acid3 napisał(a):
... i za każdym razem kiedy czytam o obsłudze I2C to mam wrażenie, że autor zbyt mocno wierzy w szybkość pojmowania niektórych rzeczy przez użytkowników. Z jednej strony jest tam całkiem spory opis ale jakoś nie mogę tego zrozumieć.....
hmm no bardzo mi przykro, ale to może troszkę niesprawiedliwy osąd że ja wierzę że ktoś szybko czy tam wolno czy jakoś coś pojmie. Opisuję jak potrafię - ale czy to oznacza, że do każdego dotrę ? pewnie nie i być może tu mamy taki przykład.
Jednak nie rozumiem w takiej sytuacji zachowania polegającego na tym, że kolega nawet nie spróbuje kodów dołączonych na DVD bo sądząc po błędzie, który kolega wyżej opisał - domniemuję że co najwyżej próbujesz przepisywać z książki a gdy coś nie wyjdzie to się poddajesz za szybko zamiast:
1. jeszcze raz mówię - sięgnąć do sprawdzonych i mozolnie przygotowywanych przeze mnie kodów na DVD a też przecież tworzony były z myślą o edukacji w tym zakresie - sam bowiem często mam tak, że gdy mi coś z jakąś książką nie wychodzi to chciałbym mieć poprawnie działający kod na płycie aby przetestować czy gdzieś po prostu literówka mnie nie zgubiła przy przepisywaniu z książki. Jak widzisz książkę pisałem tak - jakbym chciał sam widzieć ją gdy się uczyłem podstaw
2. skoro nie działa przykład z książki to ja na twoim miejscu zamiast szukać innych bibliotek z netu postarałbym się albo skontaktować z autorem (ja nie unikam kontaktów i potwierdzi to wiele osób), albo zajrzał np na to forum i dopytał o to czego nie rozumiem bo i tu staram się udzielać ale jak widać nie tylko ja - jest tu także na szczęście już mnóstwo osób, które pomagają chętnie
i wtedy na prawdę przy takim wsparciu oraz przy poradnikach które piszę na blogu czy poradnikach video do książek które tworzę na youtube - można się spokojnie i w swoim tempie uczyć. Ja sam nie jestem żadnym geniuszem i jeszcze nigdy w życiu nie udało mi się opanować jakiegoś języka programowania na podstawie jednego czy dwóch czytań książki , ba żeby tylko jednej książki
teraz się staram nauczyć Javy dla Androida - i mam masakrę, pomimo że mam już pod ręką 5 czy 6 książek - a idzie mi to jak krew z nosa przy czym ZERO wsparcia od autorów czy jakichś kodów z płyt dołączonych do książek .....
reasumując - każdy uczy się w swoim tempie i ja nikogo nie staram się poganiać ale zachęcam do skorzystania z wielu kanałów wspomagających - tyle że jak widać nie wszyscy (ku mojemu zdumieniu) chcą z nich skorzystać

- wtedy to już nic nie poradzę, a z uwagi na to co robię nie mam aż tyle czasu aby analizować inne biblioteki i proszę się za to na mnie nie gniewać.
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]acid3 napisał(a):
Rzeczywiście średnika nie było. Kompilator (Eclipse + WINAVR) nie zgłaszał błędów.
To że nie było średnika - nie było żadnym błędem z punktu syntaktyki języka C - dlatego kompilator nie zgłaszał błędu. To był błąd logiczny programisty - często się przydarza

chyba każdemu z nas .... kiedyś się takie coś przydarzyło więc nie ma co się martwić. Bez średnika - pętla wykonywała, kolejną instrukcję.
www.youtube.com/mirekk36 ]