Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 20:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2014, o 10:44 
Użytkownik

Witam.

Zacząłem przerabiać temat układu zegarkowego typu RTC opartego na PCF8583P. Jak na razie jestem na etapie zaznajamiania się z tematem. Chciałbym prosto i szybko uruchomić swój zegarek na ATmega8. Pan Mirek w swojej książce pokazuje dwie metody, programową obsługę komunikacji I2C i sprzętowe wsparcie tej komunikacji czyli TWI. Nie wiem która z tych metod jest prostsza i szybsza do zrozumienia? Na razie obie przejrzałem tak pobieżnie... Jakich zmian powinienem dokonać aby kod z książki Pana Mirka zadziałał na Atmega8 ?
W projekcie 08_I2C_SOFT dokonałem takich zmian:

main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i2c_soft_cfg.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po wprowadzeniu takich zmian na wyświetlaczu pojawia się "start..." i nic się dalej nie dzieje... Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2014, o 10:53 
Moderator

tylko co ? teraz my dalej mamy zgadywać np jak ty to wszystko sobie podłączyłeś ? :( .... toż przecież już na tym etapie mogłeś popełnić stado błędów że nie działa ... a ty skupiasz się tylko na programie ?

Tzn nie mówię że je na pewno popełniłeś - no ale ja np gdyby zadawał takie pytanie to bym pokazał swój schemat dokładny itp ...

PostNapisane: 9 cze 2014, o 11:54 
Użytkownik

W sumie racja. Nie napisałem nic o podłączeniu. Na chwilę obecną korzystam z płytki testowej ATmega8 firmy Nestor którą gdzieś tam znalazłem w biurku... Na niej dokonuje testów zegarka RTC, płytka ta ma wbudowany zegar PCF8583. Poszukam schematu, albo sam narysuje...

PostNapisane: 9 cze 2014, o 12:00 
Moderator

dokładnie - bo np częstym błędem jest to że ludzie nie dają rezystorów podciągających linie I2C do VCC no i już masz pierwszego ZONKA w takich przypadkach

PostNapisane: 9 cze 2014, o 12:55 
Użytkownik

No zgadza się, czytałem o podłączeniu w Pana książce i analizowałem schematy, ale tak sobie pomyślałem, że jeśli ktoś zrobił ta płytkę startową firmy Nestor i legalnie ją sprzedaje i nie jest to jakaś produkcja warsztatowa i na dodatek programy od autora (napisane w Bascom) działają to raczej z podłączeniem powinno być OK. Lecz w sumie nie można się tego trzymać bo już zauważyłem parę błędów nie do końca zgodnych ze sztuką projektowania AVR o której czytałem w innych książkach i w niebieskiej książce od Pana. Parę programów już na niej uruchomiłem więc nie powinno być źle. Do takiej zabawy z programowaniem na początek wystarczy.
Wracając do mojego PCF8583. Nie znalazłem schematu podłączenia tego układu. Mam schematy ale jakieś stare bez aktualizacji i nie mam tam podłączenia PCF8583. Sam analizując ścieżki na płytce stworzyłem schemat. Mam nadzieje, że dobrze.

Obrazek

PostNapisane: 9 cze 2014, o 13:01 
Moderator

No podciąganie linii I2C widać .. ok - to teraz sprawdź adresowanie układu - to fizyczne A0 oraz to co masz ustawione w programie swoim

PostNapisane: 9 cze 2014, o 14:16 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No podciąganie linii I2C widać .. ok - to teraz sprawdź adresowanie układu - to fizyczne A0 oraz to co masz ustawione w programie swoim

Hmmm nie wiem czy rozumiem o co Ci chodzi... A0 jest podpięte pod GND, dokładnie to pod 22 nóżkę ATmega8 czyli GND. Adresowanie ustawiałem, wrzucałem kod w pierwszym poście.
język c

O to chodzi? Przerwanie INT0 jest chyba takie samo dla Atmegi32 i ATmegi8? Z noty wynika, że tak... Chyba, że źle patrze...

