Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 wrz 2025, o 10:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:48 
Użytkownik

Hej!
Podczas budowania programu w Atmel Studio dostaję taki błąd:
Error 1 __builtin_avr_delay_cycles expects a compile time integer constant d:\programy\atmel toolchain\avr8 gcc\native\3.4.2.1002\avr8-gnu-toolchain\bin\../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/include/util/delay.h 164 40 c++projekt

Po kliknięciu w ten błąd przenosi mnie do pliku opóźnień - delay.h, a konkretnie to linijki:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ktoś wie o co może chodzić?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 11:48 
Moderator

pewnie masz kocią definicję w kodzie

#define F_CPU xxxxx

PostNapisane: 20 lis 2013, o 11:57 
Użytkownik

Tak mam
#define F_CPU 16000000UL

Jak to w Atmel Studio na początku trzeba wrzucić. Znalazłem, że w nowszym Atmel Studio Problemem może być też, gdy wrzucimy polecenie _delays_ms(); i w nawiasie damy zmienną zamiast konkretnej wartości. U mnie tak jest.

Dodatkowo zadam pytanie, jak zrobić by biblioteki LCD z pańskiej książki nadawały się dla Atmel Studio? Bo gdzieś widzę, że jest błąd i ten kompilator nie może się dostać do tych bibliotek.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:08 
Moderator

erykko napisał(a):
Jak to w Atmel Studio na początku trzeba wrzucić

Korczę no sorki nie obraź się ale piszesz MEGA BZDURY, i to nie dość że mówię ci że przez to masz problem w kocim Atmel Studio to ty nadal piszesz że trzeba to wrzucić - bzdura bzdura bzdura

i bardzo dobrze że masz ten problem .... kurczę na forum w każdym miejscu gdzie ktoś wstawia kod z tym durnym #define F_CPU xxxxx od razu piszę żeby to skasować, wyjaśniałem już tysiące razy na forum żeby tego nie wpisywać i dlaczego ...

a ty właśnie z uporem godnym podziwu wpisujesz - a potem zdziwiony że masz błędy .... szok ...

erykko napisał(a):
Znalazłem, że w nowszym Atmel Studio Problemem może być też, gdy wrzucimy polecenie _delays_ms(); i w nawiasie damy zmienną zamiast konkretnej wartości. U mnie tak jest

To kolejna rzecz, której nie doczytałeś - a też wszędzie piszę i w bluebooku także kładę na to nacisk - że NIGDY nie daje się zmiennych jako argumentów dla _delay_xx() i nie ważne czy w kocim Atmel Studio czy w Eclipse czy w jakimkolwiek innym edytorze - bo edytor panie nie ma z tym nic wspólnego

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

erykko napisał(a):
Dodatkowo zadam pytanie, jak zrobić by biblioteki LCD z pańskiej książki nadawały się dla Atmel Studio?

Sorry w ogóle nie zajmuję się Atmel Studio i nie będę udzielał niestety pomocy jak coś tam zrobić w Atmel studio :( przykro mi ... jak chcesz się męczyć to się męcz .... To nie pierwsze i zapewniam cię że nie ostanie BABOLE jakie masz i będziesz miał przez to swoje Atmel Studio ...

Proponuję popytać o Atmel Studio tych, którzy ci wytłumaczyli że w atmel studio wpisuje się #define F_CPU .... "oni ci pomogą"

PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:12 
Użytkownik

Z tym, że po usunięciu tego z kodu mam z kolei warning o niezdefiniowanej częstotliwości. Celowo robię to w Atmel Studio, gdyż Eclipse zwyczajnie ma jakiś problem z makrami zdefiniowanymi w oddzielnym pliku. No i ludzie polecają wstawić to define w Atmel Studio.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:17 
Moderator

erykko napisał(a):
Z tym, że po usunięciu tego z kodu mam z kolei warning o niezdefiniowanej częstotliwości

No i prawidłowo - ja się WCALE NIE DZIWIĘ, a niejednokrotnie pisałem dlaczego tak jest i dlaczego rozwiązaniem nie jest zdefiniowanie #define F_CPU .....

erykko napisał(a):
Celowo robię to w Atmel Studio, gdyż Eclipse zwyczajnie ma jakiś problem z makrami zdefiniowanymi w oddzielnym pliku

Tak tak - bo działasz na takiej zasadzie że nie rozwiązujesz problemu - tylko go obchodzisz bokiem - na zasadzie zgaduj zgaduli - jak tu nie wyjdzie to może tam wyjdzie - a jak nigdzie nie wyjdzie to .... oooo - o co chodzi ? :(

erykko napisał(a):
No i ludzie polecają wstawić to define w Atmel Studio

No to proponuję zasięgać opinii i zadawać pytania tym ludziom - NIKT z naszego forum ani ja nic takiego nie poleca .... a ci którzy to polecają są niestety OKALECZENI przez dwie książki które się ostatnio ukazały na rynku no i przez kilka kursów internetowych - które wciskają początkującym takie bzdury .....

brnij więc z nimi dalej w swoje tarapaty ....

PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:24 
Użytkownik

Eclipse jest lepszy pod tym względem, bo sam dodaje odpowiednie opcje po ich uprzednim zdefiniowaniu. Natomiast ewidentnie ma problem z plikiem z makrami i też ciężko coś wywnioskować skąd ten problem.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:46 
Moderator

Tu nie chodzi nawet o to że Eclipse lepsze czy nie lepsze - tylko weź ty się lepiej popytaj ludzi - gdzie się ustawia w Atmel Studio taktowanie procesora tak żeby nie trzeba było używać w kodzie #define F_CPU

a wszystko co działa pod Atmel Studio w tym jakieś tam makra które masz na 100% można odpalić także pod Eclipsem

PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:51 
Użytkownik

Wiem, jest jakaś niezgodność w konfiguracji. Atmel studio ma problem z biblioteką LCD, natomiast Eclipse z makrami.

Natomiast po zdefiniowaniu w AS6 w Toolchainie tej częstotliwości nadal pozostaje Warning.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 13:30 
Moderator

erykko napisał(a):
Atmel studio ma problem z biblioteką LCD

Atmel Studio nie ma problemu z biblioteką LCD tylko ty masz problem z przeniesieniem jej do Atmel Studio

erykko napisał(a):
natomiast Eclipse z makrami.

Eclipse nie ma problemu z makrami tylko ty masz problem ze zrozumieniem kodu, którego używasz - a dokładniej mówiąc z templates'ami dla C w Atmel Studio ....

Jak widzisz twój podstawowy problem polega na tym że jak coś ci nie wychodzi to nie myślisz tak:

- kurczę pewnie czegoś nie wiem - muszę to rozwiązać

ty myślisz od razu tak

- kurczę jakieś błędy - pewnie to wina: Atmel Studio, Eclipsa, procesora, firmy Atmel albo Atnel, albo wina sprzętu itp

no wina WSZYSTKIEGO dookoła TYLKO NIE MOJA - no bo ja przecież wszystko DOBRZE robię

powodzenia z takim podejściem w programowaniu życzę

PostNapisane: 20 lis 2013, o 13:52 
Użytkownik

Tak czy siak po ustawieniu częstotliwości kwarcu AS nadal ma Warning dotyczący tej częstotliwości.

Strefa czasowa: UTC + 1