Witam serdecznie , zakupiłem atmege 1284p która posiada dwa USART-y, potrzebuje na jednym USARTcie komunikować sie z komputerem a na drugim z innym uC.
Niestety napotkałem problem z którym nie potrafię sobie poradzić stąd moja prośbą o pomoc.
Na samym początku zabawy odpaliłem notę pdf odnośnie uC i skonfigurowałem USART-y(jak narazie nie bazując na przerwaniach)
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
ustawiłem parametry:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
oraz przeszedłem do pliku main.c i ostawiłem potrzebne rzeczy:
język c
przy takiej konfiguracji uC się blokuje, i to w momencie jak wpisuje wartość rx_usart1 = usart1_recive(); wystarczy że wezmę ją w komentarz i wszystko rusza. Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić ponieważ nie mam dużego doświadczenia w zabawie z dwoma USART-ami. Może powinienem jednak pobawić się z przerwaniami i problem by zniknął, na razie proszę was o pomoc. Może też ktoś podpowiedziałby jak poprawnie skonfigurować uC z dwoma USART-ami?