Witam
Dopiero zaczynam nauke C

. Mam prosty program - cos ala mini stroboskop z 3 trybami.
Procek Attiny13
Wybor trybow przyciskiem zwieranym do masy na PB4-jest na dlugim przewodzie.
Wyjscia poprzez 2 ledy PB0 i PB1
Listing:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kody umieszczamy w znacznikach syntax -- proszę zapamiętać... tym razem poprawiłem , następnym razem post ląduje w koszu..
kurcze nie mamy kosza ....... trudno ... zapamiętaj więc by używać SYNTAX
---> SunRiverOgolnie dziala ale mam 2 pytania:
1/ Zajmuje mi to 498 bajtow w Eclipse a identyczny soft w Bascomie jakies 10% mniej, co robie zle?
2/ po podciagnieciu pullup na poczatku programu (PORTB=16) musi byc DELAY chocby 2ms inaczej przy starcie procka (wlaczeniu zasilania) w polowie przypadkow rozpoczyna ok czyli od case1 ale w polowie przypadkow zaczyna od case2. Problemu nie ma gdyz dam zewnetrzny rezystor podciagajacy PB4 do +5V albo odlacze przycisk od wejscia procka ( przycisk na kilku metrowym przewodzie).
Dlaczego tak sie dzieje?
Zaznaczam ze przycisku nie naciskam, po prostu czasem procek startuje ok a czesem nie.
Napisalem podobny soft w Bascomie i jest taki sam efekt - tez trzeba dac opoznienie (Watims 20).
Wyglada tak jak by cos sie indukowalo w przewodzie przycisku i przeskakiwalo na Case2 zanim pullup sie podciagnie ?
Jestem zielony wiec moze ktos z wiedza podpowie:)
Inna sprawa przy DELAYu 20ms mam 498 bajtow a przy DELAYu2ms mam 502 bajty kodu wynikowego:)
Pozdrawiam
Slawomir