Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 17 maja 2025, o 11:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 16 mar 2023, o 21:26 
    Użytkownik

Witam wszystkich.
    Czy ktoś na tym forum mógłby mi pomóc w przeportowaniu bibliotek ILI9341 z C++ na czysty C?
    chodzi o to, że gdzieś w szufladzie wygrzebałem fajny wyświetlacz. Chyba nawet dotykowy, bo ma dodatkową taśmę podłączoną do wyświetlacza(4 piny tzn. 4 paski).
    Wiem już, że to na pewno ILI9341, bo ktoś kiedyś wspomniał albo tu na forum albo gdzieś indziej, że jak chcesz sprawdzić wyświetlacz czy działa a jest to schield pasujący do Arduino, to po prostu go sprawdź, czy działa.
    Też tak zrobiłem. Po okazyjnej cenie udało mi się kupić Arduino Uno. Poszukałem na ich forach sterownika i znalazłem jakieś demo. Podłączyłem( a raczej włożyłem) wyświetlacz do płytki i o dziwo działa.
    Teraz już kilka dni szukam i szukam jakiejś biblioteki pod C dla ATmegi32 ale niestety, działającej nie znalazłem.
    Niestety nie znam języka C++ a już w szczególności "klas". Mój angielski jest na poziomie 0 czyli pdf-y na nic, nawet po przetłumaczeniu przez różne strony internetowe( tłumaczenie typu Kali kocha, Kali utnie).
    Może ma ktoś jakąś działającą bibliotekę. Mi wystarczą 2 rzeczy, czyli inicjalizacja sterownika i funkcja SETPIXEL.
    Z ręsztą chyba sobie poradzę .
    W załączniku podaję bibliotekę, która mi się podoba i chciałbym ją przerobić.
    Może znajdą się dobrzy ludzie i mi pomogą.
    Acha, wiem, że Mirek pokazywał na YT jak przerobić biblioteki z C++ na C ale to był sterownik SSD1306 i na tej podstawie przerobiłem sterownik do SH1106 ale to są "proste" sterowniki.
    Niestety z tym nie daję rady.
    Tak jak pisałem wyżej, dołączam bibliotekę C++ i foto wyświetlacza.
    Dziękuję z góry za wszystkie porady.
    Obrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 16 mar 2023, o 22:07 
    Użytkownik

Może to:
    https://github.com/Matiasus/ILI9341

PostNapisane: 17 mar 2023, o 21:54 
    Użytkownik

Może tutaj znajdziesz coś przydatnego np. funkcję inicjalizującą :
    https://strefapic.blogspot.com/2019/07/atsaml10-biblioteka-dla-kolorowego.html

PostNapisane: 23 mar 2023, o 14:18 
    Użytkownik

Koledzy, dziękuję wam za wszystkie porady. Pomogły mi one "uruchomić ten nieszczęsny, zalegający w szufladzie wyświetlacz" i strzelić sobie w łeb.
    Dlaczego strzelić w łeb? Dlatego, że jak jestem stary tak i głupi. Miałem się browara napić a nie wam zawracać głowę. Takich rzeczy nie robi się na trzeźwo.
    Otóż wszystkie biblioteki jakie miałem ściągnięte, działają. Tylko po prostu trza było odświeżyć umysł i się napić soku chmielowego aby wszystko zaczęło działać.
    Dlaczego tak piszę? Piszę tak, bo... Już wyjaśniam.
    Podłączyłem do procka i wyświetlacza 5 linii sterujących + 8 linii danych. Wgrałem bibliotekę i jakiś tam swój przykład i nie działa wyświetlacz.
    Nie ma nawet inicjalizacji. Więc o co chodzi? Nawet inicjalizacji nie ma. A kto podłączy zasilanie do wyświetlacza? No wy panowie za mnie tego nie zrobicie.
    Ot taki głupi błąd. Ale to już chyba początek demencji starczej, tak że panowie wybaczcie.
    A więc wyświetlacz działa. Funkcje typu narysuj pixel, linię trójkąt itd, itp. działają.
    Wyświetl string itp. działają.
    Wyświetl BitMaPę jako obraz w jednym kolorze - ta funkcja też działa.
    A zatem wasze podpowiedzi dały mi na tyle do myślenia, że w końcu to działa.
    Dziękuję wam za to.
    Mam teraz tylko takie pytanie.
    Jakiego programu używać do przerobienia grafik kolorowych, żeby się dały wyświetlić na takim wyświetlaczu( nie w formie monochromatycznej ) i
    Jak powinna wyglądać taka funkcja (bez użycia karty SD, np. obrazek kolorowy o rozmiarach 32*32px).
    Teraz odpowiedź do kolegi o nicku ord:
    Sprawdziłem te linki, które podałeś. Bardzo ciekawe tematy, tylko po 3-krotnym przeczytaniu tych artykułów, nadal nie rozumiem jak przerobić coś z C++ na C, pomijając klasy.
    Albo jak się pozbyć np. tego:
    Jest jakaś klasa, która w sobie ma np: 3 funkcje o tej samej nazwie ale każda funkcja ma różne parametry. To jak to przerobić na C albo jak tego się pozbyć?
    Tak, że dziękuję wam wszystkim. Pomogły mi wasze odpowiedzi ale bez soku się nie obyło.
    Najważniejsze, że wyświetlacz się "uruchomił".
    Pozdrawiam wszystkich.

Strefa czasowa: UTC + 1