Witam wszystkich,
Mam drobny kłopot przy ADC z mojego ATtiny45, zrobiłem sobie na stykówce mały układzik do zapalania diody LED gdy napięcie na ADC będzie mniejsze niż ok. 2V. Sprawdziłem działanie układu na prostym miganiu diodą i wszystko działało jak należy.
Kolejna część to mierzenie napięcia na wyjściu dzielnika rezystorowego. Dzielnik zrobiłem z fotorezystora i potencjometru, sprawdzane multimetrem więc wszystko się zgadza i jest ustawione tak, że na wyjściu dzielnika, które idzie do ADC jest ok 2,50V a przy zakryciu fotorezystora palcem spada do 0,5V i mniej

Zgodnie z moimi założeniami przy zakrywaniu fotorezystora napięcie spada poniżej 2V więc dioda LED powinna się zapalać ale tak się niestety nie dzieje...
Zapewne błąd będzie gdzieś w kodzie, pisałem go razem z poradnikiem "Przetwornik ADC w mikrokontrolerach AVR - CZĘŚĆ 03" z tą różnicą, że na innym AVR jednak nawet nazwy rejestrów się zgadzały itp. więc myślałem, ze będzie OK

*Dioda podłączona jest katodą do pinu PB4,
Korzystam z ADC na pinie PB3.
Wklejam kod z Eclipse:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.