Panowie poproszę o spokojne podejście do sprawy ...
Sheep napisał(a):
Czytam dokumentacje, ale nie widzę ani zapisu OCR1A > OCR1B ani podobnego zapisu w języku angielskim w nocie, stąd umieściłem posta.
No jest to w nocie, ale też faktem jest, że nie jest to napisane tak jakbyś tego oczekiwał że OCR1A > OCR1B
zobacz na obrazek wprost z noty PDF

jak widzisz są dwa tryby CTC, w pierwszym z nich ... sam dokładnie zobacz ... Timer będzie zliczał do wartości maksymalnej umieszczonej w jakim rejestrze ? .... no chyba zgodzisz się że widzimy że chodzi o OCR1A prawda ? Po doliczeniu natychmiast się "przekręci" czyli wyzeruje. Zatem jeśli wyobrazisz sobie że ustawisz OCR1A np na 20.000 no to chyba oczywistym staje się, że timer1 nigdy nie doliczy do wartości OCR1B jeśli będzie ona większa niż ta w OCR1A

zgadza się ?
mamy jeszcze tryb gdzie timer1 może zliczać do wartości maksymalnej w ICR1, no ale wtedy należy pamiętać, że zarówno OCR1A oraz OCR1B muszą być mniejsze niż ICR1. Zgadza się ?
i to właśnie stąd - z tych tabelek przy każdym timerze posiadającym tryb CTC widać tę zależność ...
Fakt, że może nie wprost, że nie jest temu poświęcone żadne dodatkowe zdanie no i dlatego wielu początkujących ma problem ze zrozumieniem tego zagadnienia ... ale myślę, że teraz już jaśniej hmmm ?

www.youtube.com/mirekk36 ]