Jeśli wgram 08_TWI to pokazuje "start..." tylko tego TWI nie za bardzo rozumiem, muszę doczytać co tam konfigurować... Jeśli wgram 08_I2C to wyświetla mi "start... 7 kwadratów i pod spodem 165:165:165"

Ostatnio edytowano 9 cze 2014, o 14:28 przez mateusz_dan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 cze 2014, o 14:28 
Moderator

mateusz_dan napisał(a):
Hmmm nie wiem czy rozumiem o co Ci chodzi... A0 jest podpięte pod GND

no i ? ... jaki masz ustawiony adres scalaka w programie ? Czy ty może zabierając się za to I2C programowe pozwoliłeś sobie na nie przeczytanie poprzedniego rozdziału o sprzętowym I2C ? bo coś mi się wydaje że tak i chyba stąd te luki :(

konfiguracja pinów I2C czy też INT0 nie ma nic wspólnego z ustalaniem adresu scalaka na I2C

PostNapisane: 9 cze 2014, o 14:32 
Użytkownik

Wiem o co Ci chodzi. Czytałem. Jeśli A0 jest podłączone do GND czyli tak jak w moim przypadku to adres Slave układu to 0xA0. Natomiast jeśli podłączony jest do VCC to 0xA2. O to pewnie Ci chodzi ...? Racja nie zmieniłem już poprawiam...

------------------------ [ Dodano po: 28 minutach ]

Teraz wyświetla mi "start..." i pod spodem 18:34:27 ale nic się nie zmienia... Tak czytam ten rozdział o RTC i nie wiem czy dobrze rozumiem, bo na schemacie tego w książce nie ma. W zestawie uruchominiowym Atnela jest PCF + EEPROM które razem współpracują? Chcą, żeby działał mi zegarek z kodu z książki muszę mieć pamięć EEPROM?

PostNapisane: 9 cze 2014, o 15:10 
Moderator

nie musisz mieć EEPROM ;) coś za szybko czytasz - a jak widzisz gdy lecisz powoli i w końcu doszedłeś co to jest adresowanie to coś drgnęło i się wyświetliło dalej prawda ? ;)

teraz też się uspokój i powolutku a wszystko wyjdzie

skoro się wyświetliła już godzina to teraz panie - dioda LED w łapkę i debuguj co jest nie tak ... gdzie się zawiesza? czy działa przerwanie itp itd

http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/pu ... ednej.html

PostNapisane: 9 cze 2014, o 15:16 
Użytkownik

Ok, to teraz przejdę do debagowania diodą. Mam jeszcze pytanie odnośnie #define _24C04_ADDR 0xA8. Ma zostać 0xA8, nic tu nie zmieniam?

PostNapisane: 9 cze 2014, o 15:18 
Moderator

w ogóle możesz pozbyć się wszystkiego co dotyczy EEPROM skoro go nie masz - żeby nie było że kod z książki próbuje się z nim kontaktować bo chyba rozumiesz że znowu będzie zonk ...

PostNapisane: 9 cze 2014, o 15:18 
Użytkownik

To może ja mimo małej wiedzy podpowiem co warto sprawdzić bo miałem chyba taką samą sytuację.
Zapisywałem godzinę do zegarka, odczytywałem, ale zegar nie tykał. Cały czas była ta sama sekunda.

Jak się okazało winny był kondensator przy kwarcu. Wylutowałem go z innej płytki, i albo miał złą wartość albo był zniszczony, bo po godzinach babrania się w kodzie w pewnym momencie go przez przypadek odłączyłem i nagle zegar ruszył ;) Pewnie mniej dokładnie ale przynajmniej działa.

edit: O kurcze ale gafa... Myślałem, że podłączałeś ze schematu z książki, ale teraz widzę, że u Ciebie już tego kondka nie ma.
No ale może komuś się przyda ta informacja ;)

PostNapisane: 10 cze 2014, o 14:05 
Użytkownik

skoomi dzięki za radę. Nie mam tego kondensator więc to raczej nie on jest problemem. Wgrałem program napisany w Bascomie z obsługą tego zegarka i zegarek działa, czas odmierza. Co prawda robi to skokowo co 7 sekund ale działa. Więc raczej mogę wykluczyć uszkodzenie PCF8583.

Wracając do rady Pana Mirka i debagowania diodą LED to próbuje to robić w różnych miejscach programu i nic... Może to źle robię... Panie Mirku które miejsca w tym programie (08_I2C_SOFT) mogłyby być takim koniem trojańskim który powoduje zawieszanie się kodu? Gdzie sprawdzać ten kod? Pisał Pan abym sprawdził przerwanie, czy mam to zrobić tak jak poniżej?

język c

PostNapisane: 10 cze 2014, o 15:12 
Moderator

wiesz co ? zacznij ty od metody sprzętowej bo będzie (jest łatwiejsza dla ciebie)

poza tym jakie masz taktowanie procka ?

PostNapisane: 11 cze 2014, o 10:51 
Użytkownik

Próbowałem uruchomić z ustawieniem zegara na 1MHz i 8MHz. Przy jednej jak i drugiej częstotliwości jest to samo... Tylko co w tej metodzie sprzętowej mam sprawdzać...?

