RafPe napisał(a):
A ja jako poczatkujacy

zapytam czy nie powinnismy uzyc wskaznikow w tej funkcji ?
Raczej nie jest to w tym przypadku dobrym pomysłem, chociaż wszystko oczywiście zależy od implementacji i konkretnych wymagań. Tutaj wymogiem była "wiedza" o numerze czujnika i wartości jego pól.
W przypadku wskaźników również jest to wykonalne, ale ciężko byłoby poznać numer czujnika. Najprostszym sposobem byłoby zastosowanie pola w strukturze które zawierałoby w właśnie taki numer (na wzór indeksu tablicy), jednak dla niewielkiej ilości czujników nie posiadających jakiś złożonych kilku-bajtowych identyfikatorów po prostu może to nie mieć sensu. Inny sposób jaki mi przychodzi do głowy to wyliczanie offsetu względem jakiegoś czujnika bazowego (powiedzmy zerowego), ale i w tym przypadku rodzi się problem gdyż kompilator może zarezerwować nieciągły obszar pamięci mimo sekwencyjnie zadeklarowanych zmiennych...
Można co prawda używać atrybutu "aligned" i sekcji programu definiowanych przez użytkownika, ale to raczej "strzał z armaty do wróbla"

Edit:
jacekk232 napisał(a):
...
I ciało funkcji wyslij_temp
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Widzę, że właśnie Kolega użył sposobu z wewnętrznym numerem czujnika. Tak jak pisałem sposób dobry, ale dający lepsze rezultaty w przypadku pobierania identyfikatorów czujników (np. adres czujnika na magistrali 1-wire).
Można by się pokusić również o odrzucenie instrukcji warunkowej, która dodatkowo ogranicza ilość możliwych do zainstalowania czujników (bez jej modyfikacji), a w zamian za to od razu wyświetlić numer:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.