Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 kwi 2026, o 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2013, o 13:07 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie ;)
Chciałbym sobie zrobić przy użyciu ENC oraz serwer PHP wykres, który będzie wyświetlał temperaturę.
Mam tylko jeden problem.
Generalnie wszędzie piszą, że najlepiej, aby to jakiś serwer www po prostu odpytywał ENC i AVR o temperaturę i potem obrabiał to i graficznie w postaci wykresu wyświetlał..
Wszystko fajnie TYLKO
Moje IP nie jest statyczne, tylko dynamiczne (zmienia się raz dziennie).. Więc nie mogę po prostu wpisać adresu IP, bo będzie on się zmieniał.

Postanowiłem trochę zmodyfikować założenia, i to mój ENC powinien wysyłać temperaturę na jakiś tam zewnętrzny serwer..
Wystarczy tylko, aby ENC wszedł na taką stornę:
http://mini-gry.net/pcharts/wyslijtmp.php?temp=22, gdzie temp to właśnie temperatura otoczenia..
Po wejściu na tą stronę temperatura wraz z czasem jest zapiyswana w bazie danych i jest tworzony wykres temperatury.
http://www.mini-gry.net/pcharts/(na razie w fazie testów)..

ALE
Pojawia się olbrzymi problem.
W jaki sposób zmusić ENC aby zechciał odwiedzić tę stronę? http://mini-gry.net/pcharts/wyslijtmp.php?temp=22
Widział ktoś takie biblioteki do ENC? Bawił się ktoś w taki sposób, aby ENC wchodził na stronę?
Z tego co wiem, to aby wszedł na np. onet.pl musi mieć obsługę DNS'ów, ale mogę to uprościć i zamiast wpisywać onet.pl wystarczy podać 213.180.141.140 i już nie potrzeba DNSów..
Więc resumując, czy ktoś widział bibliotekę, dzięki której ENC może odwiedzać storny WWW?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 wrz 2013, o 13:37 
Moderator

xamrex napisał(a):
Więc resumując, czy ktoś widział bibliotekę, dzięki której ENC może odwiedzać storny WWW

Tak i ty też ją widziałeś ;) Ba! nawet masz ją u siebie i korzystasz z niej ;) tylko nie za bardzo chciało ci się o niej poczytać oraz w jej bebechach poprzeglądać ;)

stos z tuxgraphics ma coś takiego jak CLIENTWWW i to ciebie interesuje

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 13:45 
Użytkownik

Mirku, chodzi ci o tą funkcję:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

w pliku ip_arp_udp_tcp
Mógłbyś podać przykład jej użycia, bo powiem szczerze trochę mnie ona przeraża ;)

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 13:51 
Moderator

zabij mnie a ci teraz nie podam przykładu - kiedyś się tym bawiłem i normalnie odpalałem tym właśnie skrypty PHP na swojej stronie www na hostingu ;) łącznie z przekazywaniem parametrów przy wywołaniu skryptu jak i odczytywaniem danych które skrypt przysyłał ;) Bardzo fajna metoda .... ale kody gdzieś mi wcięło

na tuxgraphixcs znajdziesz przykłady

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

aha tylko tam nie mają przykładów z wywoływaniem PHP zdaje się tylko CGI ale ja nie znałem CGI i zrobiłem sobie PHP ;)

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 13:55 
Użytkownik

Ok, dzięki przyjdzie mi ENC od Jaglarza, to zacznę działać ;))

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 14:11 
Użytkownik

Myślę, że tutaj jest odpowiedź na Twoje pytanie:
http://forum.atnel.pl/topic3243.html
Ja zrobiłem coś podobnego. Tzn. mój uC wysyła co jakiś tam określony czas dane za pomocą adresu www. Czyli w Twoim przypadku uC "wchodziłby" na stronę http://mini-gry.net/pcharts/wyslijtmp.php?temp=22 Następnie dane zapisywane są do bazy MySql i za pomocą skryptu php i javascript tworzone są wykresy.

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 14:15 
Użytkownik

lukas_ napisał(a):
Myślę, że tutaj jest odpowiedź na Twoje pytanie:
http://forum.atnel.pl/topic3243.html
...

Xamrex, jakby coś to pytaj :) Postaram się pomóc :)

PostNapisane: 14 wrz 2013, o 14:46 
Użytkownik

Chyba to to czego szukałem :)
Zobaczymy, jak przyjdzie do mnie ENC czy uda się od pierwszego kopa to odpalić :)
Jak coś to będę się do Ciebie odzywał koło środy jak przyjdzie ENC :D

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 20:22 
Użytkownik

Witam. Dołącze się do tego tematu, bo mam właściwie jedno pytanko. Czy stosując program serwer HTTP (pierwszy rozdział) i wpinając karte sieciową do routera wszystkie dane będą globalnie dostępne. Bo wydaje mi się, że nie, tylko nie wiem w jaki sposób zrobić, żeby były dostępne z każdego miejsca na świecie?

