Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2026, o 20:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2015, o 13:02 
Nowy

Witam, jestem początkującym. Jestem w trakcie tworzenia prostego miernika napięcia. Nie potrafię lub robię coś nie tak, jeżeli chodzi o zamaskowanie kanału do pomiarów. W mojej atmedze8 chcę mierzyć na pinie PC0 CZYLI ADC0, wtedy bity MUX 0-3 ustawiam na 0000 według noty katalogowej. Napięcie odniesienia 2,56 mam ustawione. Pewnie jakaś głupota i prosta sprawa, a ja się już męczę z tym sporo czasu. Próbowałem ustawić hexadecymalnie, ale bez skutku. Z góry dziękuję.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 13:28 
Użytkownik

Skoro chcesz mierzyć napięcie na pinie PC0 to dlaczego ustawiasz pomiar na pinie PC5-ADC5?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 lis 2015, o 13:45 
Nowy

O dziękuję, faktycznie patrzyłem zaślepiony w maskowanie... Ustawiłem na "0" zaczął mierzyć, ale jeszcze nie to co się podaje na PC0. Muszę szukać dalej, coś jeszcze mam nie tak.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 14:19 
Użytkownik

A co ci wyświetla?

Jeśli chcesz aby wyświetlało ci napięcie w woltach to wartość z ADC musisz sobie na nie przeliczyć.

Jeśli jesteś początkującym to polecam ci ten poradnik jak i kolejne części
http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/pr ... acych.html

PostNapisane: 24 lis 2015, o 14:27 
Nowy

Póki co chciałbym wiarygodny pomiar w wartościach ADC. Teraz wartości skaczą sobie w dziwnych przedziałach. zazwyczaj około 750 (0-1023). Pewnie jeszcze coś w programie jest nie tak, bo nie ma reakcji na ADC0 żadnej, więc nie jest jeszcze ustawiony jak być powinien..

PostNapisane: 24 lis 2015, o 16:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A jakiś schemat byłbyś łaskaw wyrzucić żeby sprawdzić czy dobrze to połączyłeś?

PostNapisane: 24 lis 2015, o 19:57 
Nowy

Wiem, że dużo przede mną i wzoruję się we wielu sprawach od Pana Mirka. Bez tego ani rusz. Do rzeczy, potrzebuję voltomierz który mierzy napięcie poza układem ( do projektu inżynierskiego platforma do pomiaru napięć map sensorów i czujników ciśnienia doładowania w samochodach w których mamy do czynienia z zakresem 0-5V) czyli dwie sondy pomiarowe na zewnątrz są potrzebne. Na chwile obecną pokazuje mi wartości w zależności od napięcia, ale sfałszowane. Powinno mi pokazać na przykład wartość ADC 360 a pokazuje 673, powinno pokazać także przy 1.73V wartość ADC około 211 a pokazuje 380. Czyli są proporcjonalne, ale nieprawidłowe. Gdy nie mierzę nic bo odłączam "sondy" to wartości same sobie skaczą w całym zakresie 0-1023. Schemat załączam w obrazku. Jestem świadomy, że powinienem od początku uczyć się krok po kroku, przeczytać do końca książkę Pana Mirka bo zakupiłem, lecz zostało mi niewiele czasu (praca i studia). W każdym razie dziękuję za chęci pomocy i cierpliwość.

Obrazek

PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:12 
Użytkownik

A masz na pewno dobrze ustawione napięcie odniesienia?
Uzyskiwane wartości są liniowo proporcjonalne do oczekiwanej:
673/360 => ~1,87
380/211 => ~1,80
A licząc jakbyś brał 5V a nie deklarowane 2,56 to wychodzi znowu podobnie :)
5V / 2,56V => ~1,95

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Jak masz mało czasu, to przynajmniej obejrzyj cykl poradników Mirka o ADC. Tę serię to nawet jeszcze zdążysz obejrzeć całą dziś do północy, bo chyba ma tylko 3 części :)

PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:17 
Moderator

Majster271 napisał(a):
Obrazek

Panie kolego jesteś nowy na forum i TYLKO dlatego nie udzielam WARNA na forum ok? Ale pamiętaj na tym forum używamy schematów a nie LAUREK ok? Jeśli jeszcze nie wiesz jak się rysuje schematy, jeśli nie wiesz, że można to robić chociażby w programie Eagle za darmo, jeśli nie wiesz, że jest krótki i skuteczny kurs Eagla to proszę cię zajrzyj tutaj:
http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

i nigdy więcej na tym forum nie wklejaj takich rzeczy ok? to moja gorąca prośba.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:19 
Użytkownik

A nie przepraszam. Jest tego aż siedem części ...
A przy trzeciej jest napisane na blogu:
Cytuj:
Film trwa dwie godziny!
Może wywoływać senność, chrapanie, drganie powiek, wzmożoną ochotę na sok jabłkowy itp

Więc szykuj się na całą noc do rana na oglądanie ...

PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:19 
Moderator

Majster271 napisał(a):
Gdy nie mierzę nic bo odłączam "sondy" to wartości same sobie skaczą w całym zakresie 0-1023.

To obejrzyj sobie to:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 5hRnig_f23

a jeśli chodzi o te skaczące wartości - szczególnie to:
https://youtu.be/fQHrTCwX2Ok?list=PLtXX ... _f23&t=317

polecam

PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:45 
Nowy

Dzięki za zlanie tyłka :D Ale należało mi się, za ten "schemat" szczególnie.. Wiem o kursie Eagle'a natomiast jest walka o czas. W przyszłości nie będę takich rzeczy ani tworzył, ani zamieszczał :D Jeżeli jest taka możliwość to można przenieść na dział dla zielonych ,bo widziałem przed chwilą. Dzięki za nakierowanie mnie :)

PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:51 
Użytkownik

Witam
Nie wiem czy ten schemat odzwierciedla faktyczne połączenia, ale AGND nie jest podłączone do GND ukladu - chyba że nie widzę.

Pozdr.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 21:01 
Użytkownik

Przeczytałem jeszcze raz podawane przez Ciebie spodziewane i otrzymywane wartości i mi się nie zgadza ...
Jak masz 1,73V na wejściu i napięcie odniesienia 2,56V, to powinieneś mieć:
1,73 / 2,56 *1024 => 692
Więc nie wiem skąd jest podawana spodziewana wartość 211 :(
I Twój program takie wartości powinien Ci pokazać, bo dobrze ustawiasz napięcie odniesienia.
Może jednak nie podłączyłeś jak sugeruje kicajek AGND do GND ...

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 lis 2015, o 21:16 
Nowy

Jeżeli zastosuję wewnętrzne źródło odniesienia, a napięcie będę mierzył poza układem to w takim przypadku AGND też musi być podłączone do GND układu? Wiem, że w poprzednich przypadkach np. z potencjometrem mierzonego napięcia w układzie, pomiar odbywał się względem GND układu i musi być AGND połączone z GND.

Co do tego "1,73V" to musiałem się pomylić i słuszna Twoja uwaga. W każdym razie sporządziłem sobie małą tabelkę i wszystkie napięcia (wartości ADC) powinny być wyższe o pomnożenie 1,87.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 21:29 
Moderator

Majster271 napisał(a):
a napięcie będę mierzył poza układem to w takim przypadku AGND też musi być podłączone do GND układu?

Panie kolego ja WSZYSTKO rozumiem, nawet niby brak czasu - no ale żeby zajmować się elektroniką i to nawet jako początkujący i nie łączyć MAS ? to woła jednak o pomstę do nieba, zajrzyj proszę tutaj:
http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/ac ... y-nie.html

a widzisz - gdybyś wcześniej obejrzał jednak poradnik o projektowaniu układów w Eagle to byś się jeszcze dowiedział jak PRAKTYCZNIE ŁĄCZYĆ masę analogową i cyfrową - co to w ogóle jest - z czym to się je - itp itd ..... No ale to zwykle tak bywa - ci którzy mówią, że im się śpieszy i nie mają czasu oglądać poradników to mają kwadraturę koła bo popełniają jeszcze więcej błędów robiąc coś na szybko - aż na końcu okazuje się, że tracą tego czasu 2-3x więcej niż gdyby jednak przysiedli i obejrzeli te poradniki. No ale .... każdy robi to co lubi ;)

PostNapisane: 24 lis 2015, o 21:44 
Nowy

Na początku miałem podłączoną masę AGND do GND jak należy. Później szukając przyczyny zafałszowania zastanawiałem się nad przyczyną i przepinałem (czy aby w moim przypadku jest inaczej). Rysując nieszczęsną laurkę narysowałem już "przełożoną". Przy jednym i drugim błąd był taki sam i reakcja podobna. Będę pamiętał i obowiązkowo zobaczę ten materiał na Pana blogu.

Co do tego czasu i pośpiechu również zgadzam się z Panem.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 22:06 
Użytkownik

Wrzuciłem Twój kod do atmega32 i przy ~1,7V dostaje wartości około 700. Czyli działa on poprawnie.
Podłącz elektrycznie układ jak należy i sprawdź, bo nie może Ci nie działać.
Jak nie będzie Ci działać to oglądaj ponownie* poradniki Mirka o ADC dopóki nie znajdziesz błędu :)

--
Pozdrawiam,
Robert

* - ponownie, bo i tak w ramach pokuty za masy, musisz je przynajmniej raz obejrzeć.

PostNapisane: 24 lis 2015, o 22:38 
Nowy

Wartości już są takie jak być powinny. A napięcie przy odłączonych sondach skaczą ale w całym zakresie. Przy pomiarze napięcia jest stabilnie. Dokończę film Pana Mirka i zobaczymy co będzie dalej :D

Strefa czasowa: UTC + 1