Najpierw się przyWITAM

i odgrzeję temat
Jak pewnie większość jestem po lekturze znanej książki Mikrokontrolery AVR...
Mam problem z zaimplementowaniem regulatora PI w układzie.
Temat przedstawia się następująco:
Zestaw z uruchomieniowy ATmega32 - na nim zaimplementowany kod realizujący regulator PI.
Zestawik komunikuje z programem na PC (Matlab/Labview). W programie jest utworzony model matematyczny odwzorowujący obiekt rzeczywisty, który jest sterowany z ATmega. Oprócz modelu jest także możliwość ustawiania Kp,Ki ,oraz wartośc wejściowa zadana-napięcie. dane te sa wysyłane do ATmegi. ATmega przelicza te dane podstawiając je do algorytmu PI, po czym wysyła opdowiedź z powrotem do programu - tym razem bezpośrednio na obiekt sterowania. Obiekt daje odpowiedź na sygnał sterowania. Dane wracają do ATmegi obliczanie uchybu i tak w pętli. Obiekt to piec opisany równaniem inercyjnym I rzędu z opóźnieniem. Przeczytałe noty aplikacyjne ale nie za bardzo wiem jak zrealizować człon całkujący w C. Czy powieniem zrobić drugą pętlę while i dzięki temu uzyskać wartości poprzedniego stanu obiektu? według wzoru na regulator dyskretny PI.
Stan poprzedni n-1 to byłaby poprzednia petla while?
Patrzyłem na kod * \brief General PID implementation for AVR oraz przykłądowo:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Z góry przepraszam za formatowanie kodu.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kody umieszczamy przy pomocy syntax=c - Różowy J.