Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 maja 2026, o 01:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 gru 2014, o 21:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hej Koledzy i Koleżanki :)

Piszę sobie z nudów sterownik obrotów wentylatorka od CPU i chciałem sobie skonfigurować timer0 by mi tykał co jedną mikosekundę. Potrzebne mi to będzie do całkowania bo chcę regulator PID tam zaimplementować. Napisałem taką inicjalizację, no banał po prostu:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

No i niestety nie wchodzi mi w to przerwanie... Używam jeszcze TIMER1 do tego by tykał co 10us, on służy mi do pomiaru prędkości i przerwania od INT0 też używam. Oba przerwania się wykonują. Tak wyglądają obsługi przerwań.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Co może być nie tak bo zgłupiałem już..

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 gru 2014, o 22:08 
Użytkownik

Z tego co pokazałeś w kodzie inicjalizacja oraz samo przerwanie wygląda ok. Poza tym ciężko powiedzieć co może być nie tak :(

PostNapisane: 6 gru 2014, o 22:17 
Użytkownik

Inicjalizacja Timera 0 wydaje się być okay, adres jego przerwania również. Przydałaby się informacja na temat taktowania uC :P Zakładając wewnętrzne 8 MHz, Timer0 wykonuje przerwanie z częstotliwością 8 000 000 / 2 / (15+1) = 250 000 Hz. Z obecnym preskalerem musiałbyś taktować uC z częstotliwością 1000 Hz * 2 * (15+1) = 32 000 Hz. Możliwe, że przerwanie Timera 0 wywołuję się za szybko :P

PostNapisane: 6 gru 2014, o 22:41 
Użytkownik

Siemka.
sei() masz?

PostNapisane: 6 gru 2014, o 22:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przerwanie ustawiłem tak by tykało co 1us (uzywałem mkavrcalculatora i narzędzia AVR TIMER KALKULATOR, ustawiając pożądane us na 1) Procek taktuje z kwarca 16MHz. Czy ustawienie przerwania by wykonywało się co 1us to za szybko? Chodzi o to że wstawiłem w obsługę przerwania zapalenie LED'a na PC7 i LED nie chce zaświecić tak jakby to przerwanie się nie wykonywało w ogóle. Timer1 ustawiłem by tykał co 10us i działa normalnie. TIMER0 dla testów przestawiłem na 15us i też lipa... Nie wiem co jest grane.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Cytuj:
sei() masz?

Pewnie, napisałem że inne przerwania się normalnie wykonują. Używam timera2 do PWM, timera1 by tykał co 10us, używam przerwania od INT0 i wszystko gra, tylko to jedno nieszczęsne przerwanie się nie chce wykonać.

PostNapisane: 6 gru 2014, o 23:13 
Użytkownik

Cześć, w książce którą posiadam "Mikrokontrolery dla początkujących" Piotra Góreckiego ( o Bascomie ;() piszę, że wykonanie typowego rozkazu w asemblerze trwa około 0,25 us dla kwarcu 4Mhz więc dla 16Mhz 0,25/4=0,0625us więc w 1us/0,0625us = 16 rozkazów zakładając, że są one w asemblerze, więc wydaję mi się, że co 1us to trochę za szybko, chociaż led powinien się zapalić :roll: .

PostNapisane: 6 gru 2014, o 23:24 
Użytkownik

Kolega Gelten ma rację.

Ostatnio edytowano 6 gru 2014, o 23:28 przez no atnel no fun, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 gru 2014, o 23:26 
Użytkownik

Przepraszam za wyżej, przeczytałem milisekundy, a mają być mikrosekundy. Przepraszam też za wzór, jest dla częstotliwości pinu przy Toogle :P W takim wypadku masz poprawne obliczenia. Jednakże zauważ, że wchodzisz w to przerwanie co 16 taktów zegara.

Dodano:
Kolego no atnel no fun, dobrze jest ustawiony bit w TIMSK i adres przerwania. Przerwanie jest od OCIE0: Timer/Counter0 Output Compare Match Interrupt Enable, czyli TIMER0_COMP_vect - Timer/Counter0 Compare Match.