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 20:24 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Klucha napisał(a):
Witam. Dołącze się do tego tematu, bo mam właściwie jedno pytanko. Czy stosując program serwer HTTP (pierwszy rozdział) i wpinając karte sieciową do routera wszystkie dane będą globalnie dostępne. Bo wydaje mi się, że nie, tylko nie wiem w jaki sposób zrobić, żeby były dostępne z każdego miejsca na świecie?

O jakie dane ci chodzi?

Jeśli o kod html wpisany do ATmegi to będzie widzialny globalnie.
Zobacz na mój podpis.

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 20:28 
Użytkownik

Chodzi mi o dane, które odpytuje serwer z procka. Ale właśnie mam podpięty pod sieć domową karte sieciową. Gdy korzystam z internetu np. z komórki i wpisuje w przeglądarkę adres ip http... jaki mam w procku to nic nie wyskakuje. Gdy ponownie podłącze się pod sięc domową to dalej śmiga. Czyli to co serwer odpytuje z procka nie jest widoczne globalnie

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 20:32 

Ale co to znaczy serwer odpytujący procka?

Przykład serwera HTTP z niebieskiej książki jest serwerem uruchomionym na ATmedze, więc nie rozumiem co masz na myśli z odpytywaniem procka przez serwer.

Chodzi ci o UDP?

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 20:44 
Użytkownik

chodzi mi o TCP. I dlatego nie wiem czy da tak radę. może poprostu gdzieś nie doczytałem czy tcp może mieć zasięg globalny?

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 21:13 
Użytkownik

Najprostsze to na swoim routerze zrobić przekierowanie portów na dany adres IP w tym wypadku twojego ENC. Druga sprawa a chyba najważniejsza to stały adres IP, a nei ja kw wypadku np. neo zmienny przy każdym logowaniu do sieci. Mozna to obejście stosując specjalne konta typu No-Ip ale wiecej z tym zabawy.

Tak wiec zacznij od opisu czy masz stałe IP jeśli tak to zostaje Ci na routerze ustawić przekierowanie portu

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 05:10 
Użytkownik

IP mam stałe. Chodzi tylko o to czy przy TCP jak podłącze do routera informacje wyjdą na zewnątrz, czy muszę użyć UDP?

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 08:24 
Użytkownik

Jeżeli ustawisz przekierowanie portów na dany adres IP w tym wypadku twojego ENC. I w przeglądarce wpiszesz swój adres IP ten który idzie na zewnątrz i dodasz ":numer_portu" to z każdego miejsca na świecie połączysz się z swoim ENC ;)

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 09:02 
Użytkownik

Klucha napisał(a):
IP mam stałe. Chodzi tylko o to czy przy TCP jak podłącze do routera informacje wyjdą na zewnątrz, czy muszę użyć UDP?

Kolega chyba nie rozumie zasady działania sieci lokanych.
W sytuacji gdy telefonem przez wifi łączysz się z ruterem jesteś w tej samej sieci lokalnej o tej samej puli adresów.
Gdy podłączasz ENC do rutera to zapewne ma on adres z puli 192.168.1.xxx
Podobnie jest, gdy twój telefon połączy się z ruterem dostaje swój własny adres IP z tej samej puli czyli 192.168.1.yyy,
więc zazwyczaj nie ma problemu żebyś z telefonu wszedł na stronkę generowana przez ENC i atmegę.

To co chcesz osiągnąć - czyli łączenie się z sieci ogólnej do twojego serwerka na atemedze za ruterem jest bardziej skomplikowane, ponieważ każdy ruter ma NAT. Dzięki temu wszytkie urządzenia podłączone do rutera (komputer, telefon, ENC) do wysyłania danych w świat używają jednego adresu IP (statycznego IP jak wcześniej wspomniałeś).
Jak chcesz się łączyć z zewnątrz to wpisujesz w przeglądarkę swoje zewnętrzne IP przydzielone ci przez twojego operatora internetu i twoje zapytanie poprostu "odbija" się od rutera bo nie wie, do którego z urządzeń twojej sieci lokalnej jest skierowane.
Jak wcześniej wspomnieli koledzy po to stosuje się przekierowania w ruterze. W konfiguracji rutera dodaje się specjalną regułę, że wpisanie twojego adresu IP z portem np. 66.77.88.99:80 spowoduje przekierowanie do lokalnego adresu np 196.168.1.xxx

Dodano chwilę później:
jak nie zrobisz przekierowania, to ani TCP, ani UDP nie bądzie ci działao

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 14:52 
Użytkownik

A możecie powiedzieć, gdzie zrobić to przekierowanie na adres IP ATmegi? Powiem szczerze, że jeszcze nie konfigurowałem routera, więc nie wiem.

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 15:28 

Zależy od rutera. U mnie jest w Advanced -> Forwarding

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 15:38 
Użytkownik

Klucha napisał(a):
A możecie powiedzieć, gdzie zrobić to przekierowanie na adres IP ATmegi? Powiem szczerze, że jeszcze nie konfigurowałem routera, więc nie wiem.

