Witam
Na wstępie przepraszam jeśli w złym dziale pisze. Próbuje zmusić do skomunikowania się ze sobą dwóch avr ATMEGA328P taktowane 1mhz. użyłem do tego przykładowych kodów. Ponieważ nie używam ARDUINO tylko same procki (nowiutkie) które są taktowane 1Mhz wiec dopisałem linie #define F_CPU 1000000UL.
kod nadajnika:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kod odbiornika:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W czym problem ? Otoz komunikacja sie nawiazuje czasami odbiera bez problemu ciag znakow co sekunde czasami tylko raz odbierze potem nic. Ciekawostka chcialem zmierzy pobor pradu przez caly uklad atmega i RFM wiec podlaczylem miliamperomierz wtedy za kazdym razem wysyla tylko raz,przerwa 1s znow wysyla wzrasta pobor do 15mA i juz tak wisi, pomaga wylaczenie i wlaczenie zasilanie calegu ukladu lub tylko RFM. Zastanawiam się czy moze nie sa uszkodzone uklady RFM poniewaz zdarzylo sie mi przez pomylke podlaczyc pod 5V. Prosze o jakieś sugestie.
P.S. Moze ewentualnie ktoś posiada jakiś działający poprawnie kod ? chyba ze faktycznie moje RFM uszkodziłem.
Pozdrawiam
Kody wklejamy przy pomocy [syntax=cpp] - Różowy J.