Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 kwi 2026, o 09:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lip 2014, o 18:34 
Użytkownik

Witam, mam problem z 40 diodami WS2812B. ponieważ po wgraniu kodu z ostatniego poradnika (MagicLed 08) końcowe diody zaczynają mrugać. Wspomnę że kiedyś na pierwszym programie (kociej wstawce etc). Wszystko działało (aktualnie nie mam jak sprawdzić bo bym musiał przepisać znowu kod z video)
Oto mój kod: (może popełniłem gdzieś błąd przy przepisywaniu)
Kwarc 20MHz
Masy połączone
zasilanie zewnętrzne
programator USBASP(atnel)
Diody dodatkowo mają rezystor 68R.
Atmega168

main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

ws281x.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

ws281x.c
język c

Plik ws281x_asm.c wygenerowany dla 20MHz z MkAVRCalculator,

Oto film prezentujący zaistniałą sytuację.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2014, o 20:55 
Użytkownik

Mateo193 napisał(a):
Diody dodatkowo mają rezystor 68R.

A mierzyłeś na nich napięcię?

PostNapisane: 5 lip 2014, o 23:18 
Moderator

napięcie to jedno ale ...

ale zdecydowanie polecam mieć pod ręką pasek diod (taki alternatywny) dla porównania efektów. Dlatego, że dziwne efekty mogą się brać przede wszystkim ze złego zasilania - czyli to co wspomina kolega wyżej, ale też z uszkodzenia diod ... spójrz na moje ostatnie dwa poradniki 07a,b,c oraz 08, w tym pasku niektóre diody czasem lekko mrugają (inaczej niż inne) przy pewnych wartościach PWM i kolorach .... Ale ja wiem dlaczego tak jest ;)

bo raz (niechcący) :lol: podłączyłem do paska 60 diod napięcie +12V !!!! zamiast +5V ... ku mojemu zdumieniu, część diod bez żadnego sterowania na lini DI zaczęło świecić, część migać a część w ogóle nie świeciła ;) co mnie dodatkowo zmyliło i zbyt późno zauważyłem że katuję je tak wysokim napięciem ;) ... w efekcie końcowym po torturach - musiałem wymienić około 5-7 diod z paska bo w ogóle zdechły a kilka zostawiłem do testów i poradników bo tylko czasem sobie dziwnie mrugają ;)

więc napięcie to podstawa. Niestety z praktyki już widzę, że ciężko zapewnić dobre +5V na takiej taśmie 4m przy 60 diodach na 1 m .... oj trzeba się nagimnastykować

PostNapisane: 6 lip 2014, o 00:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
o raz (niechcący) podłączyłem do paska 60 diod napięcie +12V !!!! zamiast +5V ... ku mojemu zdumieniu, część diod bez żadnego sterowania na lini DI zaczęło świecić,

Myślę, że dokonałeś "przeprogramowania" driverów prądowych w sterownikach WS2812B :lol:
Nota zawiera takie coś:

"Also include a precision internal oscillator and a 12V voltage programmable constant curr
e-nt control part, effectively ensuring the pixel point light color height consistent."

Co sugeruje możliwość programowania wartości prądu dla samych diod R, G, B, przy użyciu jakiejś formy programowania HV.
Sam mam jedną diodę która od nowości nie świeci na niebiesko...
Być moze maksymalny prąd dla niebieskiej diody jest usatwiony na zero :lol:
Może coś nie stykało przy programowaniu w fabryce...
Napisałem zapytanie do producenta o to programowanie 12V, ale na razie brak odpowiedzi...
Z ciekawości oczywiście. Choć z tą feralną diodą można porobić testy.

Myślę, że te 12V rozwaliło zawartość w jakichś komórkach pamięci w ich sterowniczkach. Kto wie co tam jeszcze można ustawić. Może częstotliwość oscylatora.

PostNapisane: 6 lip 2014, o 06:28 
Moderator

tak widziałem to w nocie - ale jak na razie bez jakichś wyjaśnień producenta ;) to czarna magia ...

PostNapisane: 6 lip 2014, o 10:00 
Użytkownik

Na pierwszej diodzie jest 5.01V a na 40 (czyli ostatniej) 4.80V. (3.95V przy zapaleniu wszystkich diod na kolor biały pwm=255) Zasilanie jest z zasilacza 12V/2A przez przetwornicę na 5V.

@dość dziwną rzecz zauważyłem.
Pasek na PWM 255 chodzi bez zarzutów (ale nie w tych kolor co ma), ale gdy wywołuje samą funkcję ws_cls do zapalenia na jednakowy kolor mam dość dziwną sytuację a mianowicie:

język c

Powoduje że wszystkie diody świecą na niebiesko (pierwsza świeci tak na turkusowo, natomiast 5 ostatnich na zielono a 35 zgasła)

język c

Wszystkie świecą na czerwono (pierwsza zgasła 5 ostatnich na niebiesko, 35 na fioletowo)

język c

Wszystkie na zielono (pierwsza na czerwono 5 ostatnich na czerwono, 35 również na zielono)

PostNapisane: 6 lip 2014, o 10:28 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
tak widziałem to w nocie - ale jak na razie bez jakichś wyjaśnień producenta to czarna magia ...

