Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lip 2026, o 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2016, o 13:37 
Użytkownik

Witam.

Pytanie tak jak w temacie. Postawiłem sobie to pytanie kiedy głowiłem się całkiem sporo czasu nad tym, czemu gdy wystawiam jedynki na wyjściu całego portu C tylko niektóre diody się palą. W dokumentacji znalazłem informację że ma to jakiś związek z działaniem interfejsu JTAG (mainowicie piny PC5 (TDI) PC4 (TDO) PC3 (TMS) PC2 (TCK) nie są domyślnie dostępne dla użytkownika). Z początku myślałem że może mam uszkodzony mikrokontroler. Z drugiej strony to dziwne, bo na tych pinach panuje napięcie około 4 V (prócz TDO - 1,2 V) więc podpięta dioda anodą przez rezystor do wyżej wymienionych pinów powinna się palić a się nie pali... Jak to wyjaśnić? Rejestr wszystkich pinów jest ustawiony na wyjściowy, więc powinno działać skoro napięcie na tych pinach jest takie jak na pozostałych działających z diodą pinach...

Wszystkie piny na pozostałych portach działają prócz jednego pinu PD7(OC2). W dokumentacji nie znalazłem żadnej informacji jakoby ten pin był używany przez jakiś interfejs. I moje pytanie dodatkowe brzmi czy jednak mój mikrokontroler może być w jakiś sposób uszkodzony czy o czymś nie wiem odnośnie tego pinu? Oraz jak uzyskać pełną funkcjonalność nad portem C?

Dzięki za pomoc:)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 2 lis 2016, o 13:59 przez panjakub94, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2016, o 13:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Oraz jak uzyskać pełną funkcjonalność nad portem C?
Należy w tym przypadku wyłączyć JTAG za pomocą odpowiednio skonfigurowanych Fuse bitów.

Po za tym, nie napisałeś, co to za mikrokontroler, źle wstawiłeś ten "kod", nie wiemy też nic o tym jak podłączasz diody? Czy to jakiś zestaw uruchomieniowy, czy może złożyłeś to sam na płytce stykowej.

I raczej na pewno nie trafił Ci się uszkodzony mikrokontroler.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 13:58 
Użytkownik

Mikrokontroler ATmega32A

Pisałem: dioda podłączona anodą do pinu przez rezystor 500 om. a katoda do gnd, czyli steruję dioda poprzez jedynkę logiczną, jak pokazuje kod. Dioda wpiałem w płytkę stykową.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 14:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wylacz JTAGa i nie marudź :)

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 2 lis 2016, o 14:23 
Moderator

a ja polecę książkę

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

bo bez niej jak widzę bardzo ciężko

PostNapisane: 2 lis 2016, o 15:11 
Użytkownik

No ale nikt mi nie odpowiedział co z tym pinem portu D (PD7) :(

PostNapisane: 2 lis 2016, o 15:15 
Użytkownik

Możesz zrobić kilka fotek twojej płytki stykowej? Coś masz źle podłączone.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 15:38 
Użytkownik

Witam
Takie akademickie pytania, ale:
panjakub94 napisał(a):
... na tych pinach panuje napięcie około 4 V (prócz TDO - 1,2 V) więc podpięta dioda anodą przez rezystor do wyżej wymienionych pinów powinna się palić a się nie pali... Jak to wyjaśnić?

Nie wiem co jest na wyjściu, ale wystarczy że jest rezystancja zbyt duża aby "uciągnąć" LED'a

panjakub94 napisał(a):
...Wszystkie piny na pozostałych portach działają prócz jednego pinu PD7(OC2).

Jeśli prawidłowo inicjujesz porty, to w prosty sposób sprawdzisz PD7: zamień z LED'ami np. z PD6;

panjakub94 napisał(a):
...jak pokazuje kod.

dobre :P

Pozdr.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 16:08 
Użytkownik

Obrazek

Obrazek
No jak widać... Pin PD7 nie działa a PD6 już tak. Cały port D wysterowany na "jedynki", rejestr wyjściowy.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 16:25 
Użytkownik

Witam
...a próbowałeś podmienić?
Odłącz obydwa przewody "LED'owe" od uC a nast. białym dotknij do PD7.
Jeśli nie zaświeci, to do końcówki białego włóż kawałek drutu ( tak aby zamiast samiczki mieć szpilkę) i dotknij bezpośrednio do nogi PD7 - tylko czegoś nie upal.

