Witam!
Przymierzam się do zbudowania nowego urządzenia i chciałbym w nim zastosować dwie Atmegi (prawdopodobnie jedna to A8 a druga A32). Chciałbym stworzyć komunikację między nimi, odległość to ok 2-3 metry. Warunki pracy: "samochodowe" - jest alternator tak więc i zakłócenia będą. Prędkość komunikacji nie ma aż tak dużego znaczenia - może być wolno. Ma to działać na zasadzie: pierwszy Mk wysyła "1" to drugi zapala diodę, jeśli przy drugim Mk naciśniemy switcha to on wyśle do pierwszego, że taka sytuacja (Sw był wciśnięty) miała miejsce i ten pierwszy Mk wyśle "0" do drugiego aby zgasił diodę. Tak to mniej więcej miałoby wyglądać, prościzna hehe

Niestety w temacie połączenia dwóch mikrokontrolerów jestem...zielony :/
No to teraz się zacznie

Kilka pytań:
1. UART ma możliwość pracy na niewielką odległość (1m?). Chodzi mi o bezpośrednie podłączenie dwóch procków (TX1-RX2 TX2-RX1). Czy aby zwiększyć jego zasięg trzeba dać MAX232? Dobrze kombinuje?

On wtedy stanie się takim "wzmacniaczem" sygnału? (coś jak tranzystor podłączony do diody IR? - może to złe porównanie ale mam nadzieje, że jakoś mnie zrozmiecie...)
2. Jak powinna wyglądać komunikacja tych dwóch procesorów? Czy ktoś miałby przykładowy kod w C jak powinna wyglądać lub podać linka do jakiegoś tematu gdzie jest coś podobnego opisane? Szukałem ale nie znalazłem, większość jest jak podłączyć At do PC. Nie chcę gotowca ale coś co pomogłoby mi stworzyć własny program na komunikacje w dwie strony. Mam bibliotekę MKUART Pana Mirka z pierwszej książki i komunikacja z PC mi działa ale nie wiem jak to zrobić aby wykorzystać ją do komunikacji z dwiema Atmegami. Ehh.. chyba masło maślane mi wyszło

Możliwe, że mnie wyśmiejecie za ten temat ale trudno. Dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki!
Pozdrawiam!