PostNapisane: 11 cze 2014, o 10:54 
Moderator

mateusz_dan napisał(a):
Tylko co w tej metodzie sprzętowej mam sprawdzać...?

dokładnie to samo czyli zegarek ale na sprzętowym I2C

PostNapisane: 11 cze 2014, o 11:07 
Użytkownik

Hmmm... Zrobiłem teraz coś takiego, że wgrałem kod z TWI. Wyświetliło "start..." zorientowałem się, że mam źle ustawione #define PCF8583_ADDR więc zmieniłem na 0xA0 i wgrałem jeszcze raz. I na wyświetlaczu pokazało się 00:00:45 czyli zegar odliczył 45 sek. tylko dlaczego nie pokazuje tego odliczania na wyświetlaczu... Z tego co obserwuje to zegar liczy cały czas ale nie pokazuje tego na LCD... Czy to możliwe?

PostNapisane: 11 cze 2014, o 11:08 
Moderator

możliwe a nawet PEWNE że masz coś źle sprzętowo - i to na 100% .... bo NIEMOŻLIWE jest aby ten kod nie działał. (Zakładam że jeśli masz starszą książkę w miękkiej oprawie to pobrałeś uaktualnienia do kodu TWI ze strony atnela)

PostNapisane: 11 cze 2014, o 11:18 
Użytkownik

Tak pobrałem uaktualnienia. Teraz zrobiłem to nawet jeszcze raz. Skompilowałem od nowa i nadal to samo...

PostNapisane: 11 cze 2014, o 11:31 
Moderator

no to masz babola w połączeniach i to bez dwóch zdań

na zestawach ATB zawsze to rusza ... a na forum już nie raz podobny temat z tym PCF się pojawia - gdy ktoś robi to czy to na stykówce czy na innym zestawie itp ... no to naturalne, że pojawiają się takie problemy ....

zwykle kończy się to :

"znalazłem zimny lut"

"nie miałem podłączonej linii XXX"

"miałem uszkodzony układ"

itp itd

więc dioda LED w łapkę i sprawdzaj po kolei bo to jest proste dojść co nie działa w sprzęcie z debugowaniem jedną diodą LED

zaczynasz od przerwania czy działa ... czyli w przerwaniu dajesz miganie diodą LED ... jak nie miga no to już masz pierwszy punkt ZONKA

jak działa to majstrujesz diodą LED w funkcjach TWI i sprawdzasz w której i gdzie jest zonk

ale na moje oko masz albo coś nie tak z przerwaniem albo nie wyczyściłeś kodu może do EEPROMA i próbujesz go odczytywać itp itd

PostNapisane: 11 cze 2014, o 11:53 
Użytkownik

Pisałem już o tym wcześniej, i nie wiem co dalej o tym myśleć. Czy jest sens szukać nieprawidłowości w połączeniu, w zimnych lutach itd. skoro program który mam do tej płytki z zegarem napisanym w Bascomie działa, może nie płynnie ale działa... Nie znam języka Bascom więc nawet nie patrzyłem na kod tego programu ale jak wgram to działa. Przeskakują sekundy co chyba 7 ale coś się dzieje na wyświetlaczu... Mogę spróbować połączyć to na stykówce i próbować ale nie wiem czy jest sens iść w tym kierunku...
Na razie może będę próbował walczyć z tym kodem i szukać jakiś nieprawidłowości...

PostNapisane: 11 cze 2014, o 12:04 
Moderator

ty czegoś chyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć ....

proste pytanie - czy twój program w Bascomie wykorzystuje przerwanie INT0 tak jak to jest w kodzie w C w książce ? zaglądałeś ty do niego ? bo sorki ale tak teraz piszesz jak byś nie zaglądał :(

gorzej - piszesz że skoro działa ci w Bascomie to nie ma po co szukać w połączeniach problemu - to może rzeczywiście pozostać przy Bascomie i sprawa będzie rozwiązana ? Nie za bardzo nawet wiem jak odpowiadać na takie argumenty :( .... a tym bardziej, że wynika z nich że program przykładowy z książki jest do kitu i wszyscy czytelnicy, którzy go używali kłamią że działa...

