenie.
1) Ja nie mówię, że zwykłego silnika nie da się uruchomić prądem zmiennym ale bez rozbierania wkrętarki podłączony prąd zmienny do wyjść zasilania nie uruchomi wkrętarki. Wiem bo sprawdzałem. Więc nie ma mowy o podłączaniu silnika, a o podłączaniu wkrętarki, która jest układem bardziej złożonym niż tylko silnik
2) Jakie tranzystory?
3) Tu Ci nie pomogę bo nie wiem jaki schemat jest dobry
I zgadzam się jak najbardziej, że powyższa przetwornica nie jest tworem uniwersalnym i jednak mimo wszystko transformator [nawet najzwyklejszy o wydajności 1% (taki żarcik dla wszystkich nierozumiejących ironii)] jest lepszy