Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 sty 2026, o 12:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2013, o 20:41 
Użytkownik

Przerabiam komunikacje I2C z niebieskiej ksiazki i nie dziala mi funkcja zapisu godziny do PCF8583
Kod:
TWI_write_buf( PCF8583_ADDR, 0x01, 4, bufor )
Na wyswietlaczu pojawia sie w pierwszej lini start... a w drugiej leci czas od 0:0:0. Korzystam z atmegi16 taktowanej 8 Mhz, przerwanie z rtc podlaczone do INT1, A0 podlaczone do GND stad
Kod:
#define PCF8583_ADDR 0xA0

Przeczytalem dwa razy rozdzial w ksiazce ale nie moge doszukac sie bledu. Zadnych modyfikacji w i2c_twi nie dokonywalem.
Czy ktos ma pomysl dlaczego po zaprogramowaniu czas nie startuje od 18:34:27 ?

Ponizej kod main'a
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:06 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

RTC nie może mieć zmienionego adresu (pozostań przy 0xA2) tylko EEPROM. Przejrzyj uważnie schemat http://www.atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:08 
Moderator

No tak a schemat ? jak masz to podłączone ? szczególnie linie SDA i SCL ?

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:13 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No tak a schemat ? jak masz to podłączone ? szczególnie linie SDA i SCL ?

Kolego, zapomnialem wspomniec, ze korzystam z wlasnego pcb i sprzetowej komunikacji i2c oraz nie mam podlaczonego EEPROMu.
Schemat w tym temacie
http://forum.atnel.pl/topic3116.html

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:15 

A ja z rozpędu pomyślałem o ATB. Jak sam coś robisz to właśnie masz dobre odniesienie w postaci sprawdzonego schematu.

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:21 
Moderator

gomes napisał(a):
Schemat w tym temacie

o jo joj, ;) no to nad schematem to musisz jeszcze troszkę popracować ;) ale ok ... coś tam widać - no rezystory SDA i SCL masz, ale jakiesik takie za małe 1K ? (daj 4,7K) minimum ... chociaż i z tymi co masz powinno działać

ale sprawdź przede wszystkim najpierw czy tyka ci RTC czyli podepnij do wyjścia INT diodę LED przez rezystor oczywiście do VCC

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
gomes napisał(a):
Schemat w tym temacie

o jo joj, ;) no to nad schematem to musisz jeszcze troszkę popracować ;) ale ok ... coś tam widać - no rezystory SDA i SCL masz, ale jakiesik takie za małe 1K ? (daj 4,7K) minimum ... chociaż i z tymi co masz powinno działać

ale sprawdź przede wszystkim najpierw czy tyka ci RTC czyli podepnij do wyjścia INT diodę LED przez rezystor oczywiście do VCC

Kolega widze nie zrozumial problemu. Przerwanie dziala poprawnie tzn co 1sek wyswietlacz jest odswiezany, komunikacja odczytu z rtc przebiega poprawnie i na wyswietlaczu jest wywietlany aktualny czas z rtc (obecnie 04:09:20 bo tyle sie z tym bawie) i co sec jest incrementowany ;) .
Problem jak pisalem jest z ustawianiem godziny w pcf. Po wywolaniu tej
Kod:
TWI_write_buf( PCF8583_ADDR, 0x01, 4, bufor )

funkcji w main jak dobrze zrozumialem z ksiazki powina zostac zainicjalizowana godzina 18:34:27 (po zaprogramowaniu badz zrestartowaniu uc) a tak sie nie dzieje tylko czas leci 'dalej' taki jak byl bo jest podtrzymanie bateryjne.

W pliku i2c_twi.c posiadam funkcje i2cSetBitrate wiec errata zastosowana.

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:37 
Moderator

No to rzeczywiście źle zrozumiałem - za szybko przeczytałem ;) przepraszam - tak to jest jak robię 190 rzeczy na raz ... sorki

hmmm skoro czas leci czyli wszystko ślicznie działa - odczyt , adres się zgadza - no miodzio ... a nie działa tylko zapis ? ... to bardzo dziwne

ale teraz żebym dobrze zrozumiał - czyli od jakiej godziny ci ten czas zlicza ? od 00:00:00 ? i cały czas płynie ? czy po każdym restarcie od zera ?

a może nie zapisujesz projektu przed kompilacją ? ;)

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:45 
Użytkownik

Po kazdej kompilacji czas leci dalej (obecnie 04:28:00) bo mam podlaczona dodatkowa baterje do podtrzymania czasu. Pewnie jak bym ja wylutowal to po kazdym zaniku zasilania badz kolejnym programowaniu czas startowalby od 0:0:0.

