Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 02:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sty 2017, o 22:25 
Moderator

Po pierwsze to proszę się zapoznać z instrukcją na forum jak się wstawia kody źródłowe na forum
topic7402.html

i proszę edytować swój post i poprawić ...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

fifi_22 napisał(a):
Zainstalwałem bibliteke do RC5 i nic nie działa.

W 99% takich postów ZAWSZE jest to samo ... ktoś nie prawidłowego pilota RC5 i liczy na to, że to zadziała

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

fifi_22 napisał(a):
Tak jak w nocie, na oscyloskopie widze ramkę

A jesteś tego pewien że to ramka RC5 ? pomyśl o tym

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2017, o 02:31 
Użytkownik

Jeśli dobrze pamiętam to w bibliotece ustawiony adres płyta jest na 0. Może twój pilot ma inny adres i tu tkwi problem

PostNapisane: 14 sty 2017, o 10:25 
Moderator

fifi_22 napisał(a):
Ale wracając do rzeczy, gdzie jest ten adres = 0, w którym miejscu można go zmienić, co jeżeli nie znam adresu mojego pilota?

Pomijam już fakt, że w książce piszę kiedy najczęściej pilot ma adres = 0 i że jeśli byłby to pilot RC5 to nie ma ŻADNEJ różnicy czy twój pilot ma adres 0 czy inny jeśi chodzi o kod w książce, ale no sorki, porażające troszkę jest to, że ty wprost piszesz nie wiesz jakiego masz pilota - a oczekujesz że biblioteka będzie działać ... Czy uważasz, że wszystkie piloty na całym świecie działają TAK samo, wg jednego standardu ? Proszę przeczytaj cały rozdział o tym rc5 w Bluebooku najpierw ok? zobaczysz że dowiesz się wielu ciekawych rzeczy, bo czuję że sobie to odpuściłeś i zabrałeś się za sam kod ...

Nie na darmo w sklepie sprzedajemy PEWNE i sprawdzone piloty RC5
https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Pilot-RC5/18

fifi_22 napisał(a):
zcze jedno jak ma być ustawiony preskaler w biblotece przy taktowaniu zewn. 8Mhz?

Przecież preskaler jest ustawiany programowo właśnie podczas inicjalizacji biblioteki - to jak ty chcesz go ... hmmm oddzielnie ustawiać ?

fifi_22 napisał(a):
W książcę znalazłem tylko coś, czego nie rozumiem.

To ZAWSZE gdy czegoś nie możesz zrozumieć to dopytaj o to, po to jest m.in forum ... tylko, że hmmm no napisz że pan czego nie rozumiesz w tej książce - zamiast pisać tylko, że znalazłeś coś czego nie rozumiesz.

PostNapisane: 14 sty 2017, o 18:28 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Pomijam już fakt, że w książce piszę kiedy najczęściej pilot ma adres = 0 i że jeśli byłby to pilot RC5 to nie ma ŻADNEJ różnicy czy twój pilot ma adres 0 czy inny jeśi chodzi o kod w książce

Nie chciałbym wchodzić w Twoje kompetencje Mirku, ale jeśli dobrze rozumie kod w książce, to jeśli pilot jest RC5 to program ustawi nam flagę Ir_key_press_flag =1. W pętli while głównego programu jest warunek if(!address) więc jeśli adres będzie różny od zera to nic nam się nie wyświetli na LCD.

Jeśli się mylę to proszę popraw mnie Mirku :)

fifi_22 adres pilota możesz odczytać posługując się programem MkDekoder z greenbooka.

PostNapisane: 14 sty 2017, o 22:30 
Moderator

gonzicz napisał(a):
W pętli while głównego programu jest warunek if(!address) więc jeśli adres będzie różny od zera to nic nam się nie wyświetli na LCD.

hmm no tak ;) ... masz rację ale proszę .. nie mów mi, że skasowanie tego warunku w pętli głównej stanowi jakiś problem ? ;) ... no toż to nawet w bibliotece nie trzeba grzebać - zaś pętla główna jest dla użytkownika do wykorzystania do woli ;)

gonzicz napisał(a):
fifi_22 adres pilota możesz odczytać posługując się programem MkDekoder z greenbooka.

Bardzo dobry pomysł - tyle, że jak mówię odpuścić sobie można ten nieszczęsny adres = 0 ... najważniejsze, że można sprawdzić czy to w ogóle pilot RC5 ;)

PostNapisane: 15 sty 2017, o 12:16 
Nowy

Z tego co pisze w nocie to raczej jest kodowanie typu space. Wszystko odnośnie tego kodowania jest dokładnie opisane w greenbooku.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 15 sty 2017, o 12:25 
Moderator

fifi_22 napisał(a):
Pilot to "ferguson" od dekodera, w książce znalazłem link do strony z rozpiską pilotów i on tam jest. http://lirc.sourceforge.net/remotes/ferguson/RC8X02NX

No to masz tam jak BYK napisane że kodowanie typu SPACE a nie RC5 (Manechester) ... więc możesz sobie zmieniać preskalery do końca świata a i tak nic nie odbierzesz tą procedurą

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1