Dodano2:
Takie może głupie pytanie: wywołujesz funkcje inicjalizacja_timer0_1us() w kodzie?:P

PostNapisane: 6 gru 2014, o 23:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No wywołuje ta funkcje zaraz na początku int main(void), później inicjaluzuje jeszcze kilka rzeczy daje 10 milisekundowego delaya i wchodzę w pętle główną. narazie w tym przerwaniu mam tylko zapalenie leda. Działam na zestawie ATB. Ten led jest wygaszony też w main. No nic, musze pomyśleć co może być nie tak... Jakis konflikt przerwań czy co?

PostNapisane: 7 gru 2014, o 00:06 
Użytkownik

Mógłbyś udostępnić troszkę więcej kodu? Inicjalizacja jest dobra, przerwanie również. Bez reszty kodu ciężko będzie coś doradzić:P I takie pytanie, jaki zakres wartości ma zmienna mikrosekundy? Wykonujesz instrukcję kiedy jest ona równa 0?

PostNapisane: 7 gru 2014, o 00:07 
Użytkownik

Tak tylko pytam, stosujesz volatile dla tych zmiennych w przerwaniach?

PostNapisane: 7 gru 2014, o 00:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Gelten napisał(a):
Mógłbyś udostępnić troszkę więcej kodu? Inicjalizacja jest dobra, przerwanie również. Bez reszty kodu ciężko będzie coś doradzić:P I takie pytanie, jaki zakres wartości ma zmienna mikrosekundy? Wykonujesz instrukcję kiedy jest ona równa 0?

To jest uint64_t, myślałem juz ze moze to to ze jest zbyt wielka ale po usunięciu jej z przerwania i zostawieniu samego leda nic się nie zmieniło.

Co do volatile, to nie zastosowałem. Wszystko działa bez tego bo w pętli głównej tylko odczytuje te zmienne z przerwań.

PostNapisane: 7 gru 2014, o 00:25 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Co do volatile, to nie zastosowałem. Wszystko działa bez tego bo w pętli głównej tylko odczytuje te zmienne z przerwań.

Może warto spróbować zastosować?

Tu masz coś na temat volatile

[ moderowano - mirekk36 ]
http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/test.html

PostNapisane: 7 gru 2014, o 12:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kurnachatka napisał(a):
oże warto spróbować zastosować?

Tu masz coś na temat volatile

[ moderowano - mirekk36 ]
http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/test.html

pewnie, dzięki za link :) ale niestety to nie pomogło... Nie mam pojęcia co może być nie tak z tym TIMER'em...

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Usunąłem inicjalizacje TIMER'a 1 w trybie CTC i przerwanie od TIMER'a 0 w trybie CTC się odpala... Czy to znaczy że w trybie CTC może być tylko jeden timer?

PostNapisane: 7 gru 2014, o 13:15 
Użytkownik

Pokaż tą inicjalizację Timera 1. Wywołujesz ją przed inicjalizacją Timera 0 czy po?

PostNapisane: 7 gru 2014, o 13:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wrzucam cały kod, narazie jest w trakcie budowy ale myślę że jest w miarę czytelny:

main.c

język c

funkcje.h

język c

i funkcje.c

język c

;)

PostNapisane: 7 gru 2014, o 14:18 
Użytkownik

Myślałem, że po ujrzeniu całego kodu coś rzuci mi się w oczy. Niestety myliłem się ;/ Mam nadzieję, że ktoś Ci jednak pomoże :P

PostNapisane: 7 gru 2014, o 14:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Widocznie dwa timery w trybie CTC się jakoś konfliktują czy coś... Nie mam pojęcia o co chodzi.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Próbowałem zmienić preskaler dla timera0 na 8 ale to też nie pomogło.