PostNapisane: 11 cze 2014, o 12:34 
Użytkownik

Chce zrozumieć, ale moja wiedza na temat PCF8583 jest dość skromna. Jakoś próbuje przebić się przez ten temat tylko chyba na początek mam zbyt mało wiedzy teoretycznej. Przepraszam, że robię tyle zamieszania z tym związanym ale po prostu nie wiem już co może być nie tak...
Program w Bascomie z tego co patrzyłem nie wykorzystuje INT0, wykorzystywany jest tylko Timer1. Do kodu zaglądałem, inaczej ciężko byłoby coś zrobić... Przy Bascomie raczej nie zostanę... Ok, już rozumiem. Jeśli program działa w Bascomie, w którym nie wykorzystuje INT0 to możliwe jest, że mam coś nie tak z połączeniem jeśli nie działa w C. Ja nie twierdze, że program z książki jest do kitu, tylko chyba za bardzo próbuję w nim znaleźć jakiś błąd, lub coś poprawić żeby działał na ATmedze8.... Bardzo dobrze Pan odpowiada na argumenty :D Teraz już do mnie dotarło coś więcej. Będę próbował to jakoś uruchomić, i wezmę pod uwagę połączenia na płytce :)

PostNapisane: 11 cze 2014, o 13:12 
Moderator

mateusz_dan napisał(a):
w którym nie wykorzystuje INT0 to możliwe jest, że mam coś nie tak z połączeniem jeśli nie działa w C.

No więc właśnie - WYJŚCIE INT scalaka PCF połącz z WEJŚCIEM INT0 procka ...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mateusz_dan napisał(a):
Przepraszam, że robię tyle zamieszania z tym związanym ale po prostu nie wiem już co może być nie tak...

Przepraszać nie ma za co, po to jest to forum ... tylko że zrozum, że ciężko coś pomóc gdy padają argumenty - że

"a w Bascomie mi działa" ....

To że w Bascomie działa wcale nie musi oznaczać że akurat jakiś kod który wykorzystuje nieco inne podejście czy połączenia też będzie działać - gdy nie zrobisz tych połączeń .... i to staram się ci od początku przekazać

PostNapisane: 11 cze 2014, o 14:07 
Użytkownik

Najprościej sprawdź czy wyjście INT z PCF podaje co sekundę stan wysoki podpinając do niego diode led.
Później sprawdź czy na pinie odpowiedzialnym za INT0 w procku tak samo się pojawia sygnał.

PostNapisane: 11 cze 2014, o 14:30 
Użytkownik

Hmmm, a ja chyba dopiero teraz to zrozumiałem... ;D

Jak już pisałem korzystam z płytki testowej firmy Nestor. Nie ja ją lutowałem i nie ja projektowałem. Schemat wrzuciłem już w wcześniejszych postach i u mnie na tej płytce INT wisi w powietrzu, nie jest podłączone do mikroprocesora.... Może i dziwne, ale nie jest podłączone. Chciałem zrobić jakieś obejście i dolutować kabelek między INT z PCF, a INT0 mikroporocka ale mam już INT0 wykorzystane... Podłączone jest RS wyświetlacza...

PostNapisane: 11 cze 2014, o 14:55 
Użytkownik

A jaki problem zmienić RS dla wyświetlacza?

PostNapisane: 11 cze 2014, o 14:58 
Użytkownik

Problem mały ale jakiś tam jest... Musiałbym przerwać ścieżkę na płytce i pociągnąć jakoś kabelkiem osobno...

PostNapisane: 11 cze 2014, o 15:04 
Moderator

mateusz_dan napisał(a):
Problem mały ale jakiś tam jest.

Matko jedyna :( Panie mateusz - weź się pan w garść ...

a co nie możesz wykorzystać INT1 ???? toż wszystko sprowadzi się do zamiany ISR( INT0_vect ) na ISR( INT1_vect ) no i oczywiście zmiany nazw bitów konfigurujących to przerwanie

mateusz_dan napisał(a):
Musiałbym przerwać ścieżkę na płytce i pociągnąć jakoś kabelkiem osobno.

no to są właśnie fajne zestawy - wszystko przyspawane na amen

Poza tym co za problem w ogóle WYWALIĆ obsługę INT i podłączyć WYJŚCIE INT układu PCF do BYLE WOLNEGO pinu procka i w pętli głównej sprawdzać stan jego zmiany

albo w ogóle wywalić z kodu kurza melodia obsługę INT i po prostu z dziwnym _delay_ms(1000) jak nie masz innego pomysłu odczytywać układ co sekundę ...

no mógłbym tak jeszcze pisać o kolejnym milionie rozwiązań - a ty narzekasz że masz problem bo musiałbyś przeciąć ścieżkę

troszkę trzeba rozruszać umysł i korę mózgową ;) ... świat jest pełen pomysłów .... wokoło

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1