Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 sie 2026, o 03:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 paź 2013, o 13:11 
Użytkownik

Witam wszystkich to mój pierwszy post i jak można się było spodziewać z pierwszym problemem :)
Ciężko jest zaczynać programować jeśli już na początku nie mogę dojść co jest grane... Napisałem mały programik aby przetestować sobie przerwania na ATMEGA8 w CTC i programowe timery, które często stosowałem w BASCOM. Wg noty PDF poustawiałem przerwania (wydaje mi się że dobrze, ale to mi się tylko tak wydaję więc proszę o sprawdzenie), zmienne licznikowe zdefiniowane jako volatile aby były widoczne (i można było z nich korzystać) i w przerwaniu i w pętli głównej (też mi się wydaje, że zrobiłem to dobrze) no i ...nie działa.
Proszę o pomoc. Dioda na pb1 powinna migać szybciej niż diody na pb2 i pb3 (migające równocześnie).

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 paź 2013, o 13:42 
Nowy

W Atmega8 preskaler ustawia się w TCCR1B,
zamiast
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

użyj
język c

Bit WGM12 też znajduje się w TCCR1B.

PostNapisane: 25 paź 2013, o 14:33 
Użytkownik

No niestety. kombinuję z tymi rejestrami i efektu nie widać :( ...

PostNapisane: 25 paź 2013, o 14:47 
Użytkownik

Bit WGM12 znajduje się w rejestrze TCCR1B a nie w TCCR1A. Tu masz babola ;)

PostNapisane: 25 paź 2013, o 15:22 
Użytkownik

Juffre napisał(a):
Bit WGM12 znajduje się w rejestrze TCCR1B a nie w TCCR1A. Tu masz babola ;)

Wiem coś o tym http://forum.atnel.pl/topic4418.html :oops:

PostNapisane: 25 paź 2013, o 17:32 
Użytkownik

Zmień procedurę obsługi przerwania. Wygląda to tak jakbyś próbował zrobić timer programowy na wzór mirkowego ale nie napisał całości. Luknij do bluebooka

PostNapisane: 25 paź 2013, o 17:44 
Użytkownik

Nooo, teraz działa! Dzięki :) Kurcze, żę tak powiem "za Bascoma" nie musiałem aż tak dokładnie studiować pdf, chyba czas się nawrócić :)

Nowa wersja:
język c

W ten sposób dochodzimy do sedna sprawy. Otóż celowo zrobiłem dwa identyczne liczniki na 16-o bitowych zmiennych aby sprawdzić jak sobie poradzą z przerwaniami. Niestety, tak jak myślałem nie jest dobrze. Diody, które powinny migać równocześnie błyskają sobie w zasadzie jak chcą już od pierwszych chwil, a tylko ta na pb0 miga prawidłowo. Czy zna ktoś rozwiązanie oprócz uzupełniania wartości licznika bezpośrednio w przerwaniu, lub blokowaniu przerwań na czas badania warunku (i odświeżenia licznika jednocześnie)? Można wykorzystać znacznik i przekazywać jego stan do.. i z.. przerwania, ale to jednak dodatkowa zmienna...

PostNapisane: 25 paź 2013, o 17:55 

SylwekK napisał(a):
Nooo, teraz działa! Dzięki Kurcze, żę tak powiem "za Bascoma" nie musiałem aż tak dokładnie studiować pdf, chyba czas się nawrócić

Teraz to będziesz musiał spać z PDFami pod poduszką :lol:

PostNapisane: 25 paź 2013, o 19:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

.

Ostatnio edytowano 6 lis 2015, o 13:54 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 paź 2013, o 21:19 
Moderator

SylwekK napisał(a):
Czy zna ktoś rozwiązanie oprócz uzupełniania wartości licznika bezpośrednio w przerwaniu, lub blokowaniu przerwań na czas badania warunku (i odświeżenia licznika jednocześnie)? Można wykorzystać znacznik i przekazywać jego stan do.. i z.. przerwania, ale to jednak dodatkowa zmienna...

PO PIERWSZE - zbyt dużą częstotliwość ustawiłeś dla Timera1 do takich celów 1ms !!! Zupełnie niepotrzebnie do takich celów - wystarczyłoby 10ms. Piszę o tym trochę w bluebooku (co ? jak ? i dlaczego?) .... Pomyśl sobie ile czasu trwają operacje w przerwaniu biorąc pod uwagę prolog i epilog (przeanalizuj sobie nawet pobieżnie kod asm przerwania) ... Drga sprawa w bluebooku pokazałem nieco zoptymalizowany sposób działania na tych timerach programowych ... Może wygląda na ciut bardziej zakręcony ale właśnie jest bardziej optymalny czasowo.

I teraz tak - uważaj. W tym twoim prostym przykładzie WSZYSTKIE DIODY LED mrugają tak jak należy i WCALE nawet nie trzeba wyłączać przerwań na żeby dobrze migały ;) skąd wiem - no bo odpaliłem to właśnie sobie na zestawie ATB ;)

ale jeśli ty testujesz to być może w jakimś swoim większym projekcie gdzie w pętli głównej dzieje się jeszcze wiele innych rzeczy to nie ma co się dziwić - do takich operacji PEWNIE że trzeba podejść ATOMOWO jak to się mówi ...

taki sposobów jest mnóstwo począwszy od zainkludowania biblioteki atomic.h i posłużeniem się makrami "atomic block" , albo po staremu jak to się mówi czyli oklepaną metodą z rejestrem SREG o tak np:

język c

albo tak:

język c

PostNapisane: 26 paź 2013, o 00:13 
Użytkownik

Mirku, a co sądzisz o wyjęciu obsługi multipleksowania poza przerwanie do oddzielnej funkcji uruchamianej w pętli głównej.
A w przerwaniu tylko machanie flagą ;)
język c

A w pętli głównej uruchamiamy takie coś:
język c

PostNapisane: 26 paź 2013, o 06:42 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Mirku, a co sądzisz o wyjęciu obsługi multipleksowania poza przerwanie do oddzielnej funkcji uruchamianej w pętli głównej.
A w przerwaniu tylko machanie flagą

Nie wiem dlaczego akurat to pytanie w tym wątku ;) ale ...

