Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 maja 2026, o 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2013, o 21:00 
Użytkownik

Witam, postaram się przedstawić swój problem jak najkrócej.
Uczę się C dla avr z pierwszej książki Pana Mirka. Korzystam z płytki stykowej i Atmegi8l.

Przerabiam teraz przerwania zewnetrzne z wykorzystaniem PCF8583. (posiadam PCF8583p)
Nie działa mi podciągniecie PORTU PB2 do VCC. Przez co nie mogę sterować procedura obsługi przerwań sygnałem z INT w RTC.
1 Hz z PCF jest na pewno, dioda miga. Zwierając PB2/INT0 do Vcc przerwanie się wykonuje. W przerobionym przeze mnie kodzie pana Mirka przerwanie miga dioda i wysyła informacje przez uart. Schematu nie zamieszczam ponieważ jest taki sam jak w książce na stronie 278 z taką różnicą że do SDA i SCL dałem rezystory 5k a nie 4,7k ponieważ takie miałem pod ręką i nie ma podtrzymania z baterii. Zakładanie tematu z pytaniem zostawiłem sobie na ostateczność, przeszukałem forum i dowiedziałem się że taki problem rozwiązuję podciągniecie PB2 do Vcc lecz nie u mnie albo robię to źle.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuje ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2013, o 22:23 
Moderator

Ale to nie do końca rozumiem twojego problemu - bo piszesz z jednej strony o podciąganiu a z drugiej, że ci nie działa przerwanie ... ?? czy jeszcze coś inaczej ?

z drugiej strony piszesz ze jak podłączysz jakieś PB2 do INT0 to przerwanie działa, i że PCF też działa bo miga diodą - no to już kompletnie nie wiem w czym problem ?

A co to np znaczy ?
dawidn47 napisał(a):
Zwierając PB2/INT0 do Vcc przerwanie się wykonuje

PB2/INT0 ??? przecież INT0 jest na PD2 ... może masz na myśli że zwierasz PB2 do PD2(INT0) no ale wtedy co oznacza że do VCC ???

sam zobacz - kompletnie ciężko na takie pytanie odpowiedzieć - chociaż już ze 3-4 razy czytam tekst

PostNapisane: 13 lip 2013, o 22:38 
Użytkownik

Proszę mi wybaczyć sposób w jaki przedstawiam ten problem, ale nie znam jeszcze na tyle terminologi żeby się porządnie wypowiedzieć. Spróbuje jeszcze raz.

mirekk36 napisał(a):
PB2/INT0 ??? przecież INT0 jest na PD2 ... może masz na myśli że zwierasz PB2 do PD2(INT0)

Mój błąd, chodziło mi o PD2.

Problemem jest to że sygnał z RTC nie powoduje przerwań. Mogę je wykonywać "ręcznie" po przez zwieranie INT0 do napięcia zasilania, wtedy przerwanie wykonuje się poprawnie.

mirekk36 napisał(a):
Ale to nie do końca rozumiem twojego problemu - bo piszesz z jednej strony o podciąganiu a z drugiej, że ci nie działa przerwanie ... ?? czy jeszcze coś inaczej ?

To wyjaśnię w ten sposób że nie mogę podciągnąć PD2 do Vcc przez co nie wykonuję sie przerwanie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Proszę mnie poprawić jeśli moje przypuszczenia są niepoprawne.

PostNapisane: 14 lip 2013, o 10:05 
Użytkownik

Takie są płytki stykowe :) przełóż uC w inne miejsce na płytce, podłącz rtc pod INT w uC i musi działać. Pewnie to drobny babol. :D

PostNapisane: 14 lip 2013, o 13:21 
Użytkownik

Antystatyczny napisał(a):
Sprawdź miernikiem, czy faktycznie masz połączenie pinów INT0 oraz INT. Następnie włącz podciąganie pinu PD2 i spróbuj ręcznie wywoływać przerwanie zwierając ten pin do GND. Daj znać jak poszło.

Sprawdziłem miernikiem połączenie, jest w porządku wszystko.
W kodzie programu znajduje się już podciągnięcie pinu PB2.
Zwieranie do GND nie wywołuje przerwania.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Janadamis napisał(a):
Takie są płytki stykowe przełóż uC w inne miejsce na płytce, podłącz rtc pod INT w uC i musi działać. Pewnie to drobny babol.

