Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 kwi 2026, o 11:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 mar 2014, o 22:24 
Użytkownik

Witam.
Piszę program do obsługi silnika elektrycznego w bascom, lecz pomyślałem żeby to napisać w c. Problem polega na tym że chciałem to zrobić na instrukcji goto tak jak w bascomie lecz przeczytałem w bluebooku że jest to zła opcja. Wklejam poniżej program w bascomie i proszę o radę w jaki najlepszy sposób napisać to w c. Dodam że chcę jeszcze dodać obsługę ekondera na przerwaniu. Mój program jeszcze nie jest ukończony w 100% ale już teraz wolę przesiąść się na c.
Główny program:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język bash
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Obsługa przerwania:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 mar 2014, o 22:46 
Moderator

to ja bym na twoim miejscu poczytał o funkcjach w języku C, pooglądał niektóre moje poradniki wideo z bloga gdzie na żywo tworzę pełne projekty i jak do tego podchodzę ...

bo to co gubi ludzi chcących przepisać jak mówisz kod z Bascoma do C - to fakt że próbują na zasadzie KALKI pisać kod - a to jest najgorsze rozwiązanie .... w C w ogóle nie stosuje się takiego podejścia jak w Bascomie. Przede wszystkim funkcje, funkcje i jeszcze raz funkcje ...

a pomyśl sobie nawet w Bascomie one są - ale kto z bascomowiczów z nich korzysta ? hmmm?

PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:14 
Użytkownik

Jestem początkujący i dlatego postanowiłem napisać na forum i zasięgnąć tagu od lepszych :)

PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:15 
Użytkownik

Ja tylko dodam, że przy takim sposobie w pisaniu programów jesteś na dobrej drodze aby przepełnić stos w procku a tym samym wyrwać sobie wszystkie włosy na głowie.
W programie masz kilka podprogramów i beztrosko sobie skaczesz z jednego do drugiego itd. A z żadnego nie wracasz poprzez polecenie return. Wydaje mi się, że przy takiej konstrukcji, program prędzej czy później pójdzie w maliny.

PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:19 
Użytkownik

Jak koledzy polecają napisać ten program? Nie mam pojęcia jak w inny sposób to napisać.

PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:34 
Użytkownik

Witam
Jeśli jak piszesz posiadasz bluebook'a to tam kol.Mirek nie pisze, że funkcja goto jest jakaś zakazana.
Moja rada jest taka abyś na podstawie książki napisał chociaż sam szkielet programu. Prośba o "przetłumaczenie" z B na C jest raz - troszkę kłopotliwa a dwa skierowana jest tylko do "dwujęzykowców ;) ". Tym samym sam sobie ograniczasz ilość kol. gotowych do niesienia pomocy.

Pozdr.

PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:37 
Użytkownik

Nie chce przetłumaczyć kodu tylko bardziej napisać od nowa w c, chce aby działał i dlatego założyłem post aby zapytać kolegów jakich funkcji w c użyć aby nie tylko goto.
Proszę kolegów o pomoc w napisaniu tego programu, ewentualnie jak ulepszyć ten program w bascomie aby stos się nie przepełniał.
Pozdrawiam.

Napisałem program od nowa w bascomie, wygląda trochę lepiej, dziękuję za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1