Witam wszystkich.
Czy ktoś na tym forum mógłby mi pomóc w przeportowaniu bibliotek ILI9341 z C++ na czysty C?
chodzi o to, że gdzieś w szufladzie wygrzebałem fajny wyświetlacz. Chyba nawet dotykowy, bo ma dodatkową taśmę podłączoną do wyświetlacza(4 piny tzn. 4 paski).
Wiem już, że to na pewno ILI9341, bo ktoś kiedyś wspomniał albo tu na forum albo gdzieś indziej, że jak chcesz sprawdzić wyświetlacz czy działa a jest to schield pasujący do Arduino, to po prostu go sprawdź, czy działa.
Też tak zrobiłem. Po okazyjnej cenie udało mi się kupić Arduino Uno. Poszukałem na ich forach sterownika i znalazłem jakieś demo. Podłączyłem( a raczej włożyłem) wyświetlacz do płytki i o dziwo działa.
Teraz już kilka dni szukam i szukam jakiejś biblioteki pod C dla ATmegi32 ale niestety, działającej nie znalazłem.
Niestety nie znam języka C++ a już w szczególności "klas". Mój angielski jest na poziomie 0 czyli pdf-y na nic, nawet po przetłumaczeniu przez różne strony internetowe( tłumaczenie typu Kali kocha, Kali utnie).
Może ma ktoś jakąś działającą bibliotekę. Mi wystarczą 2 rzeczy, czyli inicjalizacja sterownika i funkcja SETPIXEL.
Z ręsztą chyba sobie poradzę .
W załączniku podaję bibliotekę, która mi się podoba i chciałbym ją przerobić.
Może znajdą się dobrzy ludzie i mi pomogą.
Acha, wiem, że Mirek pokazywał na YT jak przerobić biblioteki z C++ na C ale to był sterownik SSD1306 i na tej podstawie przerobiłem sterownik do SH1106 ale to są "proste" sterowniki.
Niestety z tym nie daję rady.
Tak jak pisałem wyżej, dołączam bibliotekę C++ i foto wyświetlacza.
Dziękuję z góry za wszystkie porady.