Próbowałem z inną płytką stykową, nie pomogło.

PostNapisane: 14 lip 2013, o 14:39 
Użytkownik

Na porcie PD2 jest napięcie 0.04 - 0.05 V. Podciągnięcie rezystorem 10k nie pomogło.

PostNapisane: 14 lip 2013, o 14:54 
Moderator

dawidn47 napisał(a):
Schematu nie zamieszczam ponieważ jest taki sam jak w książce na stronie 278 z

Niestety w takich przypadkach , uwierz mi, ZAWSZE się to mści .... to nie umieszczanie swojego schematu ... i potem szukaj wiatru w polu

Gdybyś sam się pokusił o dokładne rozrysowanie tego co zmajstrowałeś to być może sam byś dostrzegł babola .... albo jakąś fotkę tej stykówki byś podesłał .... bo zwykle tu drzemie pogrzebany pies - ale początkujący zwykle uważają że jest inaczej :(

PostNapisane: 14 lip 2013, o 14:57 
Użytkownik

To dziwne. Ratuje tylko zmiana uC na inny. Hmm albo włączony jtag jest przyczyną tylko nie kojarzę na jakich on porcie jest w atmega8.

PostNapisane: 14 lip 2013, o 15:37 
Użytkownik

Zamieszczam zdjęcia stykówki: https://www.dropbox.com/sh/1fizgykzuy7jaqy/VMzhkRYhaU

Obrazek

Próbowałem już z inną atmega ;(

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Obrazek

PostNapisane: 14 lip 2013, o 15:43 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Janadamis napisał(a):
Hmm albo włączony jtag jest przyczyną tylko nie kojarzę na jakich on porcie jest w atmega8.

Z tego co pamiętam to w ATmedze 8 nie ma JTAGa. ;-)

PostNapisane: 14 lip 2013, o 16:05 
Moderator

dawidn47 napisał(a):
Próbowałem już z inną atmega ;(

No ja się nie dziwię - skoro kolega nawet nie doczytał jak stykówka działa :( ... no sorki .... ale żeby nie dać prockowi zasilania na VCC i GND ??? toż u ciebie tylko kodki są przyczepione do tych nóg ? Kolego - weź sobie obejrzyj ten poradnik - i zobacz jak się łączy procka na stykówce bo normalnie ... eeeeeeś ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

tylko mi nie mów że za długi poradnik

PostNapisane: 14 lip 2013, o 16:19 
Moderator

GwynBleidD napisał(a):
Pamiętaj, na stykówce sprawdzasz połączenia 3x więcej

heheh ja bym powiedział że 136x więcej i to za każdym razem gdy się coś zmienia :( - niestety ... a do tego jeszcze jak się stosuje kable ze skrętki, które mają za małą średnicę i ledwo siedzą - można powiedzieć że "DYNDAJĄ" sobie w tych otworach i raz stykają a raz nie

PostNapisane: 14 lip 2013, o 16:28 
Użytkownik

Cytuj:
No ja się nie dziwię - skoro kolega nawet nie doczytał jak stykówka działa ... no sorki .... ale żeby nie dać prockowi zasilania na VCC i GND ??? toż u ciebie tylko kodki są przyczepione do tych nóg ? Kolego - weź sobie obejrzyj ten poradnik - i zobacz jak się łączy procka na stykówce bo normalnie ... eeeeeeś

Jeśli chodzi o wpadkę z VCC i GND to zapomniałem tego połączyć po przełożeniu wszystkiego na inna płytkę. Prawidłowe połączenie jednak nie pomogło.

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

GwynBleidD napisał(a):
Po 3cie: na moje oko wygląda, jakby dziurka w którą wpinasz sygnał INT przy procesorze (niebieski przewód) była trochę rozepchana już i może nie mieć styku...

Sprawdzałem miernikiem, przykładałem końcówki do wyprowadżeń (nóżek) układu i połączenie jest.

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

GwynBleidD napisał(a):
przy okazji sprawdź, czy na pewno z drugiej strony masz zasilanie (na szynie stykówki od strony tych portów), czy przypadkiem te kabelki nie przestały stykać.

