Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 kwi 2024, o 22:50


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lis 2023, o 15:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 paź 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Cześć,
Posiadam bibliotekę MK MULTI UART 2.0 AT
Potrzebuję pomocy z napisaniem kodu, który poprawnie odbierze mi dane tak, żebym mógł użyć ich w dalszej części programu.
Dla przykładu, nadajnik wysyła zawartość tablicy uint8_t tab[]{12,34,56,78}
czyli:
uart_putlong(0, tab, 10);
Nadajnik odbiera dane i przysyła również do tablicy uint8_t tab[]
Tak żeby:
tab[0]=12
tab[1]=34
tab[2]=56
tab[3]=78

Jakich funkcji tej biblioteki powinienem użyć to oprogramowania teg?
Póki co napisałem takie programy, oczywiście nie działają tak jak chcę żeby działały co mnie jakoś mocno nie dziwi :D
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wiem, że to co nadaje i to co odbieram to są kody znaków ascii. I nie wiem jak przerobić całość na operowanie zmiennymi tylu int lub pochodnymi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2023, o 17:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

motomichu30 napisał(a):
Póki co napisałem takie programy, oczywiście nie działają tak jak chcę żeby działały co mnie jakoś mocno nie dziwi

No mnie też nie dziwi ale to dlatego że totalnie niestety mieszasz wszystko i nie za bardzo zdajesz sobie sprawę z tego czym się różni transmisja binarna od transmisji ASCII.

Do takiego zadania o którym piszesz można najspokojniej w świecie wykorzystać transmisję ASCII ale to hmmm no musisz czy tego chcesz czy nie jednak się wgryźć głębiej i zrozumieć co to oznacza "transmisja ASCII" bo wbrew pozorom początkującym wydaje się to trudniejsze niż transmisja binarna a w praktyce jest w 100% odwrotnie. Po stokroć łatwiejsza jest transmisja ASCII i w ogóle od niej warto zacząć i zrozumieć do końca - w ogóle od A do Z ... a dopiero później jak się nabierze praktyki to myśleć o transmisji binarnej.

Poszukaj na moim kanale youtube poradników w tych tematach bo są i to bardzo dobre - żeby to zrozumieć najpierw ok?

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

obejrzyj chociaż by ten jeden poradnik:


_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2023, o 17:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1960
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 125

Kilka lat temu przerabiałem bibliotekę pod transmisję binarną. Potrzeba mi było przesyłać z dużą prędkością mnóstwo liczb 0-255. Projekt co prawda zarzuciłem (zmieniły się priorytety), ale jak znajdę gdzieś te strzępy programu to pokażę. Wiem, że to jakieś kosmetyczne zmiany były w bibliotece. Transmisja binarna uartem ma też niestety swoje wady i polecałbym jednak zostać przy ASCII.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2023, o 20:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 paź 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Bardzo dziękuje za pomoc.
Mirku, przepraszam że zawróciłem głowę ale o ile poradniki związane z biblioteką obejrzałem wszystkie tak ten mi gdzieś umknął.
Nastukałem taki kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zaczyna to działać tak jak bym chciał. Jeszcze trochę dodam i może uda mi się napisać komunikację podobną do Modbusa. Trzymajcie za mnie kciuki :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2023, o 23:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27224
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

motomichu30 napisał(a):
. Jeszcze trochę dodam i może uda mi się napisać komunikację podobną do Modbusa.

No i powodzenia, modbus też ma dwa tryby pracy: ASCII i RTU. Ten drugi to właśnie binarny i jednak w przypadku Modbusa o wiele lepiej sprawdza się właśnie akurat RTU

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO