matiwegr napisał(a):
Nie wklejam funkcji, ale one są "żywcem wzięte" z książki.
Funkcje żywcem wzięte z książki nie zadziałają z tą pamięcią

i nie dlatego że mają jakiś błąd .... Tylko dlatego że to jest inna pamięć niż tam opisywałem i co ważne! Pisałem w książce , mówię w wielu poradnikach przy okazji I2C ... że to nie jest tak - że jak ktoś ma "JAKĄŚ" bibliotekę I2C to ona zadziała mu ze WSZYSTKIM

no bez sensu panowie ...
Pisze to jak byk w książce trzeba doczytać. Co więcej ... po to właśnie w książce pokazuję, że np CAAAAAŁKIEM inaczej "gada" się po I2C z układem RTC PCF8583 i caaaaaaałkiem inaczej z pamięcią 24c04.
idąc dalej ... nie myśl że z innym RTC będzie można użyć tej samej biblioteki wprost albo z całkiem inną pamięcią - powtórzę to jeszcze raz tutaj ...
Tzn podstawowych funkcji tej biblioteki TAK, typu: i2c_start(), i2c_stop(), i2c_send_byte(), i2c_get_byte() ... tak ... ale już za pomocą nich trzeba się dostosować wg PDF'a swojego scalaka czyli inaczej mówiąc nieco przerobić te nadrzędne funkcje
i2c_read_buf() oraz i2c_write_buf()
w przypadku twojej pamięci akurat z tego co pamiętam trzeba CAŁKIEM inaczej podać adres do zapisu/odczytu tzn trzeba go wysłać i to chyba aż DWA bajty...
Po prostu PWD teraz w łapki .... dobrze poczytać w książce jak się to robi, bo na podstawie tych dwóch przykładów dalej już samemu można do KAŻDEGO scalaka dorobić sobie własne zmiany
www.youtube.com/mirekk36 ]