Jest zasilanie.

PostNapisane: 14 lip 2013, o 19:14 
Użytkownik

A czy w ogule jakiś inny program działa na uC?? Napisz program który będzie na wszystkich pinach procesora również na tym int aby były wejściami i pociągnięte do vcc bez ustawiania int itp. To niemożliwe że nie działa.
A z czego zasilasz uC?? Sprawdź multimetrem na pinach procesora vcc ile wynosi. Musisz robić jakiegoś babola np na zasilaniu czy programowaniu. Może zmień przewody na inne.

PostNapisane: 14 lip 2013, o 20:00 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
A z czego zasilasz uC?? Sprawdź multimetrem na pinach procesora vcc ile wynosi.

Na pinach procesora jest napięcie 4.98 V. Zasilam układ z programatora usb asp ale próbowałem też z innych źródeł : zasilacz stabilizowany, atx, i jakaś przetwornica na lm2596s. Zaraz napisze ten program testowy i dam znać.

------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]

Taki program działa jak należy, konfiguracja płytki stykowej ta sama.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 14 lip 2013, o 21:32 
Użytkownik

Po drugim dniu walki program działa jak należy... Użyłem po prostu INT1 na porcie PD3, zadziałało od pierwszej kompilacji. Jednak nie zadowala mnie to w pełni. Jeśli ktoś ma pomysł dlaczego nie działa na porcie PD2 to prosiłbym dać znać bo nie da mi to spokoju jak tego nie wyjaśnię ;) .

Dziękuje wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytanie.

------------------------ [ Dodano po: 19 minutach ]

A to zaskoczenie... program z wykorzystaniem INT0 działa po wywaleniu obsługi uart. Jak wiemy porty RXD i TXD są na nóżkach PD0 i PD1, co to ma wspólnego z PD2 ?

PostNapisane: 14 lip 2013, o 21:59 
Moderator

dawidn47 napisał(a):
Jak wiemy porty RXD i TXD są na nóżkach PD0 i PD1, co to ma wspólnego z PD2 ?

To że coś pomieszałeś pewnie w kodzie ;)

PostNapisane: 14 lip 2013, o 22:27 
Użytkownik

Jeszcze raz zamieszczam kod.
język c

Program z wykorzystaniem INT0 działa po zakomentowaniu wszystkiego związanego z UART. Działa bez rezystora 10k, reszta jak na zdjęciach.

PostNapisane: 15 lip 2013, o 00:08 
Moderator

no no a ciekawe czy przypadkiem sobie w biblitece UART nie odkomentowałeś jednej linii odpowiedzialnej za włączenie transmisji RS485, gdzie akurat do sterowania przykładowo używany jest "nomen-omen" jaki pin ? PD2

język c

więc jeśli nie używasz RS485 to zakomentuj to - a jeśli używasz to zmień pin na inny do sterowania kierunkiem przepływu

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 lip 2013, o 01:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
no no a ciekawe czy przypadkiem sobie w biblitece UART nie odkomentowałeś jednej linii odpowiedzialnej za włączenie transmisji RS485, gdzie akurat do sterowania przykładowo używany jest "nomen-omen" jaki pin ? PD2

język c

więc jeśli nie używasz RS485 to zakomentuj to - a jeśli używasz to zmień pin na inny do sterowania kierunkiem przepływu

Sukces !! Zakomentowanie pomogło, program działa jak należy z wykorzystaniem INT0. Dziękuje za pomoc. Miałem własnie poprzeglądać te biblioteki ale nawet nie wiedziałbym co tam zmienić. Biblioteka pochodzi prosto z DVD i nie umieszczałem tam komentarzy.

PostNapisane: 3 sie 2013, o 20:11 
Użytkownik

Hmm ja mam podobny problem z projektem 08_TWI. cały czas na wyświetlaczu mam napis start... czyli brakuje przerwania na iNT0. Posiadam płytkę ATB GLS. Zwarcie nóżki PD2 z GND nie pomaga i na wyświetlaczu nie pojawia się nic innego. na pokładzie Atmega32 taktowana 8 Mhz wewnętrznie.

Strefa czasowa: UTC + 1