Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 kwi 2026, o 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 cze 2014, o 20:07 
Nowy

Witam wszystkich. Na początku chciałem zaznaczyć, że jestem nowicjuszem w kwestii programowania i mogę robić dziwne błędy, za które z góry przepraszam :).
Problem wygląda następująco. Chcę zapamiętać kilka parametrów, które po ponownym włączeniu urządzenia zostaną odczytane. Zrobiłem to w oparciu o struktury tak jak w poradniku Pana Mirka. Struktura zawierająca parametry i funkcje kopiujące struktury z ram do eeprom, eeprom do ram oraz flash do ram. Wykonałem również sprawdzanie czy parametry są ustawione czy pamięć jest pusta i ewentualne wczytanie domyślnych wartości (tak jak w poradniku). Wszystkie funkcje działają dobrze, aczkolwiek sprawdzenie czy w pamięci nie ma samych wartości 0xFF nie daje oczekiwanego efektu, gdyż w sprawdzanym fragmencie pamięci (w obszarze używanym przez strukturę) znajdują się same 0. Dlaczego tam są 0 a nie FF?? Oczywiście można by dodać kolejny warunek i jeżeli są same zera to wczytać wartości domyślne, ale wg. Pana Mirka powinno to działać, więc muszę robić coś źle.

Poniżej struktura:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A tutaj funkcje kopiujące:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I funkcje sprawdzająca i wczytująca parametry domyślne:

język c

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 cze 2014, o 22:00 
Użytkownik

Może masz ustawiony fusebit EESAVE i pamięć Eeprom nie jest kasowana podczas np. wgrywania nowego wsadu. I być może w Eepromie, w obszarze zajętym przez strukturę, miałeś wcześniej zapisane zera. Dlatego teraz ci odczytuje takie dane.

Mógłbyś jeszcze pokazać cały kod. Może tkwi w nim jakiś babol.

PostNapisane: 21 cze 2014, o 22:42 
Nowy

Fusebity są ustawione ok (kasowanie eeprom włączone). A czy w Eclipsie ustawia się gdzieś żeby kasował przy programowaniu? I czy mam dobrze zaznaczone w ustawieniach projektu AVR/AVRDude/FlashEEPROM/Upload EEPROM image from build ? Bo z tego co rozumiem to jest to wgrywanie pliku *.epp do avra przy programowaniu. Jak zajrzałem do tego pluczku to tam jest coś takiego:
język c

Nie bardzo rozumiem o co z tym chodzi. Wykorzystuje 12bajtów EEPROMu a tu jakieś takie dziwne rzeczy są.
Postaram się jutro rano oczyścić kod ze zbędnych śmieci i wkleić całość.

PostNapisane: 21 cze 2014, o 23:00 
Moderator

jacekk232 napisał(a):
Może masz ustawiony fusebit EESAVE i pamięć Eeprom nie jest kasowana podczas np. wgrywania nowego wsadu

No właśnie jak kasuje to to wartościami 0xFF ;)

mlynek131 napisał(a):
Nie bardzo rozumiem o co z tym chodzi. Wykorzystuje 12bajtów EEPROMu a tu jakieś takie dziwne rzeczy są

Zrobiłeś strukturę tak? jako zmienną globalną tak? to co ? chyba normalne, że kompilator ją wyzeruje - nieprawdaż ?

więc po wgraniu pliku *.eep będą te zera, a spróbuj wyłączyć wgrywanie pliku *.eep do procka - to zobaczysz co się stanie ;)

PostNapisane: 22 cze 2014, o 08:54 
Nowy

O właśnie. Małą rzecz a cieszy :) Wyłączyłem wgrywanie .epp i działa tak jak powinno. Czyli trochę źle zrozumiałem sens wgrywania tego pliku. Myślałem że skoro programuje do EEPROM to muszę go wgrać, ale już CHYBA wiem jak to działa. Ta struktura TCFG config_eeprom EEMEM; jest tworzona w tym właśnie pliku (i domyślnie ma 0) więc to się wgrało do EEPROM. Dzięki wielkie Panie Mirku. Mam jeszcze jedno pytanie. Nie wiem czy brne w dobrym kierunku. Moja kolumna ma 2 wejścia sygnałowe. W zależności od wybranego wejścia (in_sel) wczytuję jeden zestaw parametrów i na nim dalej operuje. Aktualnie zrobiłem to w taki sposób, że w zależności od wybranego wejścia przepisuje wybrane parametry ze struktury do pojedynczych zmiennych i dalej już na nich operuję.
język c

Na koniec zapisuje z powrotem do struktury i do EEPROM. Czy jest to dobre rozwiązanie czy lepiej byłoby to zrobić jakoś inaczej?

PostNapisane: 22 cze 2014, o 11:11 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No właśnie jak kasuje to to wartościami 0xFF ;)

Oczywiście, że jak kasuje się Eeprom to wartościami 0xFF. Miałem na myśli to, że może kolega Eepromu nie kasuje a wcześniej zapisał tam jakieś zera.

Co nie zmienia faktu, że gdyby informacja o wgrywaniu pliki .epp padła w pierwszym poście to rzuciła by całkiem inne światło na ten problem. A tak to się można tylko domyślać.

mlynek131 napisał(a):
Nie bardzo rozumiem o co z tym chodzi. Wykorzystuje 12bajtów EEPROMu a tu jakieś takie dziwne rzeczy są.

Poczytaj sobie troszkę o formacie zapisu plików Intel Hex np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Intel_Hex

Strefa czasowa: UTC + 1