zresztą dla tych którzy dotychczas nie mieli w ogóle do czynienia z programowaniem taki zapis:
Kod:
for(i=0;i<8;i++) lcd_write_data(*(def_znak++));
kolejna rzecz to przykład jest np ze strony nr 220 niebieskiej książki gdzie zmienna c jak również i jest zdefiniowana ze specyfikatorem register:
register uint8_t i,c;
i dlatego została użyta właśnie zamiast tak skróconego opisu .... po to chociażby żeby wspomnieć w ogóle o tym specyfikatorze w praktycznych przykładach ...
ta książka panie kolego to nie wyścigi na zasadzie kto bardziej zoptymalizuje kod ja ? czy ty? .... zapomnij o tym to jest książka, która ma uczyć od podstaw i to jest jej niewątpliwą zaletą.
Masz inny sposób na przekazanie wiedzy na temat języka C ? .... napisz książkę .... a potem dyskutuj co jest potrzebne a co niepotrzebne.
------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]Ledes napisał(a):
Wg niektórych kod bardziej czytelny to krótkie linijki z minimalną liczbą operacji, wyrażeń. Coś w tym jest.
tak tak - tylko jest takie fajne przysłowie - proszę żeby nikt tego nie brał do siebie:
"zapomniał wół jak cielęciem był"
czyli jak już liznąłem "trochę" wiedzy i potrafię napisać kod w jednej linijce to co ? to po co innym tłumaczyć taką prościznę no nie ? .... Ja za przeproszeniem mam gdzieś takie podejście - i opisuję to po swojemu panowie ... Efekty tego są takie, że książka zbiera jednak dobre opinie - bo wielu ludzi pisze, że w końcu udało im się zaskoczyć ....
Z czym jest o wiele gorzej gdy ktoś wpada, nawet z dużą wiedzą, powiedziałbym ogromną .... ale za chiny nie potrafi tego przekazać - poza tym że napisze parę "szlaczków, ptaszków, krzaczków w C" żeby to pokazać co to nie on

....
Pozwólcie , że ja utrzymam w tej książce taki poziom dydaktyki jak ja to widzę - i na pewno nie zamierzam tego zmieniać.
www.youtube.com/mirekk36 ]