PostNapisane: 7 gru 2014, o 14:49 
Użytkownik

hmm zajrzyj na strone 82 noty katalogowej od atmegi 32. chodzi mi o rejestr SFIOR. poczytaj, testuj może coś się wyklaruje :)

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

ja dojrzałem tyle, że preskaler timera0 oraz timera1 jest współdzielony. moze tutaj tkwi problem ?

PostNapisane: 7 gru 2014, o 16:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nondzu napisał(a):
ja dojrzałem tyle, że preskaler timera0 oraz timera1 jest współdzielony. moze tutaj tkwi problem ?

No zauważyłem, dlatego dla obu ustawiłem taki sam tj. 1...

Miałbym prośbę dla kogoś z forum żeby przetestował u siebie na swojej ATmedze32 czy to mu zadziała? Bo fakt, mogę sobie i bez tego timer'a poradzić w sumie albo spróbowac go dać w tryb normal ale nie na tym rzecz polega..

PostNapisane: 7 gru 2014, o 17:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zauważyłem że gdy w TIMSK odblokowane są oba przerwania to wykonuje się to od TIMER1, gdy jest włączone tylko od TIMER0 to włazi mi w przerwanie... Cóż. Spróbuje dać go w tryb normal.

PostNapisane: 7 gru 2014, o 17:44 
Użytkownik

Przetestowałem program i u mnie też nie działało przerwanie od timera0.

Ale wystarczyło że z przerwania od Timera1 wywaliłem to
język c

albo zmniejszyłem częstotliwość występowania tego przerwania (poprzez zwiększenie preskalera) i już przerwanie od Timera0 zaczęło działać.

Wydaje mi się że to przerwanie wykonuje się zbyt długo z powodu działania na liczbach uint32_t i uint64_t.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 gru 2014, o 17:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Przetestowałem program i u mnie też nie działało przerwanie od timera0.

Ale wystarczyło że z przerwania od Timera1 wywaliłem to
język c
if(ilosc_tykniec > 0xFFFFFFFFFFFFFFFE) ilosc_tykniec = 0;
GeSHi

albo zmniejszyłem częstotliwość występowania tego przerwania (poprzez zwiększenie preskalera) i już przerwanie od Timera0 zaczęło działać.

Wydaje mi się że to przerwanie wykonuje się zbyt długo z powodu działania na liczbach uint32_t i uint64_t.

Dzięki, wszystko teraz działa... swoją drogą nie pomyślałbym że to może być przyczyną.. Cóż, przecież uczymy się najlepiej na własnych błędach :) dzięki Ci bardzo :)

PostNapisane: 7 gru 2014, o 18:33 
Użytkownik

W tego typu problemach warto zajrzeć do pliku *.lss by zobaczyć jak wygląda obsługa przerwania w asemblerze i jak długo trwa. Przy odrobinie chęci można policzyć ile cykli będzie trwało przerwanie. I wcale nie trzeba być ekspertem asemblera.

Aby łatwiej było się odnaleźć w pliku lss warto włączyć opcję Standard debugging info albo Extra debugging info w Project Properties -> C\C++ Build -> Settings ->zakładka Tool Settings -> Avr Compiler -> Debugging.

PostNapisane: 7 gru 2014, o 18:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
W tego typu problemach warto zajrzeć do pliku *.lss by zobaczyć jak wygląda obsługa przerwania w asemblerze i jak długo trwa. Przy odrobinie chęci można policzyć ile cykli będzie trwało przerwanie. I wcale nie trzeba być ekspertem asemblera.

Aby łatwiej było się odnaleźć w pliku lss warto włączyć opcję Standard debugging info albo Extra debugging info w Project Properties -> C\C++ Build -> Settings ->zakładka Tool Settings -> Avr Compiler -> Debugging.

Zaglądałem do tego pliku, ale tak jak mówisz, nie za bardzo się tam mogłem odnaleźć. Teraz zoptymalizowałem trochę kod i jest o wiele lepiej. Nie pracowałem jeszcze na tak dużych zmiennych ale teraz będę miał nauczkę żeby ich nie pchać do przerwań.

Strefa czasowa: UTC + 1