Wydaje mi się (zaznaczam wydaje ...), że taki sposób na multipleksowanie będzie skazany przy większym projekcie niż tylko samo multipleksowanie, skazany na niepowodzenie. Użycie tego w przerwaniach daje gwarancję takiej samej częstotliwości odświeżania. Zaś próba organizacji tego tak jak proponujesz w projekcie, który musi coś tam jeszcze innego czasem zrobić w pętli głównej skończy się migotaniem co jakiś nieregularny czas albo w ogóle ciągłym migotaniem ... Dla oka to mogą być mało przyjazne efekty.

PostNapisane: 26 paź 2013, o 11:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Nie wiem dlaczego akurat to pytanie w tym wątku ale ...

Fakt miało być w innym, w tym którym było o ustawianiu flag w przerwaniach. Ale jak widać zbyt późna godzina powoduje przekłamania :P

PostNapisane: 28 paź 2013, o 15:30 
Użytkownik

No, dziś wreszcie mogłem trochę przy kompie z C posiedzieć :) Kończy mi się właśnie sezon weselny i mało czasu niestety na naukę mam - idzie zima to myślę, że nadrobię :)

mirekk36 napisał(a):
PO PIERWSZE - zbyt dużą częstotliwość ustawiłeś dla Timera1 do takich celów 1ms !!! Zupełnie niepotrzebnie do takich celów - wystarczyłoby 10ms. Piszę o tym trochę w bluebooku (co ? jak ? i dlaczego?) .... Pomyśl sobie ile czasu trwają operacje w przerwaniu biorąc pod uwagę prolog i epilog (przeanalizuj sobie nawet pobieżnie kod asm przerwania) ... Drga sprawa w bluebooku pokazałem nieco zoptymalizowany sposób działania na tych timerach programowych

Zgadza się częstotliwość jest dość wysoka, ale zawsze ją dobierałem w BASCOMIE aby zoptymalizować potrzebne czasy do odliczania i wykorzystać przeważnie 8-bitowe zmienne do tego celu. Ten "błąd" tak rażącego migania zauważyłem przez czysty przypadek kiedy komuś na priv demonstrowałem timery programowe.
W moich, niektórych większych projektach ustawałem jeszcze większą częstotliwość (np. 25kHz) i paradoksalnie efekt rozjazdu czasowego był tam pomijalny, a już na pewno nieistotny dla działania programu, który miał np. odliczyć 2 minuty czy 10 minut i jeśli ten czas uciekł mi nawet o 1-2s to tragedii nie było, bo czas ten był powtarzalny (!) i można go było spokojnie podrasować. Można sobie nawet z ciekawości w pierwszym programie ustawić przerwania na 10kHz i sam zobaczysz, że diody migają względnie stabilnie, a przede wszystkim bez nagłych skoków tak jak to miało miejsce przy wolniejszym timerze.
Książkę oczywiście czytam za koleją od początku i jestem już przy ADC i być może dlatego o kombinacjach z timerami programowymi jeszcze nie doczytałem :) Czasem tylko wracam do poprzednich rozdziałów jeśli nagle mi się jakaś składnia zapomni...

Wróćmy do programu. Jakoś nie dopuszczam nawet myśli, żeby wyłączyć przerwania na czas badania warunków i takie rozwiązania mnie nie satysfakcjonują. Wróciłem do jednobajtowych zmiennych licznikowych tak jak to robiłem bardzo często w bascomie jeśli zależało mi na większej dokładności Myślałem po prostu, że obsługa przerwań będzie szybsza w C i taki błąd nie wystąpi (bascom naprawdę śmieci w przerwaniach!)... chyba się przeliczyłem :)
Do rzeczy - wszystkie liczniki z poniższego programu są 16-o bitowe i ustawione na 0,5s, ale tylko jeden tak naprawdę liczy ustawiony czas ;)
język c

Aha, czy przypadkiem aby była poprawna częstotliwość rejestr nie musi być uzupełniany liczbą 999?:

OCR1A = 999; //1000Hz 1ms (8000000/8/1000=1kHz)

EDIT:
Tak sobie kombinuje z tą składnią i coraz bardziej mi się podoba efektywność C. W powyższym kodzie jeszcze uprościłem licznik przez co zyskałem na nim aż 6 bajtów, a to sporo jak na jeden licznik w przerwaniach.

język c

Nie ukrywam, że podobny zapis "if (L1p-- <1)" podpatrzyłem w jednym z programów z bluboka (postanowiłem odnaleźć przed czasem te liczniki :lol: ).
Nawyk optymalizacji mam od początków mojego kontaktu z komputerami, a widzę, że w C jest spore pole do popisu ;)
Myślałem, że jeszcze na takim zapisie coś zyskam "if (!(L1p--))" ale kod w asm się nie zmienił nawet o 1 bajt.

Strefa czasowa: UTC + 1