Pozdr.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 17:02 
Użytkownik

Próbowałem różnych kabli, brałem różne diody i próbowałem sterować diodą przez niski potencial... Ciągle to samo. Diagnoza jest jasna: Pin jest uwalony. Chciałem sie tylko dowiedziec czy może tak jak w przypadku portu C niektóre piny obsługują jakiś interfejs jak JTAG. W dokumentacji nic nie znalazłem aby PD7 obslugiwal jakiś interfejs a i wy nic nie mówicie, wiec pin jest uszkodzony.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 17:07 
Użytkownik

A zmierz z ciekawości miernikiem rezystancje do vcc oraz do gnd (obie polaryzacje) i porównaj do innych pinów. Pomiary bez podłączonego zasilania.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lis 2016, o 18:07 
Użytkownik

I sprawdź, czy masz przejście pomiędzy wyprowadzeniem a nogą procka.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 21:14 
Użytkownik

Zmierzyłem tą rezystancję i okazuje się że jakaś jest. Na innych pinach nie ma odczytu żadnej rezystancji. Wziąłem mocne szkło powiększające i okazało się że faktycznie jest zwarcie tego pinu z linią masy na płytce na której mam wlutowane peryferia mikroporcesora... Sprawdziłem "pikaczem" w mierniku i to potwierdził. Dzięki jeszcze raz za pomoc, nie wpadłem na to w ogóle zwłaszcza że, jak mówię, wziąłem szkło powiększające bo normalnie nic nie widać gołym okiem. Jak usunę zwarcie, to powinno działać:)

PostNapisane: 2 lis 2016, o 22:16 
Użytkownik

No to super, ale rezystancja z reguly jest zawsze jakaś :) chodzi o to w tym teście, żeby porownac jak się ona ma do pozostałych pinów. Można też w ten sposób wykluczyć/potwierdzić część uszkodzeń pinów.

PostNapisane: 2 lis 2016, o 23:34 
Moderator

panjakub94 napisał(a):
Dzięki jeszcze raz za pomoc, nie wpadłem na to w ogóle zwłaszcza że, jak mówię, wziąłem szkło powiększające bo normalnie nic nie widać gołym okiem. Jak usunę zwarcie, to powinno działać:)

Widzisz pan, szkło powiększające to używają np okuliści, zegarmistrzowie itd

Zaś elektronicy używają mierników ... i musisz to zapamiętać dobrze - wtedy będziesz tracił o wiele mniej czasu

PostNapisane: 2 lis 2016, o 23:55 
Użytkownik

Witam
panjakub94 napisał(a):
Zmierzyłem tą rezystancję i okazuje się że jakaś jest.

Dobrze, że namierzyłeś to przywieranie. Nie chcę pouczać, ale dobrą praktyką ( przynajmniej ja tak robię ) jest przed przylutowaniem/włożeniem w podstawki elementów obmierzyć ścieżki sąsiadujące ze sobą, oraz poszcz. piny względem Vcc i GND.
Można zaoszczędzić dużo czasu; zaś nieobmierzenie skutkuje wyciąganiem błędnych wniosków: płytka OK - procesor pagib ;) .

Pozdr.

PostNapisane: 3 lis 2016, o 00:10 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Widzisz pan, szkło powiększające to używają np okuliści, zegarmistrzowie itd
Zaś elektronicy używają mierników ...

Ojjj, nie zawsze, pamiętam jak pracując w serwisie komputerowym mieliśmy klienta który przywoził kompa do serwisu 4 razy, twierdząc że komp nie działa(u nas działał za każdym razem). Pół dnia z lupą i wyszedł na jaw problem - uszkodzona ścieżka na płycie w okolicach toru zasilania która po wibracjach podczas transportu zaczynała łączyć albo rozłączać jak klient wiózł maszynkę do domu.

A odnośnie tematu, to zastanawiam się czemu procek nie poszedł z dymem po zwarciu do masy, czyżby atmega miała aż tak dobre zabezpieczenia?

PostNapisane: 3 lis 2016, o 10:50 
Moderator

Harry napisał(a):
czyżby atmega miała aż tak dobre zabezpieczenia?

W środku jest mosfet ze sporym RDSON co powoduje, że przez "jakiś czas" to potrafi wytrzymać i z ogniem nie idzie ... ale nikt ... szczególnie producent nie gwarantuje tego "jakiegoś czasu"

Strefa czasowa: UTC + 1