Najprościej będzie ustawić na adres twojego kontrolera DMZ.
wchodzisz w zakładkę "Applications & Gaming" -> "DMZ" (przykladowo dla Linksys WAG200G)
włączasz DMZ Hosting na: enable
DMZ Host IP Address: wpisujesz adres swojego kontrolera.

Po wprowadzeniu tych ustawień pod twoim adresem IP dostepy bedzie dowolny port jaki ustawisz sobie w kontrolerze (pewnie standardowo 80?).

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 15:44 
Użytkownik

No ale w tym wypadku mamy pewne niebezpieczeństwo bo wystarczy wpisanie adresu IP zew. aby przekierować kogoś nawet przez przypadek na naszą atmege. Dużo lepszym rozwiązaniem jest przypisanie innego portu niż 80 tak żeby dostać się na Atmege tylko i wyłącznie podając numer portu.

Klucha szukaj w opcjach Port Forwarding albo samo Forwarding.

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 20:25 
Użytkownik

Router mam firmy Buffalo. teraz mam tylko problem, podczas wejścia w jakieś ustawienia routera chcę nazwe użytkownika oraz hasło. Wiecie może skąd to wziąść?

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 21:09 

Powinieneś dostać razem z ruterem.

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 21:30 
Użytkownik

Chyba że nic nie zmieniałeś to na naklejce pod spodem routera masz standardowy adres IP, login i hasło.

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 21:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Klucha napisał(a):
Router mam firmy Buffalo. teraz mam tylko problem, podczas wejścia w jakieś ustawienia routera chcę nazwe użytkownika oraz hasło. Wiecie może skąd to wziąść?

Luknij tu - http://www.routeripaddress.com/64/buffalo_routers/

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 23:04 
Użytkownik

nazwa uzytkownika root, haslo puste lub admin albo root http://portforward.com/default_username_password/Buffalo.htm

Aby nie zasmiecac forum przylacze sie do tematu uzycia funkcji client_browse_url.
Spodobala mi sie mozliwosc publikowania temp i innych parametrow na stronie dlatego chcialbym dopisac sobie taka funkcje. Bazujac na informacjach z tego tematu napisalem

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
oraz
język c

a przy kompilacje dostaje
język c
czyli pewnie prakuje jakiejs dodatkowej biblioteki ktorej nie ma przy stosie tcp na plycie DVD od Mirka ?

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 11:46 
Użytkownik

A mam jeszcze takie pytanko. Czy mój router jako użytkownik sieci musi mieć przydzielone stałę ip. Gdyż słyszałem gdzieś, że muszę mieć stałe ip przydzielone przez administratora sieci (tego co mi zakładał)? Dodam, że jest to internet radiowy.

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 12:09 
Użytkownik

To czy masz przydzielone stałe IP zależy tylko od dostawcy internetu. Ja np. też mam radiówkę i usługodawca przydziela adresy IP dynamicznie ale jest u nich możliwość wykupienia stałego adresy IP. W moim przypadku koszt takiej usługi to 5 zł miesięcznie.

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 12:23 
Użytkownik

Klucha napisał(a):
A mam jeszcze takie pytanko. Czy mój router jako użytkownik sieci musi mieć przydzielone stałę ip. Gdyż słyszałem gdzieś, że muszę mieć stałe ip przydzielone przez administratora sieci (tego co mi zakładał)? Dodam, że jest to internet radiowy.

Majac internet radiowy pewnie nie masz zadnego access pointa albo reapetera tylko karte radiowa zamontowana w pc. Jezeli tak to mozesz wykupic u dostawcy zewnetrzny adres ip (co zapewne dla Ciebie bedzie niebezpieczne bo na komputerze przydalo by sie miec dobrze skonfigurowany firewall) albo poprosic o otwarcie dla Ciebie jednego portu 'na zewnatrz' czyli to o czym pisalismy wczesniej abys sam zrobil na routerze.

Do celow tego projektu nie bardzo jest ci to potrzebne chyba, ze chcesz postawic na swoim komputerze serwer php oraz dostawac sie do niego z zewnatrz zamiast korzystac z lepszej opcji jakim jest darmowy hosting. Przy tym drugim rozwiazaniu otwieranie portu czy zewnetrzny adres ip nie jest ci potrzebny.

ps.
Udalo Ci sie poprawnie odpalic funkcje client_browse_url czy tez borykasz sie z problemami przy kompilacji ?

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 15:05 
Użytkownik

Operator nadał mi stałe ip. Wpisując w port forwarding ip mojego urządzenia oraz ustalając port nie chce działać globalnie mój serwer. Wpisując w przeglądarkę : mój stały adres ip komputera: port mojego urządzenia oraz port w ustawieniach "port forwarding" nic się nie dzieje. Poniżej screeny:
Obrazek

Wiecie w czy może być problem?

Czy problemem może być to, że w sieci mam 2 routery? Jeden kabel co idzie z anteny idzie do jednego routera, a drugi router podpięty jest pod pierwszy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1