Projekt oczywiscie zapisuje, eclipse tez byl restartowany.

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:50 
Moderator

no no rozumiem - generalnie to dobrze ;) jest ładnie podtrzymywany i widać że komunikacja działa dobrze - w takim razie nie mam pomysłu na gorąco co jest nie tak - na pewno jakiś czeski błąd ....

na ile kHz ustawiłeś prędkość I2C ?

PostNapisane: 9 cze 2013, o 21:52 

Jaką częstotliwością taktujesz mikrokontroler i jaką wartość wybrałeś jako MCU Clock Frequency. Jest to ważne bo na podstawie tej wybranej liczy obliczana jest prędkość I2C.

PostNapisane: 9 cze 2013, o 22:01 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Jaką częstotliwością taktujesz mikrokontroler i jaką wartość wybrałeś jako MCU Clock Frequency. Jest to ważne bo na podstawie tej wybranej liczy obliczana jest prędkość I2C.

Tak jak pisalem w pierwszym poscie 8 MHz i tak jest kompilowany.
Predkosc i2c jest automatycznie przeliczana w fukcji ?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tak wyglada kompilacja
Kod:
**** Build of configuration Release for project 08_TWI ****

make all
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega16 -DF_CPU=8000000UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.d" -c -o"main.o" "../main.c"
Finished building: ../main.c

Building target: 08_TWI.elf
Invoking: AVR C Linker
avr-gcc -Wl,-Map,08_TWI.map -mmcu=atmega16 -o"08_TWI.elf"  ./main.o  ./LCD/lcd44780.o  ./I2C_TWI/i2c_twi.o   
Finished building target: 08_TWI.elf

Invoking: Print Size
avr-size --format=avr --mcu=atmega16 08_TWI.elf
AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega16

Program:    1676 bytes (10.2% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data:          6 bytes (0.6% Full)
(.data + .bss + .noinit)

Finished building: sizedummy

PostNapisane: 9 cze 2013, o 22:09 
Moderator

gomes napisał(a):
Predkosc i2c jest automatycznie przeliczana w fukcji ?

ale co to wg ciebie znaczy automatycznie ? toż trzeba podać jej argument

i2cSetBitrate( 100 );

podajesz tak czy nie ?

PostNapisane: 9 cze 2013, o 22:24 
Użytkownik

Tak, w main zaraz po zainicjalizowaniu lcd i przed wlaczeniem przerwan jest i2cSetBitrate(100).
W ksiazce nie znalazlem opisu tej funkcji - czy wartosc 100 dla bitrateKHz jest zalezna od taktowania (np jak bede chcial uc pognoc zewnetrznym kwarcem 16 Mhz to jaka wartosc bedzie mial bitrateKHz )?

PostNapisane: 9 cze 2013, o 22:41 
Moderator

gomes napisał(a):
W ksiazce nie znalazlem opisu tej funkcji - czy wartosc 100 dla bitrateKHz jest zalezna od taktowania (np jak bede chcial uc pognoc zewnetrznym kwarcem 16 Mhz to jaka wartosc bedzie mial bitrateKHz )?

w książce nie ma bo po prostu z rozpędu nie wiem jak ale całkowicie o niej zapomniałem.

Prędkość w kHz jest zależna od urządzenia I2C a nie od tzw "widzi-mi-się" programisty ;) czyli trzeba zajrzeć do noty PDF i sprawdzić z jaką prędkością pracuje. Standardowa prędkość I2C to właśnie 100kHz i w zasadzie każdy scalak na niej będzie działać. Ale zdarzają się scalaki, które mają możliwość pracy np na 400kHz albo i szybciej - jak mówię trzeba zaglądać do PDF bo to podstawowa informacja przy scalakach I2C

PostNapisane: 9 cze 2013, o 23:00 
Użytkownik

Teraz wszystko jasne. Co do komunikacji udalo sie 'wpisac' godzine > zaczelem debugowac na lcd i dodawanie w main i w petli nie dawalo rezultatu. Restartowalem uc, eclipse oczywiscie z zapisem i kolejne programowanie tego projektu nie pokazywalo zmian. Wtedy zaprogramowalem pownownie inny projekt z udp po czym wrocilem do tego w ktorym robilem zmiany i ruszylo od kopa (przestawila sie godzina na prawidlowa oraz byly widoczne flagi do debugowania).
Dziekuje ponownie za pomoc!

Strefa czasowa: UTC + 1