Michal21 napisał(a):
Jest to mój pierwszy wątek dlatego witam wszystkich

Na początek wstawiam część kodu, która działa ale nie do końca tak jak bym chciał
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Po pierwsze to podpowiem, że w takim kodzie zdecydowanie napisałbym tego switcha tak, spójrz:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a stosując tablicę dwuwymiarową można w ogóle pozbyć się switcha

język c
oczywiście nie zapomnij - że to tablica w RAM więc jak radził wyżej kolega warto ją docelowo jeszcze przenieść do FLASH żeby nie tracić RAM ale i FLASH niepotrzebnie bo przecież w tym przypadku wyżej też tam pójdą te teksty.
------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]Michal21 napisał(a):
Ma ktoś pomysł jak przerobić ten kod, żeby napisy były podstawiane do jednej zmiennej tablicowej ( globalnej, zdefiniowanej w pliku.h) , :
ale TUTAJ UWAGA! ... bo popełniasz jakiś BARDZO OGROMNY błąd dlatego zwracam twoją uwagę.
w pliku *.h pamiętaj NIGDY nie tworzy DEFINICJI ZMIENNYCH .... NIGDY ! to poważny błąd podczas pisania kodu w C. W plikach nagłówkowych *.h tworzymy TYLKO i WYŁĄCZNIE DEKLARACJE zmiennych i funkcji.
Masz tę książkę może ?
http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.htmljest w niej to BARDZO przejrzyście i z przykładami opisane jak podchodzić do tworzenia i podziału plików projektu w C - to ważne.
------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]i na koniec - takiego zapisu w kodzie programu w C
tab1[]="Ksiazka";
nigdy nie zrobisz bo to nie C++ i tu nie ma stringów

.... dlatego też jeszcze raz polecę wspomnianą wyżej książkę, bo opisuję w niej od podstaw nie tylko tablice w C ale także zasady działania z nimi, kopiowania, przypisywania wartości i to nie ważne czy w RAM czy we FLASH - a widzę, że na razie masz jeszcze z tym poważne problemy....
aby to zrobić w kodzie można użyć np wbudowanych funkcji do obsługi C-Stringów jak np strcpy() czy też do pamięci np memcpy(), przykład? proszę
Kod:
memcpy_P( &tab1[0], PSTR("książka), 7);
bardzo mało miarodajny ten przykład no ale jak mówię o wiele więcej miejsca temu poświęciłem w książce.
www.youtube.com/mirekk36 ]