No właśnie dlatego napisałem do producenta, może coś odpowie. W każdym razie myślę, że dostarczenie diodom 12V może im coś namieszać w ich małych rozumkach :lol:

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Mateo193 napisał(a):
@dość dziwną rzecz zauważyłem.
Pasek na PWM 255 chodzi bez zarzutów (ale nie w tych kolor co ma), ale gdy wywołuje samą funkcję ws_cls do zapalenia na jednakowy kolor mam dość dziwną sytuację a mianowicie:

A podłącz sterowanie w środku łańcucha, jeśli masz taką możliwość, żeby była mniejsza ilość diod. Widzisz, bo te diody dokonują odtworzenia sygnału, też to jest opisane zresztą w nocie. Myślałem, że przepuszczają przez siebie wszystko co dostaną. Sygnał który opuszcza pierwszą diodę ma zależności czasowe wytworzone przez nią samą. Być może przy niższym napięciu układ który w diodzie formuje sygnał wyjściowy nie pracuje poprawnie.

PostNapisane: 6 lip 2014, o 11:39 
Moderator

Mateo193 napisał(a):
Na pierwszej diodzie jest 5.01V a na 40 (czyli ostatniej) 4.80V. (3.95V przy zapaleniu wszystkich diod na kolor biały pwm=255) Zasilanie jest z zasilacza 12V/2A przez przetwornicę na 5V.

z tego co opisujesz to ja na 99% obstawiam że ci zasilacz nie wyrabia (prądu nie starcza) i stąd twoje wszystkie opisywane problemy. Policz sobie ile potrzebujesz prądu na 40 takich diod przy założeniu że KAŻDA, rozumiesz każda z nich ma duży apetyt .... jaki ? 20-30 mA na JEDEN KOLOR w diodzie ...

przy braku tego prądu będą właśnie takie efekty - oczywiście przy maksymalnych PWM'ach

PostNapisane: 6 lip 2014, o 11:50 
Użytkownik

Ale wiesz co Mirku. Tam kolega napisał, że każda dioda ma dany rezystor 68ohm. To też może powodować problemy, sterowniczkom może brakować prądu. A jeszcze przy PWM powstają silne skoki napięcia.

mirekk36 napisał(a):
z tego co opisujesz to ja na 99% obstawiam że ci zasilacz nie wyrabia

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 lip 2014, o 12:16 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Tam kolega napisał, że każda dioda ma dany rezystor 68ohm

no tak tego nie zauważyłem ... i zastanawiam się skąd w ogóle taki pomysł ??? ... przy diodach WS2812 to zrozumiałe bo mają oddzielne wejścia na zasilanie scalaka i diod, ale przy WS2812B to niestety kosmiczny pomysł :( tak mi się wydaje

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

i już wiadomo skąd te przedziwne efekty .... :(

PostNapisane: 6 lip 2014, o 12:45 
Użytkownik

Czyli mówicie że wszystko popsułem tym rezystorem...? No nic pozostaje mi rozlutować i złączyć te dwa pady ze sobą. Jak już to zrobię dam znać. Bo chyba macie rację bo przy większym pwm nic się nie dzieje a gdy są niższe wartości zaczynają gasnąć i dziwne rzeczy się dzieją.

PostNapisane: 6 lip 2014, o 13:13 
Użytkownik

Mateo193 napisał(a):
Bo chyba macie rację bo przy większym pwm nic się nie dzieje

Przy maksymalnym PWM prąd nie skacze w ogóle. A przy 50% masz piękny prostokąt i w sumie to prostokąt mocy. W połączeniu z tym rezystorami może być kiepsko. Ciekawe co by oscyloskop pokazał na tym zasilaniu.

PostNapisane: 6 lip 2014, o 16:57 
Użytkownik

Kurczę przydałby się ten oscyloskop no ale cóż.

Po wylutowaniu rezystorów wydaje się że wszystko wróciło do normy, ale pierwsza dioda nie świeci. oraz 5 ostatnich świeci innym kolorem niż zadany czerwony. Czym to może być spowodowane?

@po zmianach w w funkcji ws_cls a dokładniej w for na:

język c

Wszystko ładnie działa. Dziękuje wszystkich zaangażowanie się w temat.

PostNapisane: 6 lip 2014, o 22:10 
Użytkownik

Fajnie, że ruszyło bo projekt fajny i z tych diod jest dużo radości ;)

Strefa czasowa: UTC + 1