Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 mar 2026, o 20:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2013, o 20:58 
Nowy

Witam!
Jestem początkującym programistą i postanowiłem się zmierzyć z tematem sterowania czasowego do domowej suszarki do rąk.
Jej działanie w skrócie chciałbym rozwiązać w następujący sposób: mikrokontroler Atmega 8 połączony z microswitchem oraz przekaźnikiem na 5v.Po nacisćnięciu i zwolnieniu microswitcha następuje załączenie przekaźnika na ok 20 sekund oraz uruchomienie silnika z grzałką poprzez przekaźnik.
Tyle w teorii.W praktyce natomiast udało mi się zbudować cały układ oraz napisać kod w C,który załącza przekaźnik na czas wciśnięcia microswitcha (kod na podstawie tego z książki "Mikrokontrolery Język C Podstawy Programowania" str. 179)
Dlatego postanowiłem napisać tutaj i poprosić o jakieś sugestie i wskazówki jak ten problem programowo rozwiązać...
Przeszukałem już spory kawałek internetu,jednakże nie trafiłem na nic konkretnego ani przydatnego...
Czy mam użyć do tego przerwań,czy jest jakiś łatwiejszy sposób?
Bardzo chętnię zobaczyłbym przykładowy kod...
Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2013, o 21:07 
Użytkownik

Jest prosty sposób. Po wykryciu, że przycisk został wciśnięty włączasz przekaźnik, pchasz delaya, który będzie wykonywał opóźnienie o te 20s, a następnie wyłączasz przekaźnik.

Przykładowo:

(oczywiscie piny i porty możesz zamienić na odpowiadające twoim połączeniom albo skorzystać z makr opisanych w rozdziale o LCD)
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oczywiście założyłem, że przekaźnik włączasz, podając stan wysoki na port - w przeciwnym razie należałoby zamienić kolejność instukcji wystawiających jedynkę i zero logiczne na port)

Pytanie brzmi, czy uC ma wykonywać jeszcze jakieś działania, czy tylko sterować przekaźnikiem? Bo jeśli miałby robić jeszcze coś, to moim zdaniem najlepiej będzie zastosować tzw. Timer programowy, o którym Mirek szerzej pisał w rozdziale "Wstęp do systemów czasu rzeczywistego".

Ale jeśli ma być jak najprostsze choć wcale nie eleganckie rozwiązanie to tak jak pisałem - wykrycie + delay

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 14 lip 2013, o 21:15 przez krokodyl1220, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 14 lip 2013, o 21:13 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

W momencie wykrycia naciśnięcia klawisza wstawiasz np. taki kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oczywiście pod warunkiem że nic innego nie ma robić, bo w tym momencie na 20 sekund będzie zablokowany i będzie sobie krążył przez ten czas w pętli delay.

PostNapisane: 15 lip 2013, o 20:04 
Nowy

Mój mikrokontroler steruje tylko przekaźnikiem,nie ma do niego podpiętych innych urządzeń oprócz microswitcha...
Samo wstawienie w odpowiednie miejsce _delay_ms() powinno pomóc?

PostNapisane: 15 lip 2013, o 20:35 
Użytkownik

Najprościej tak

PostNapisane: 15 lip 2013, o 21:35 
Użytkownik

W temacie naszego autora tego tematu: z elektrody wyśpećjalizowany gość utrudnia życie ludziom początkującym ;)
A ja myślałem że o tym gościu to tylko bajki...

A tak w odpowiedzi to twój poprawiony program
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 lip 2013, o 21:46 
Użytkownik

Śpece elektrodowi... Jak zwykle najmądrzejsi i nieomylni :? "Ty, gdybyś chciał ołówek naostrzyć, wołałbyś o kamienie młyńskie!"

No, ale nie o tym temat ;) Panie cdominik, napisałeś pan?

PostNapisane: 16 lip 2013, o 21:59 
Nowy

Witam!
Właśnie przed chwilą udało mi się ukończyć cały projekcik i wszystko działa poprawnie.Dziękuję za podpowiedzi i wyrozumiałość,bo tak szczerze to myślałem że zostanę na forach obsmarowany i odesłany do google :) A jednak tak się nie stało.Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam :)

Strefa czasowa: UTC + 1