Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 4 lut 2023, o 00:05


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 paź 2022, o 20:22 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 481
Pomógł: 0

Witam.
Przeanalizowałem przykład filmiku - Terminal as LCD (terminal jako kolorowy wyświetlacz) działa super.
Problem dotyczy faktu żeby odpalić ten terminal przy pomocy PUTTY należy wiadomo najpierw włączyć PUTTY a następnie nacisnąć OPEN.
Pytanie dotyczy jak zrobić żeby naciskając jakąś ikonę na pulpicie w/w terminal odpalił by się automatycznie . Proszę o podpowiedz.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 05:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2525
Pomógł: 123

Poczytaj o odpalaniu Putty z linii komend.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 05:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lip 2019
Posty: 75
Pomógł: 8

AKSELINEK napisał(a):
Witam.
[...]
Pytanie dotyczy jak zrobić żeby naciskając jakąś ikonę na pulpicie w/w terminal odpalił by się automatycznie.
[...]

Wystarczy zrobić nowy skrót dedykowany danej sesji i w nim umieścić parametr -load NAZWA_SESJI
np. jeśli Twoja nazwa zapisana w putty nazywa się MojTerminal to w skrócie w polu Target będzie coś mniej więcej takiego
"C:\Program Files\PuTTY\putty.exe" -load MojTerminal
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 08:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 481
Pomógł: 0

Moja nazwa nazywa się start.
Ale jak wejść we wspomniane pole Target? Bo mam trochę z tym problemy? Czy to z tego okna?

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 08:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lip 2019
Posty: 75
Pomógł: 8

AKSELINEK napisał(a):
Moja nazwa nazywa się start.
Ale jak wejść we wspomniane pole Target? Bo mam trochę z tym problemy? Czy to z tego okna?

Obrazek


To okienko z mojego poprzedniego posta, to właściwości skrótu.
Skrót można stworzyć przeciągając prawym przyciskiem myszy aplikację np. na pulpit.
Parametry skrótu otwieramy klikając na skrócie prawym przyciskiem myszy i wybierając z menu opcję "Właściwości" (zwykle jest ostatnia na liście.
W polu Target (nie mam pewności jak będzie to pole nazwane w polskiej wersji) - trzeba będzie w Twoim przypadku dodać na końcu (pozostawiając na początku to co było) " -load START"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 09:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 481
Pomógł: 0

Dziękuję Ci za zainteresowanie moim problemem ale coś dalej robię ?
Skopiowałem Aplikację PUTTY na pulpit stworzyłem do niego skrót i po dopisaniu " -load START krzyczy że ścieżka nieprawidłowa :(


Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 10:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lip 2019
Posty: 75
Pomógł: 8

Spróbowałbym następujących rzeczy:
- użycie PuTTY z normalnej installacji (tak, ze jest on zainstaloway Program Files, a nie rozpakowany gdzieś na puplicie
- sprawdziłbym, czy użyte cudzysłowy (na początku i końcu ścieżki) to podstawowe znaki cudzyslowu (a nie na przykład unicodowy cudzysłów otwierający i zamykający)
- w cudzysłowach powinna być tylko ścieżka do PuTTY i sam plik PuTTY.exe - wszystko za tym powinno być bez cudzysłowów.
- czy dodajesz ten parametr na końcu pola "Element Docelowy" do skrótu który już działa, czy wklejsz tam całą linijkę skądś?
(trzeba dodać parametr -load nazwa_sesji bez zmieniania czegokolwiek innego - ten parametr musi znaleźć się za cudzysłowiem, przed -load musi być spacja)

To tyle z rzeczy, które mi przychodzą do głowy. Być może jest to jakiś niuns polskiej wersji językowej (nie mam takiej, żeby sprawdzić, a na angielskiej wszystko hula :-) , ale ewidentnie komunikat błędu, który podałeś sugeruje, że to co znajduje się w Elemencie docelowym jest traktowany jako ścieżka z podanym parametrem -load.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 11:24 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1083
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 90

Na win11 działa bez cudzysłowów.
A na pewno na końcu nie ma go być


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 13:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 481
Pomógł: 0

Faktycznie bez cudzysłowów zadziałało DZIĘKI. :D

Tak przy okazji to co to słowo load robi?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 13:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lip 2019
Posty: 75
Pomógł: 8

-load po prostu ładuje zapisaną sesję przy starcie i ją uruchamia bez pokazywania dialogu - czyli to co chciałeś osiągnąć :-)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2022, o 15:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2525
Pomógł: 123

Czytaj dokumentacje link



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO